Kavga Büyüyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Kavga Büyüyor

Kavga Büyüyor

ÇALIŞAN MAĞDUR… Yıllardır Sosyal Sigortası ve İhtiyat Sandığı primleri maaşlarından kesilmesine rağmen yatırımları yapılmayan çalışanlar ne hastanelerden hizmet görebiliyor ne de ihtiyat sandığından avans çekebiliyor. Ayrıca çalışanların emeklilik garantisi de yok
SENDİKALARDAN SÜRESİZ GREV SİNYALİ… Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yapılmayan belediye çalışanlarının örgütlü olduğu sendikalar ise süresiz grev sinyali verdi. Sendikalar, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı’nda yeniden yapılandırılmaya gidilmesi konusunda tereddütlü

İLK BAŞTA LTB… Devletten aldığı katkı payı en yüksek olan Lefkoşa Türk Belediyesi, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borcu en yüksek olan belediye olarak dikkat çekiyor. LTB’nin İhtiyat Sandığı’na 27 milyon 291 bin 696 TL ve Sosyal Sigortalar’a ise 6 milyon 778 bin 385 TL borcu var


Ceren ÖZBİL
KKTC’de bulunan 28 belediyenin 11’i çalışanının Sosyal Sigorta, 16 ise de İhtiyat Sandığı yatırımını yapmıyor. Maaşlarından Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri kesilmesine rağmen yatırımları yapılmayan çalışanların ne emeklilik garantisi var ne de İhtiyat Sandığı’ndan avans çekme hakkı. Ayrıca çalışanlar Sosyal Sigortalar’ı yatmaması nedeniyle hastane hizmetlerinden de yararlanamıyor.
Havadis’e konuşan belediye çalışanlarının örgütlü olduğu sendika yetkilileri süresiz grev sinyali verdi.

En başta Lefkoşa…
Yılda 30 milyon 55 bin 510 TL devlet katkısı olan Lefkoşa Türk Belediyesi, veznelerinden de hatırı sayılır miktarda para toplamasına rağmen, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarını ödeyemez hale geldi.
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2012 Ekim ayı sonu itibarı ile 27 milyon 291 bin 696 TL İhtiyat Sandığı’na ve 2012 Temmuz ayı itibarı ile de 6 milyon 778 bin 385 TL Sosyal Sigortalar’a borcu var.
Lefke Belediyesi de kötü durumda
Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borcu olan belediyeler sıralamasında ise LTB’nin hemen ardından Lefke Belediyesi geliyor. Lefke Belediyesi’nin ise Sosyal Sigortalar’a 1 milyon 705 bin 320 TL ve İhtiyat Sandığı’na ise 7 milyon 692 bin 434 TL borcu var.

Bozat: “Dava açılmalıdır”


Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Savaş Bozat, belediyelerin borçları konusunda kalıcı çözüm bulunması gerektiğini savundu. Bozat, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borcu olan birçok belediyede borçlarının 2 yılı geçmesine rağmen dava açılmadığını söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Bu borçların tümü yaklaşık 120 milyon TL’dir. Biz bu konuda geçici çözüm önerilerini kabul etmeyeceğiz. İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalar’a borcu olan belediyelerin borç süresinin 2 yılı geçmesine rağmen bir tanesine bile dava açılmamıştır. Hukuk davası gerekirse ceza davası açılması gerekir. Biz sadece Lefkoşa’da olan çalışanların değil tüm mağdurların haklarını savunmaya çalışıyoruz. Kasım ayı içerisinde genel greve gidilebilir.”

 

 

Keleş: “Aynı sıkıntıları bizde yaşamak istemiyoruz”

Bel-Sen Başkanı Fikret Keleş, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunların kendilerine bağlı belediyelerde de yaşanmasını istemediklerini söyledi. Sosyal Sigorta ve İhtiyaç Sandığı konusunda yeniden yapılandırılmaya gidilirken belediyelerin katkı paylarının da yeniden yapılandırılması gerektiğini savunan Keleş şu şekilde konuştu:
“LTB’de yaşanan sıkıntıları bizde yaşamak istemiyoruz. Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ile ilgili biz iki yıl var girişim başlattık. Ayrıca belediyelerin katkı paylarının da yükseltilmesi gerekiyor. Çalışma Bakanı ile yapılan görüşmelerden olumlu cevap aldık. Daha önce Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları belediyelerin katkı paylarından kesiliyordu. Bu daha ciddi bir uygulamaydı. Eğer bu sorunlar aşılırsa çalışan için büyük bir başarı olacaktır.”

Felek: “İnsanlık dramı”


Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek birçok belediyede çalışanların Sosyal Sigortası ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmaması insanlık dramı olarak değerlendirdi. Felek, bu yatırımların yapılmaması nedeniyle çalışanların sağlık hizmeti gibi birçok haktan yararlanamadığına dikkat çekti ve şu şekilde konuştu:
“Belediyelerin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı sorun şimdi gündeme gelen bir sorun. Ancak yıllardır devam eden bir sorun. Bu bir insanlık dramıdır. Bir hukuk devletinde olmaması gereken bir uygulamadır. Belediye çalışanlarının Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yıllardır maaşlarından kesildiği halde belediye başkanları ilgili kurumlara yatırım yapmayıp, farklı maksatlar için kullanmaktadır. Bu 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve para cezalarını kapsamaktadır. Bugün sosyal güvencesiz çalıştırılan işçiler iş kazalarında büyük mağduriyet yaşamaktadır. Geçtiğimiz günlerde LTB’de yaşanan iş kazasında büyük mağduriyetler yaşanmıştır. LTB’de yaşanan iş cinayeti sonucunda sendika dışında kimse çalışanın eşi ve çocuklarına yardım etmedi. Ayrıca çalışanlar sağlık hizmetlerinde de yararlanamıyor. Ya da sağlık hizmetlerinden yararlanması için yoksulluk kartı veriliyor. Belediye çalışanına yoksulluk kartı verilmesi de düşündürücü bir olaydır.”

“Mücadeleye hazırız”
LTB’de yaşanan sorunların birçok belediye de daha yaşandığına işaret eden Felek, birçok belediye de daha greve gidilebilineceğinin sinyalini verdi. Felek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün LTB’de yaşan grev yarın tüm belediyeleri sarabilir. Biz Dev-İş olarak belediye emekçilerinin mağduriyetlerini giderilmesi için her türlü eyleme ve direnişe hazırız. Hazırlanan kararnamenin içeriğini bilmiyoruz. Ancak bu borçlar uzun vadelerle kredilendirilirse çalışanlar avans alabilecek mi? Hizmetlerini alabilecekler mi? Yok tüm borçlar kapanınca mı bu haklarda yaralanabilecekler? Belediyelerde sosyal güvencesiz çalıştırma son zamanlarda normal hale geldi. Ben buradan sosyal güvencesiz çalışanlara ve sendikalara çağrı yapıyorum. Bu gidişe dur demek için tüm sendikalar iş birliği ve güç birliği yapmalıyız. Sokağa inmenin zamanı geldi.”

Akyön: “Kapalı kapılar arkasında çalışıldı”


Büro-İş Başkanı Hüseyin Akyön, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan kararnamenin üstü kapalı bir kararname olduğunu söyledi ve birçok soru işreti barındırdığını kaydetti. Akyön, bu kararnamenin yürürlüğe girmesinin ardından, “Çalışanlar İhtiyat Sandığı’ndan avans alabilecek mi?”, “Sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek mi” sorunlarını sordu ve şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlar Kurulu’nun gündemindeki kararname üstü kapalı bir kararnamedir. Çalışma Bakanı bu kararnamenin sadece iyi yanlarını aktarıyor. Kapalı kapılar arkasında çalışılıyor. Bize bağlı 6 belediye var. Bunarlın için İnönü ve Akdoğan Belediyesi personellerinin hasta olma hakkı bile yok. İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalar’da düşünülen gibi uzun vadeli kredilendirme yapılırsa çalışan avanslardan yaralanabilecek mi ya da sağlık hizmetlerinde yararlanabilecek mi? Nüfus sayımı sonuçları açıklanmadı. Bu da belediyeleri etkiliyor. Hükümet sadece kurultaya yönelik icraatlarda bulunuyor. Her şey 21 Ekim’de endekslendi. Büro-İş olarak çalışanın refahını sağlamak adı elimiz taşın altına koymaya hazırız. Ortak bir grev kararı alınırsa desteğiz.”

Kayalp: “Yeniden yapılandırma çözüm değil”


Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, belediyelerde yaşanan mali sıkıntıların aşılabilmesi için sadece İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalar için yeniden yapılandırılmaya gidilmesinin yeterli olmadığını söyledi. Kayalp şu şekilde konuştu:
“Sadece İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçlarının yeniden yapılandırılması bir şey ifade etmez. Bazı belediyeler günü ödeyemeyecek durumdadır. Belediyelerin mali sorunlarına köklü bir çözüm bulmak gerekir. Bunun bir parçası da İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarıdır. Belediyelerin devlet katkılarını artırarak günü ödeyebilir hale gelmelerini sağlamak gerekir. Mağusa Belediyesi bu durumda olan belediyelerden değildir.”

“LTB’ye kıyak geçiliyor”

Yeni Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün, hükümeti Lefkoşa Türk Belediyesi’ne kıyak geçmekle suçladı. Öykün, “Umarım LTB için yapılan kıyak diğer belediyeler için de yapılır” dedi. Borcu olan diğer belediyelerinde düşük faizlerle bankalara borçlandırılması gerektiğini savunan Öykün şu ifadeleri kullandı:
“Bu sistem tekrara değerlendirilmeli. Ve katkı payı düzenlenmesi yapıldıktan sonra katkı payından kesinti yapılması gerekir. Bu taktirde belediyeler net maaşlarını ödeyemezler. Burada bir an önce katkı payı bölüşüm şekli eş zamanlı ihtiyat sandığı sosyal sigorta ile birlikte çözümlenmelidir.  Bu yapılmadığı taktirde 2013 yılından itibaren belediyeleri 2012 yılına nazaran kat kat daha fazla sıkıntılar beklemektedir. Hükümet ciddi ise katkı payı sorununa da eş zamanlı çözme zorundadır. UBP bir iki belediye başkanı himayesinde hazırlandı. Bizim bilgimiz olmadı. Umarım LTB ye geçen kıyak diğer belediyeler içinde yapılacak. Bizde de yapılandırılmaya gidilmeli. Bizi de düşük faizli bankalara borçlandırılmalı. Bütün belediyeler aynı sorun içinde.”

Öykün: “Kaosa sürükleniyoruz”

Özay Öykün, hazırlanan kararnamenin İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalar’a borcu olan belediyelere hiçbir katkı sağlamayacağını savundu. Öykün ayrıca kalıcı bir çözüm bulunmaması durumunda 2013 yılında birçok belediyenin kaosa sürükleneceğine işaret etti ve şu şekilde konuştu:
“Yapılmaması tasarlanan kırsal kesim belediyelerine hiçbir artı getirmez. Örneğin Sosyal Sigorta da faizleri bağışlanması yapılırken geçmişte şuanda faizleri de dahil ederek 5 yıl dolduracağı söyleniyor. Bu sistem faizin alınacağını göstermektedir. İhtiyat Sandığı’nda yüzde 9 faiz uygulamayı düşünüyorlar geçmişte yüzde 185 alınan faizin üzerine faiz faize yüzde 9 da eklenmesi kadar yanlış bir şey olamaz. Ocak 2013 itibarı ile Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı’nın taksitlere bölünüp katkı payından kesileceğini söylüyorlar. Bu sistem belediyeleri kaosa götürür. Çünkü yeni gelen Sigorta ve İhtiyat Sandığı paraları ödenemez durumda iken ek olarak taksitlendirmenin katkı payından kesilmesi düşüncesi belediyelere kilit vurmaktadır. Birkaç belediye hariç.”

Zafer: “Dört gözle bu uygulamayı bekliyoruz”


Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, belediyelerin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçları konusunda hazırlanan kararnamenin dört gözle beklenen bir kararname olduğunu söyledi. Zafer, bu soruna bir çözüm bulunmaması durumunda birçok belediyenin 2013’te kaosa sürükleneceği belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarının yeniden yapılandırılması belediyelerin dört gözle beklediği bir uygulamadır. Çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yapılmış olur. Bu uygulama yapılmasa birçok belediye 2013’te büyük bir kaosa sürüklenecektir. Yeniden yapılandırılmaya gidilirken katı paylarında da düzenleme yapılmalıdır.”

 

Belediyelerin İhtiyat Sandığı borç listesi

Belediye    Borç
Mehmetçik Belediyesi  459.611,91
Yenierenköy Belediyesi  2.009.860,19
Lefke Belediyesi  7.692.434,91
Yeniboğaziçi Belediyesi  2.478.520,05
Paşaköy Belediyesi  362.785,28
Çatalköy Belediyesi   2.594.738,93
Beyarmudu Belediyesi  146.661,13
Akdoğan Belediyesi  522.176,23
Lefkoşa Türk Belediyesi  27.291.696,73
Büyükkonuk Belediyesi  392.112,83
İnönü Belediyesi  269.284,75
Alsancak Belediyesi  714.039,60
Serdarlı Belediyesi  176.957,64
Esentepe Belediyesi  299.092,50
Vadili Belediyesi  52.800,00
Geçitkale Belediyesi   49.500,00

Belediyelerin Sosyal Sigorta borç listesi

Belediye    Borç
Lefkoşa Türk belediyesi:  :  6,778385. TL
Serdarlı  Belediyesi:   51,940.- TL
İnönü Belediyesi:    441,189.18- TL
Yeni Boğaziçi Belediyesi:  1,380,933.67- TL
Akdoğan Belediyesi:   489,603.32. – TL
Büyükkonuk Belediyesi:.       546,218.15 TL
Yenierenköy  Belediyesi:       1,937,157.32 TL
Lefke Belediyesi:        1,705,320.00 TL
Çatalköy Belediyesi:        1,662,090.26 TL
Esentepe Belediyesi:.       432,342.73 TL
Alsancak Belediyesi:       186,679.01 TL

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar