Kanserle savaşan bir hormon: Melatonin - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Sağlık

Kanserle savaşan bir hormon: Melatonin

Beyindeki epifiz (pineal) bezinden salgılanan melatonin hormonu, anti kanser özellik taşıyan bileşikler arasında yer alıyor. Araştırmalar, melatoninin; uyku ve uyanmada önemli rol oynayan ve vücut tarafından üretilen bir madde olduğunu gösteriyor. Bu hormonun vücuttaki üretimi ve salınımı; karanlıkta başlıyor, aydınlıkla birlikte sonlanıyor.

RADİKALLERİ BAĞLIYOR
Bu hormon; bazı hastalıklar, gece vardiyasında çalışma, saat farkları olan ülkeler arasında yapılan seyahatler gibi birtakım faktörlerden olumsuz etkileniyor. Yaşlanmayla birlikte de melatonin hormonunun üretim seviyesi azalıyor. Bu durum, vücuttaki oksidatif hasarın artmasına neden olabiliyor. Pineal bezinin; ana hormonu olan melatonin yoluyla, bir çok organ ve sistem üzerine güçlü bir düzenleyici etkisi vardır. Melatonin, serbest radikalleri bağlama özelliğine sahiptir. İlerleyen yaşlarda, bu hormonun azalmasına bağlı olarak, vücudun antioksidan kapasitesi de azalır. Son zamanlarda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ise, melatoninin kanser hücreleri üzerinde olumlu bir etki yarattığını gösteriyor. Çalışmalar, melatonin; tek başına ya da diğer ajanlarla birlikte, kanser hastalarının hayat kalitesini iyileştirdiğini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda, tamoksifen, sisplatin, etoposit ile tedavi edilen hastalarda ve radyoterapi görenlerde; yaşam süresini artırdığını ve tümörün tedaviye daha olumlu yanıt verdiğini gösteren çalışmalar da var. Ancak yine de bu hormonun riskleri ve faydaları tam olarak saptanamamıştır.


KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ AZALTIYOR
Melatonin günümüzde ayrıca sentetik olarak üretilip genelde uykuya yardımcı olması amacıyla pazarlanıyor. Ayrıca jet-lag nedeniyle yaşanan sorunları hafifletme amacıyla da satılıyor. Çünkü bu hormon; normal uyku ve uyanma düzeninin geri kazanılmasında çok etkili oluyor. Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yan etkilerini azalttığına dair araştırma sonuçları da bulunuyor. Melatoninin; üreme fonksiyonları ve ovülasyonla ilgili hormonlar üzerinde de etkili olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaların çoğu hâlâ araştırılıyor.

YATMADAN HEMEN ÖNCE ALINMALIDIR
Melatonin, gece yatmadan yarım saat önce 21 mg alınırsa ve karanlıkta uyunursa; etkisini tam olarak gösteriyor. Özellikle beyin tümörlerinde, meme ve prostat kanseri ile melanomda iyi sonuçlar verdiği yönünde veriler var. Ancak her takviyede olduğu gibi melatonin kullanımında da birtakım yan etkiler görülüyor. Bu etkilerin en bilinenleri ise; uyuşukluk, baş ağrısı, hipotermi, kaşıntı, abdominal kramplar ve taşikardidir.

HAMİLE VE EMZİRENLERİN KULLANMASI SAKINCALI
Melatonin; süt, yer fıstığı, badem, hindi, tavuk, muz ve ceviz gibi yiyeceklerde bulunuyor. Ancak ölçülebilir düzeylere gelmesi için çok büyük miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. Yumurtlamayı etkilediğinden hamilelerin ve emzirenlerin kullanmaması önemle vurgulanıyor. Yüksek tansiyonlularda ve diyabetlilerde dikkatli kullanılması gerekiyor. Bazı araştırmacılar; 40 yaşından gençlerin, bu hormonu yeterince ürettikleri için takviyeye ihtiyaçları olmadığını söylüyorlar.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar