İran’da yeni dönem mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

İran’da yeni dönem mi?

Geçen cuma günü İran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi, büyük bir değişikliğe yol açtı.
İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, üst üste iki dönem Cumhurbaşkanı seçildiği için, İran yasaları gereğince bu dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamadı. Ahmedinejad’ın seçime katılamaması, İran’daki güç dağılımını derinden etkiledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhafazakar kanatlar kendi aralarında anlaşıp, TEK bir aday çıkartmayı beceremediler. Muhafazakar adayların fazla olması, reformcuların ise, Hasan Ruhani üzerinde uzlaşmaları, Dini lider Ali Hamaney’in de bu seçimlerde tarafsız durması mutlaka dikkate alınmalıdır.
İran, Mahmud Ahmedinejad’ın ikinci Cumhurbaşkanlığı döneminde dünyadan iyice tecrit noktasına gelmişti.
İran’ın özellikle nükleer güç olmak istemesi, gelecekte nükleer silah yapabilme pozisyonuna gelmesi, Amerika’nın hiç işine gelmemektedir.
Muhafazakarlar yerine ılımlı ve reformcu kanadın adayı Hasan Ruhani’nin seçilmesi, İran’a yapılması düşünülen muhtemel müdahalenin tarihini de ileriye taşımıştır. Bu durum bile, bölgesel savaş tehlikesini uzaklara itmiştir.
Yeni Cumhurbaşkanı Ruhani, bir dini lider olmanın yanı sıra 6 yabancı dili çok iyi konuşabilen bir entelektüeldir.
Ruhani, GLASKOW CALEDONİAN Üniversitesinden HUKUK Doktorası almıştır. İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerini akıcı bir şekilde konuşmaktadır.
İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde, İran’ı başmüzakereci olarak temsil ettiği için, nükleer enerji tartışmalarının İran’ı bir dış müdahale noktasına taşıyabileceğini en iyi bilenlerdendir.
Hasan Ruhani, ekonomisi iyice kötüye giden ve dünyada yalnızlaşan bir İRAN’ın Cumhurbaşkanı olacaktır.
İran’ın bozulan ekonomik durumunu düzeltmek için, dış desteğe ihtiyacı olacak olan Ruhani, şimdiden Amerika ile olan ilişkileri düzelmeye çalışacağını açıklamaktadır.
İran Cumhurbaşkanı, dünya ile yeniden bütünleşme çalışmalarına girişerek, ekonomik durumunu düzeltmeye çalışacaktır.
Hasan Ruhani’nin dünya ve özellikle Amerika ile iyi ilişkiler kurmak zorunda kalacağı yeni bir sürecin arifesindeyiz.
Bu arada, yeni İran Cumhurbaşkanı’nın seçilmesiyle birlikte, Suriye bombası da, tekrar gündeme gelecektir.
Suriye’ye askeri malzeme ve yardım gönderen en önemli siyasi güç İran’dır. İran’ın silahlı milisleri ve yardımları olmamış olsaydı, Suriye muhalif güçlerin kontrolüne çoktan girmiş olacaktı.
Yeni İran Cumhurbaşkanı, Amerika’nın Suriye’yi kimyasal silah kullanmakla suçladığı bir dönemde, acaba nasıl bir politika izleyecektir?
Batılı ülkelerin İran’a uygulamakta oldukları ekonomik yaptırımların daha da ağırlaştırılacağı bir dönemde, ılımlı lider Hasan Ruhani’nin seçilmesi, İran’a yeni bir soluk alacak zamanı da kazandırmıştır.
Bu seçimlerde dini lider Ali Hamaney tarafsız kalarak, muhafazakar cephenin parçalanarak güç kaybetmesine sebep olurken, kesinlikle ekonomik durum ve dış dünyadan tecrit faktörlerini de dikkate almıştır.
Reformcu kanadın iktidardaki performansı, birçok güç tarafından dikkatlice izlenecektir.
Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı seçilmesi, Orta Doğu’daki gerginlik politikalarına karşı yeni bir akımı da tetikleyebilir.
Özellikle İsrail’in, İran’a ani bir saldırı yapıp, İran’ın nükleer sistemini çökertme stratejisi de, Hasan Ruhani’nin seçimiyle birlikte ileriki bir tarihe ötelenmiştir.
Türkiye Hasan Ruhani döneminde de İran’la daha fazla ticaret yapma politikasını sürdürecektir. Amerika ve Batı ile İran’a karşı müdahale konusunda daha geri bir noktada duran Türkiye, İran’ın en büyük Pazar tedarikçisi olacaktır.
Hasan Ruhani’nin seçimi, Orta Doğu’da yeni mevzilenmeleri ve yeni işbirlikleri mi, çatışma mı getirecektir. Bu önümüzdeki birkaç ayda berraklaşacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar