Kaçak et, hayvancıyı vurdu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Kıbrıs

Kaçak et, hayvancıyı vurdu

Kaçak et

PİYASANIN DENGESİ BOZULDU… Adanın güneyinden kuzeyine kaçak olarak getirilen et ve canlı küçükbaş hayvanlar nedeniyle iç piyasadaki denge bozuldu. Yerli üretici hayvanını ya satamıyor ya da zarar edeceği fiyatlara satmak zorunda kalıyor

 ÜRETİCİ HAYVANLARINI SATIŞA ÇIKARDI… Güney’den getirilen kaçak et yerli üreticinin iç piyasadaki pazarını iyice daralttı. Girdilere yapılan zamlarla da baş edemez duruma gelen üretici biriken borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını satışa çıkarmaya hazırlanıyor  


Adanın güneyinden kuzeyine kaçak olarak getirilen et ve küçükbaş hayvanlar, yerli üreticinin önünü kesti. Ülkeye kaçak olarak getirilen et nedeniyle iç piyasada pazar bulamayan üreticiler hayvancılık sektöründen kazanç sağlayamaz ve üretim için aldıkları borçları bile ödeyemez duruma düştü. Borç batağına düşen birçok hayvancı borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını satmaya hazırlanıyor.
Havadis’e konuşan üreticiler, “Gelirimiz giderimizi karşılamıyor” dedi ve et ve hayvan kaçakçılığının önüne geçilmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Zamlar, üreticiyi mahvetti
Bir yandan üretici için önemli bir gelir olan süt fiyatları uzun süreden beri değişmezken, mazot, elektrik, su arpa, yem gibi üretim girdilerine zam yapılması üreticiyi iflasın eşiğine getirdi. Ülkeye giren kaçak et nedeniylede hayvanlarını satamaz ya da fiyatının çok altında bir ücrete satmak zorunda kalan üreticinin ise geliri giderini karşılamıyor.

Naimoğluları: Caydırıcı önlemler alınsın
Havadis’e konuşan Hayvancılar Biriliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, kaçak et konusunda ilgili mercilerle konuşulduğunu ve bazı girişimlerin başlatıldığını söyledi. Üreticilere de kaçak et ya da hayvan geçirildiğini tespit etmeleri durumunda ilgili mercilere bildirmeleri için çağrı da bulunan Naimoğluları şu şekilde konuştu:
“Güney’den kaçak olarak et ya da hayvan getirildiğini tespit edenler ilgili mercilere bildirilmeli. Kara giriş kapılarının daha sıkı denetime alınması gerekir. Biz konuyu ilgili mercilerle görüştük ve gereken yardımı yapacaklarını dile getirdiler. Çalışmalarda başlatıldı. Ancak bu konuda yeterli ölçüde caydırıcı ceza verilmiyor. Kaçak et ya da hayvan getiren kişi tutuklanıyor ve 3 gün sonra serbest bırakılıyor. Bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu karar almalı ve caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.”

Tekyaprak: Ceza değil, caydırıcı ceza istiyoruz
Akçay Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nezif Tekyaprak, ülkeye sadece kaçak et değil aynı zamanda kaçak küçükbaş hayvanda getirildiğini belirtti. Tek yaprak et ve hayvan kaçakçılığı nedeniyle üreticinin elindeki hayvanı satamaz ya da piyasanın çok daha altında bir rakama satabildiğine işaret etti ve şu şekilde konuştu:
“Et ve hayvan kaçakçılığının önüne geçmek için ceza değil, caydırıcı ceza uygulanmalıdır. İç piyasa da pazarı daralan hayvancı vergilerini ödeyebilmek için hayvanlarını satmaya başladı. Hayvancının ne kazandığına bakılmadan vergi gönderiliyor. Kaçak et nedeniyle hayvancının geliri zaten giderini karşılayamaz duruma geldi.”

Hayvan üreticisi ne dedi?
Enver Kızılyürek:

Ben hayvancılık yapıyorum, üretici art arda yapılan mazot elektrik, arpa ve yem zamları ile baş edemez duruma geldi. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Kaçak et bizi zora soktu. Borçlarımızı sürekli birikiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Behçet Akçaba:İşlerden memnunuz. Ancak yağmur olmaması bizi etkiledi. Bu hafta içinde yağmur olmazsa özellikle bizim bölge için çok kötü olacak. Ayrıca elektrik, su, arpa, mazot gibi girdilere yapılan zamlarda sektörü darbeledi. Kaçak et nedeniyle hayvancılıkta piyasa daraldı. Hayvanlarımız çok düşük fiyatlara satıyoruz.

 

 

 

 

 

İsmail Gürtay:Hayvancının sıkıntısı hiç bitmedi. Hayvancılık tekelleşme yolunda ilerliyor. Bu sektörden birçok kişi ekmek parası kazanıyor. Tarım malzemesi satında, gerek toprak ürünlere, gerek veteriner dairesinde çalışan herkes bu sektörden para kazanıyor. Ancak bunu düşünen yok. Hayvancılık sektörü yol olmaya terk edildi. Et fiyatları geçmiş yıllara bayağı düştü. Etlerimiz iç piyasada tüketilse bu ülkeye az bile gelir. Ancak dıştan getirilen ürünler var e fonda uygulanmıyor. Böylece bizde borçtan kurtulamıyoruz.

 

 

 

Mehmet Özalkın:Hayvancılık bitti. Ben artık hayvancılığa hobi olarak devam ediyorum. Bu sektörden kimse ekmek parası bile çıkaramıyor. Gelir gideri karşılayamaz duruma geldik. Geçmiş yıllarda hayvancılık çok daha iyiydi.

 

 

 

 

 

 

Ahmet Özipek:Artık hayvanlarımızı satışa çıkarmayı düşünüyor. Hayvancılıktan değil kar elde etmek zarar etmeye başladık. Her şeye zam yapıldı. Elektrik, mazot gibi girdilerin fiyatları arttı. Yem fiyatları aldı başını gidiyor.

 

 

 

 

 

 

Aysın Sakallızade:Gelir gideri karşılamıyor. Mazotta, elektriği, arpaya yeme yapılan zamlar bizi mahvetti. Yem fiyatları neredeyse iki katı oldu. Sektör zor durumda. Süt fiyatı değişmiyor. Bir de bu sene kurak geçiyor artık vay halimize.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar