İhale içinde ihale - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
KıbrısManşet

İhale içinde ihale

DSİ İHALE YAPACAK: Türkiye Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından imzalanan sözleşmenin 4’üncü maddesi DSİ tarafından yapılacak işleri düzenliyor. Buna göre DSİ, kısa sürede ihale açarak, çalışacağı özel firmayı belirleyecek

DENETİM DE DSİ’DE: Özel işletmenin tüm faaliyetlerini denetim görevi de Türkiye Devlet Su İşleri’ne ait olacak. DSİ, hem bir yıl için ihaleyi kazanacak özel işletmeyi hem de yaptığı tüm işleri denetleme hakkına sahip olacak. DSİ’nin bir diğer görevi de belediyelere verilecek su miktarını hesaplamak

TUTANAK TUTACAK: KKTC makamlarının bu süredeki görevi ise son derece kısıtlı. DSİ’nin bulacağı özel firmanın personel işlerini sorunsuz yapması KKTC makamlarına ait. Ayrıca DSİ miktar belirlerken, devlet adına görevli memurlar da tutanak tutabilecek

15 GÜN: Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen suyu kullanmak isteyen belediyeler için abonelik sözleşmesi hazır. KKTC makamlarının en önemli görevi bu sürede abone olmak isteyen belediyeleri süratle belirlemek. Bu süre 15 gün ve 19 Mayıs tarihinden itibaren başladı

Bertuğ TOPAL

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ve iki bakanın imza koyduğu “Su Protokolü”, hemen özelleştirmeye kapı açtı.


Buna göre, Türkiye Devlet Su İşleri, geçiş dönemi olarak adlandırılan önümüzdeki bir yıllık sürede suyun işletmesini özel bir şirkete devredecek. DSİ sadece denetleyici ve raporlama sürecinde aktif olacak. Protokol gereği, KKTC makamlarının bu süredeki tek görevi ise, “tutanak tutmak” olarak  belirlendi. Protokolün dördüncü maddesi, DSİ’ye “özelleştirme” yetkisi veriyor.

DSİ özel firmayla çalışacak

Kısa ismi Su Protokolü olan anlaşmaya göre,  DSİ, önümüzdeki bir yıllık sürede su işletmesinin özel bir şirket tarafından yapılması için görevlendirildi.

Kısaca, su işletmesi, önümüzdeki bir yıl için DSİ tarafından değil, özel bir şirket tarafından yapılacak. Özelleştirme sürecini DSİ takip edecek ve bu bir yıllık sürede de firmayı denetleyecek.

DSİ’nin bir başka görevi de, proje kapsamında suyu kabul eden belediyelere aktarılacak suyun ölçümünü yapmak, hesabını tutmak.

Oturma- Çalışma izinleri bizde

 KKTC makamlarının görevlerini belirleyen beşinci madde ise, bir yıllık sürede DSİ’nin çalışacağı firmanın Türkiye’den geleceğini işaret ediyor.

Buna göre, suyla ilgili hiçbir denetim görevi olmayan KKTC makamları, işletme için istihdam edilecek personelin oturma izinlerinin verilmesi konusunda gerekli kolaylığı sağlayacak.

KKTC makamlarının en etkili görevi ise, 5’inci maddenin dördüncü fıkrasıyla karara bağlandı. Bu maddeye göre, DSİ ölçüm yaparken, KKTC’nin görevlendireceği memurlar da yapılan işlemle ilgili tutanak tutacak.

Sadece 15 gün

28 belediye, özel şirketten suyu 2.30 TL’den almak için kısa süre içerisinde karar vermek zorunda. Buna göre belediyeler, 15 gün içerisinde “belediye meclislerinde” karar alarak, Tarım Bakanlığı’na başvuracak.

Suyu almayı kabul eden belediyelerle Abonelik Sözleşmesi imzalanacak. Altı ay içerisinde yeniden gözden geçirilecek bu sözleşme, bir yıl boyunca yürürlükte kalacak.

Artışa imkan

Abonelik sözleşmesi, bir yılın sonunda yeniden değerlendirilecek. Eğer, ihale süreci tamamlanamaz ve DSİ’nin görevi devam edecekse, bir yılın sonunda günün koşullarına göre 2.30 TL olan depoya düşme fiyatı artırılabilecek.

Girişlere sayaç

DSİ’nin çalışacağı özel şirket, her belediyeye ait depoların girişine sayaç takacak. Ton üzerinden yapılacak hesaplamaya göre, belediyelerin ödeyeceği miktar aylık olarak belirlenecek.

Çamlıbel Arıtma ve belediye depoları arasındaki tüm sorunları giderme görevi DSİ’nin çalışacağı özel firmanın.

Elektrik gideri de eklenecek…

25- 30 kuruş civarında devletten suyu alarak tüketiciye 2.5- 3.5 TL arasında ulaştıran belediyeler, Çamlıbel Arıtma Tesisi’nden gelecek suyu 2.30 TL’ye devralacak.

Abonelik sözleşmesi gereği, bir yıl boyunca, depodan halka ulaşana kadar tüm elektrik ve diğer giderler belediyelere ait olacak.

2.30 TL’den teslim alınacak suyun üzerine, personel, bakım- onarım ve elektrik gideri gibi tüm masraflar da eklenecek ve halka o fiyattan satılacak.

Katkı payından kesilecek

Suyla ilgili tüm masraflar, belediyelerin her ay başı maliyeden aldığı devlet katkısından kesilecek. Belediyeler DSİ ve özel firmayla muhatap olmayacak, maliye parayı belediyelerden keserek, DSİ’ye aktaracak.

Belediyeler ise, bir ay su alacak, ikinci ayın sonuna gelindiğinde, ilk ay kullanılan su masrafını kaynaktan kesinti yöntemi ile ödeyecek. Belediyeler suyu ödediği sürece su verme işlemi devam edecek.

Belediyelere verilen su miktarı ise, sınırsız olmayacak. Uluslar arası standartlara göre, belde nüfus sayısı göz önünde olacak ve kişi başına uygun su miktarına göre genel tutar hesaplanacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar