Kardeş Kıskançlığı 3 - Yeni Kardeşe Hazırlık - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Poli

Kardeş Kıskançlığı 3 – Yeni Kardeşe Hazırlık

Damla Günsel
Damla Günsel
Uzman Psikolojik Danışman

İlk doğanınızın yeni bebeği kıskanması doğaldır. Dahası yeni kardeşini kıskanmayan bir çocuk olabileceğini de sanmıyorum. Anne babalar olarak sizin göreviniz ise ilk doğanınızın kardeş kıskançlığını kontrol etmesinde ve kıskançlıkla baş edebilmesinde ona yardımcı olmak.

Yeni kardeşe çocuğunuzu nasıl hazırlarsınız?


İlk adım yeni bir kardeşin yolda olduğunu söylemek olmalı elbette. Annenin karnı büyümeye başlayıncaya kadar beklemeye gerek yok; hamileliği diğer yetişkinlere söylemeye karar verdiğiniz zaman doğrudan çocuğunuzla konuşmak için de uygun bir zaman. Çocuğunuzun yeni bir kardeşi olacağını başkalarından duyması -oyun arkadaşlarından veya bir akrabadan mesela anneannesinde- ya da hayatınızdaki değişikliği hissedip bu durumu anlamlandırmaya çalışması hoş bir başlangıç olmayacaktır.

Çocuğunuza yapacağınız açıklama onun yaşına ve gelişimsel düzeyine göre değişiklik göstermelidir. Küçük çocuklar genelde yeni bebeğin nereden geleceğini merak ederler. Kısaca “şimdi annenin karnında, ama eve hastaneden gelecek.” şeklinde bir açıklama yapabilirsiniz. Küçük yaş gruplarına karmaşık açıklamalar yapmanız onların kafalarının karışmasına neden olabilir. Sorularını yanıtlamak için -onlar için zaten yeterince karmaşık bir durum- kısa ve doğrudan yanıtlar kullanmanızı öneririm.

2-4 yaş dönemindeki çocuklara kendi bebeklik fotoğraflarını göstermek genelde işe yarar bir yöntemdir. Daha büyük çocuklara ise kendi doğum hikayelerini -yine kafa karıştırıcı ve ürkütücü detaylara girmeden- anlatmayı deneyebilirsiniz. Yeni kardeşle ilgili hikayeler okuyabilirsiniz ya da yaratabilirsiniz. Küçük yaş grubu zaman kavramını henüz tam olarak anlayamadığı için yeni bebeğin 5 ay sonra geleceğini söylemeniz bir anlam ifade etmeyecektir. Zamanı belirtirken “yaz sonunda, okullar kapanınca, okul şubat tatiline girince vb.” gibi spesifik günler kullanmanız işe yarayacaktır.

 

 Bebek doğduktan sonra…

Yeni bebeğinizden bahsederken “bebeğimiz” ifadesini kullanmanız bebeğin ailenizin bir parçası olduğu mesajını verecektir. Aynı zamanda ilk doğanınızın bu yeni ve heyecanlı deneyimin bir parçası olduğunu hissetmesini de sağlamalısınız. Onu sürece katmalı, yeni kardeşle ilgili sorumluluklar almasını sağlamalısınız. Elbette bu sorumluluklar çocuğunuzun yaşına ve becerilerine göre değişiklik ve çeşitlilik gösterecektir.

2 yaş civarı küçük çocuklar yeni bir oyun arkadaşına sahip olduklarını ve artık “büyük abi/abla” olduklarını ifade etmekten keyif alırken daha büyük çocuklar daha fazla yardımcı rolünü üstlenebilirler.

Anne ve babalardan yaşadıkları en büyük ikilem ise yeni bebeği eve getirdikleri zaman ilk doğana hediye alıp almamak konusunda oluyor. Hediyeyi ya da hediye sıklığını ne kadar abarttığınıza bağlı olarak vereceğim yanıt değişecektir elbette ancak özel bir hediye yeni kardeşin eve geliş seremonisini tamamlayıcı olabilir.  Ayrıca ilk çocuğunuzun abi/abla oluşunu kutlamak için de ona hediye alabilirsiniz.

Yeni bebek dünyanıza geldikten sonra ilk doğanınız için önemli bir diğer konu ise ona ayıracağınız özel zaman! Gün içinde sadece 5-10 dakika bile yeterli olacaktır. İlk doğanınızla baş başa geçireceğiniz bu özel zaman, yeni bebeğin hayatınıza girmiş olmasına, yaşadığınız yeni deneyimlere, yeni doğanın bakımı için harcadığınız onca zamana rağmen onun hala sizin için çok önemli ve özel olduğu, onu hala çok sevdiğiniz mesajını verecektir.

Özel zaman için bebeğinizi emzirirken ilk doğanınızı yanınıza çağırıp ona kitap okuyabilirsiniz mesela. Bir diğer önerim ise küçük bebeğiniz uyurken ya da bakımı ile başkası ilgilenirken ev içinde yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler planlayabilirsiniz. Bu özel zamanın ne cep telefonu ne de tabletlerle bölünmemesine dikkat etmelisiniz.  Daha büyük çocuklarla özel bir yemek, sinema ya da ev dışı faaliyetler de planlayabilirsiniz. Önemli olan bu özel zamanın bir rutine dönüşmesi.

Özel zaman paylaşımlarında yeni kardeşle ilgili duygularını ve kafa karışıklıklarını ifade etmesi için onu cesaretlendirmelisiniz. Olumsuz duygu ve düşünceler paylaşsa bile onu asla yargılamamalısınız. Anlayışlı olmaya çalışmalısınız; olumsuz hislerin sevgiye dönüşmesi ve güzel bir kardeş ilişkisi geliştirmelerini sağlamanız için bu önemli! Tüm hislerine ve düşüncelerine rağmen harika bir abi/abla olduğu konusunda onu ikna etmelisiniz.

Peki yeni bebek farklı bir anneden ya da babadansa?

İlk çocuğunuz önceki evliliğinizden olabilir. Böyle bir aile yapısında ise yeni bebeğin ailenize katılacak olması daha hassas önlemler almanızı gerektirir. Özellikle de üvey anne ya da babayla ilk doğanın ilişkileri henüz ısınmamışsa yeni bir kardeş kendini dışlanmış ve önemsiz hissetmesine neden olabilir.

Biyolojik ebeveynin yeni bebekten bahsetmesi ve ne olursa olsun aile içindeki yerinin değişmeyeceğini anlamasını sağlaması önemli. Büyük çocukların aile içindeki bu yeni oluşuma dahil olmasını sağlamak için yeni kardeşin ismini belirlemek gibi özel fırsatlar yaratabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise daha önce de bahsettiğim gibi ilk doğanınızın yeni bebeği başkalarından duymadan önce -özellikle de eski eşinizden- sizden duyması olacaktır.

Üvey de olsa ilk doğanın yeni kardeşe karşı besleyeceği duygular ise aynı olacaktır: Sevgi ve nefretle, ilgi ve antipatiyle karışık bir kardeş kıskançlığı kombinasyonu. İlk doğanınızın bu duygularla baş edebilmesinde ona yardımcı olabilmeniz içinse takip edeceğiniz süreç bir farklılık göstermeyecektir. Üstelik daha önce anne ve baba olmuş üvey ebeveynler tecrübesiz biyolojik anne ve babaya göre daha başarılı bir ebeveyn olabilirler; daha tecrübeli olduklarını unutmamak lazım.

İlk çocuğun ardından yeni bir bebek ailenize ve hayatınıza tahmin edebileceğinizden çok daha büyük bir mutluluk kaynağı olacaktır. Ancak bununla birlikte, hem siz anne-babalar hem de çocuklarınız için kimi zaman yoğun ve yıpratıcı, ürkütücü ve bunaltıcı bir süreç de olacaktır.

İkinci çocuk ilk çocuktan daha farklı dinamikler katar hayatınıza. İlk çocuğun yaşanan değişimi anlaması ve kabul etmesi, adapte olması için ona bu süreçle baş etmesinde yardımcı olmak yorucu olabilir; ancak sağlıklı bir kardeş ilişkisi geliştirebilmeleri için bu yaşanması zorunlu bir basamak. Her zaman ona özel olduğunu hissettirmeli, hatırlamasını sağlamalı, ona özel zaman ayırmalı ve yeni yaşam döngünüz içinde yer almasını sağlamak için ona görevler ve sorumluluklar vermelisiniz.

Çocuklar mutlu ve huzurlu anne babaları takdir ederler. Siz huzurlu olduğunuz zaman onlar da sakin hissederler. Eğer bu süreçle baş edemeyeceğinizi hissediyorsanız bir aile danışmanından yardım almanızı tavsiye ederim. Sorularınız için mail atabilirsiniz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar