Hüseyin Gültekin: “Zorluklar sizi yıldırmasın” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Hüseyin Gültekin: “Zorluklar sizi yıldırmasın”

Hüseyin Gültekin: “Zorluklar sizi yıldırmasın”

“KÖYLÜ VE ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK ÇALIŞTIM”…
“1 Mayıs 1959 yılında Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanlığı’na seçildim. Bu görevimi 5 Mart 1994’e kadar yürüttüm. Bu görevim sırasında çiftçi ve köylülerin sorunlarının çözümü yönünde birçok girişim ve çalışma yaptım. Bu girişim ve çalışmalarım sonucu köylümüzün ve çiftçimizin birçok sorununa çözümler ürettim.”
“63 OLAYLARI BAŞLAYINCA ÜRETİCİLERİMİZİ KORUYACAK ADIMLAR ATTIK”…
“1963 Rum saldırıları yüzünden çiftçinin satılamayan tahıl ürününün 1969 yılına kadar Ada çapında Kıbrıs Türk Zahire Encümeni’ne satışını, depolanma ve teslimini yürüttüm. O dönemde çiftçi ve köy kooperatiflerinin haklarını titizlikle koruyarak geliştirdim. Yılda yaklaşık olarak yarım milyon Kıbrıs Lirası tutarında parasal işlemi gerektiren bu çetin görevi tam bir başarı ile yerine getirdim”

Hüseyin Gültekin uzun yıllar Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanlığı yaptı. Hüseyin Gültekin “Ben bu görevi Kemal Deniz’den devraldım” diyor herkese… Kemal Deniz, Hüseyin Gültekin’den önceki Çiftçiler Birliği Başkanıydı.
Çiftçiler Birliği’nde onunla birlikte çalıştılar. Rahmetli Kemal Deniz’i büyük bir saygı ve rahmetle anıyor. Hüseyin Gültekin Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da en yakın arkadaşlarındandı.
“Amca” diye de bilinen Gültekin, Denktaş ile yakınlığını anlatırken, “Onunla kuru ekmek ve zeytin yerdik” diyor. Doğrusu Denktaş’tan da Hüseyin Gültekin’le köyleri hep birlikte gezdiklerini dinlemiştim.
Balıkesir köyünde bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya gelen Hüseyin Gültekin, toplum sorunlarına daha küçük yaşlardan itibaren ilgi duydu. Bugün evinin kütüphanesinde yer alan toplumsal olaylarla ilgili tuttuğu günlükleri gördüğümde etkilendim. Hiç usanmadan sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez gördüklerini, yaşadıklarını yazmış Hüseyin Amca… Umarım bu notları ailesi tarafından titiz bir çalışma sonrasında kitaplaştırılır. Bu notlar kitaplaştırılırsa eminim ki Kıbrıs Türk halkının adadaki varoluş kavgası sırasında yaşanan birçok olaya da ışık tutacaktır.
Çiftçi çocuğu olarak dünyaya gelen Hüseyin Gültekin, liseyi bitirdikten sonra Omorfo Öğretmen Koleji ile Ziraat Kolejini bitirdi. 1946 yılında öğretmenlik yapmaya başlayan Hüseyin Gültekin, 1 Mayıs 1959 yılında Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanlığına seçildi. Uzun yıllar Çiftçiler Birliği Başkanlığı yapan Gültekin’in köylü ve üretici için yaptığı birçok çalışma oldu.


Hüseyin Gültekin ile Lefkoşa’daki evinin bahçesinde konuştuk. Eşi de bizimle birlikteydi. “Tümerkan hoş geldin” diyerek beni karşıladı. “Biz çok zor günlerden geçerek bugünlere geldik” diye söze başladı. “Herkes bugünün kıymetini bilsin” diye uyarıda bulundu. Doktor Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ı yakından tanıma ve onlarla birlikte çalışma fırsatını bulan Hüseyin Gültekin, Evkaf’ın Kıbrıslı Türkler tarafından devralınması sırasında yaşananları anlatırken duygulandı. “O gün coşkulu bir kalabalık Girne kapısından Evkaf’a doğru coşku ile yürüdü. Binaya girdik. Evkaf’ı devraldık. Bu bizim için çok önemliydi” diyen Hüseyin Gültekin, Doktor Fazıl Küçük’ün çok hırslı bir siyasetçi olduğundan da söz etti. “Doktor dönemin ileri gelenleri ile anlaşamayınca kendi partisini kurmuştu” diyen Hüseyin Gültekin, kendisinin Doktor Küçük ile Rauf Denktaş arasındaki siyasi mücadele sırasında Denktaş’ın yanında yer aldığını anlattı. Denktaş gelene kadar Doktor’un tek lider olduğunu, Denktaş’ın gelmesi sonrasında Denktaş’ın lider olarak öne çıkmaya başladığını anlatan Hüseyin Gültekin, Rauf Denktaş’la birlikte onun her seçim kampanyasında birlikte çalıştıklarını belirtti.
Doğma büyüme Balıkesirli olan Hüseyin Gültekin’in, “Yaşımız ilerleyince çocuklar bizi Lefkoşa’ya getirdi. Eski günler geride kaldı, artık dışarı ender çıkabiliyorum” derken gözlerinde hüzün vardı.
Evindeki her fotoğrafın arkasında fotoğrafla ilgili detaylı bilgi notu bulunan Hüseyin Gültekin, 1970 seçimlerinde Mağusa’dan Türk Cemaat Meclisi üyeliğine seçildi. 1976 ve 1983’te iki kez Kurucu Meclis üyeliği yapan Gültekin, “Herkes KKTC’ye sahip çıkmalıdır. KKTC’yi kurmak kolay olmadı” dedi.
Hüseyin Gültekin ile yaklaşık bir buçuk saat sohbet ettik.
Söylediklerinden bazı satır başları şöyle:
Ben 1 Mayıs 1959 yılında Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanlığı’na seçildim. Bu görevimi 5 Mart 1994’e kadar yürüttüm. Bu görevim sırasında çiftçi ve köylülerin sorunlarının çözümü yönünde birçok girişim ve çalışma yaptım. Bu girişim ve çalışmalarım sonucu köylümüzün ve çiftçimizin birçok sorununa çözümler ürettim.
1955-58 yılları arasında Rum saldırıları ve tacizleri sonrasında yerinden göç eden 37 köyümüzden Kuzucuk, Muratağa, Aytotoro, Aretyu ve Lakadamya gibi köylerin okul ve camilerini yeniden inşa ve iskanı için iki arkadaşımla birlikte gönüllü ordusunu kurarak canla başla çalıştım. Aralık 1963 olaylarının başlaması üzerine, elimizdeki tek un fabrikasını çalıştırma ve adanın her yanına un sevk etme görevini yerine getirdim.

Hüseyin Gültekin’e “1963’te olaylar başlayınca Kıbrıslı Türk çiftçilerin ürünleri ne oldu” diye sorduğumda, “1963 Rum saldırıları yüzünden Çiftçinin satılamayan tahıl ürününün 1969 yılına kadar Ada çapında Kıbrıs Türk Zahire Encümeni’ne satışını, depolanma ve teslimini yürüttüm. O dönemde çiftçi ve köy kooperatiflerinin haklarını titizlikle koruyarak geliştirdim. Yılda yaklaşık olarak yarım milyon Kıbrıs Lirası tutarında parasal işlemi gerektiren bu çetin görevi tam bir başarı ile yerine getirdim” dedi.

Kuraklık bu ülkenin en büyük sorunlarından biri oldu her zaman. 35 yıl Çiftçiler Birliği Başkanlığı’nı yapan Hüseyin Gültekin’e 1974 öncesinde kuraklık yaşanan yıllarda ne yaptıklarını sordum. Gültekin şunları anlattı:
1968 yılından başlamak üzere Barış Harekatı’na kadar geçen dönemde her yıl kuraklık sorunu ile karşı karşıya kaldık. Ben o dönemde Merkezi hükümet ile Birleşmiş Milletler yardımlarından çiftçi ve hayvancılarımızın nakdi tazminat ve parasız yem almalarını sağladım. Böylece onların ayakta kalabilmesine, nefes alabilmelerine zemin yarattım. 1973 yılında kuraklık tazminatı olarak köylüye parasız hayvan yemlerine ek olarak yaklaşık bir milyon Kıbrıs Lirası kaynak da yarattım. Bu o dönemde köylerimizin, üreticimizin ayakta kalabilmesini sağladı. 1968 yılından itibaren Birleşmiş Milletler yardımları ile yürütülen ucuz yem (Karma Hayvancılık- Ziraat) ve Toprak Koruma Projelerinden ada çapında Türk köylüsü ve çiftçisinin yararlanmasını sağlayacak çalışmalar yaptım ve sonuç aldım. Örneğin 5 Türk çobanla başlayan Karma Hayvancılık- Ziraat Projesi’ne çeşitli köylerden 500 hayvancının katılmasını ve Barış Harekatı’na kadar her iki projeden çiftçinin parasal yardım, düşük faizli kredi, gıda yardımı ve ucuz yem almalarını sağladım.

Baf bölgesi Hüseyin Amca için her zaman ayrı bir yer tuttu. Belki de Baf’ta öğretmenlik yapmasının bunda etkisi oldu. Baf köylerinde öğretmenlik yaptığı günlerde bir TMT mensubu olarak bölge köylerinde etkin görevler üstlenen Hüseyin Gültekin, Çiftçiler Birliği Başkanı iken 1971yılında 1955-58 Rum saldırıları sırasında yıkılan Ciyas köyünün cami, okul ve öğretmen evinin tamirini ve Ciyaslıların köylerine dönmelerini sağladı.

Lefke bölgesinde CMC hala daha kanayan bir yara… Hüseyin Amca bu konuda da etkin girişimlerde bulunmuş biri. CMC diye bilinen Amerikan Maden Şirketi’nin Lefke Kasabası’na ve bahçelerine 1964 yılından itibaren yaptığı maden tozu zararının tazmini için Hüseyin Gültekin bölge insanı ile birlikte büyük kavgalar verdi. Bilimsel belgelerle maden tozunun bölgede yarattığı zararı kanıtlayarak, maden şirketini bölge halkına yaklaşık olarak yarım milyon Kıbrıs Lirası tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

Hüseyin Amca, geriye dönüp baktığında “Ben bir yandan toplumsal sorunlarla uğraştım, bir dönem seçimle Meclis’e girdim, iki dönem de kurucu meclis üyeliği yaptım ama üretimden hiç kopmadım” diyor.
Çiftçiliğin her dalında kendi arazileri üzerinde alın teri döküp, para harcadığını anlatan Hüseyin Gültekin, “Özellikle modern bağcılık, ağaççılık ve arıcılıkta büyük yatırımlar yaptım. Ama iki kez göçmen durumuna düştüm. Tüm mal varlığım Güney Kıbrıs’ta kaldı” diye konuştu.

Kooperatifçiliğin Kıbrıs Türk insanının başardığı önemli bir şey olduğunu da bize sohbetimiz sırasında anlatan Hüseyin Gültekin, kooperatiflerin Kıbrıs Türk üreticisini her zaman desteklediğini söyledi.

Köyleri ev köylüleri çok iyi bildiğine işaret eden Hüseyin Amca, 15 yıl köylerde öğretmenlik yapmasının köyleri ve köylülerin sorunlarını daha da iyi anlamasını sağladığını belirtti.

İngiliz döneminde ve 1963-74 arasındaki dönemde Kıbrıs Türk Çiftçisini ayakta tutan Çiftçiler Birliği gibi çok önemli bir kurumun başında başkanlık yapan Hüseyin Gültekin, azimli, örgütçü kişiliği ve kişisel özgüveni sayesinde topluma çok büyük hizmetler verdi.

“Amcacık” olarak kendisine hitap edilmesinden hoşlandığını gizlemeyen Hüseyin Gültekin, “Bunu bana yakıştırmışlar, benim de hoşuma gidiyor” dedi.

Türkiye’ye eğitime gidebilmek için o zaman için gereken 10 lirayı bulamayan Hüseyin Gültekin’in içinde Türkiye’ye yüksek öğrenim için gidememek hep bir yara olarak kaldı. Ama Türkiye’ye gidemeyen Hüseyin Gültekin’in içerisinde Türkiye özlemi ve sevgisi her geçen gün biraz daha büyüdü.

Hayatının büyük bir bölümü çiftçi ve köylü yararına çalışmalar yapmakla geçen Hüseyin Gültekin, her zaman Türkiye Ziraat Odaları ile iyi ilişkiler içinde oldu ve Kıbrıs çiftçisine yardımlar sağlamak için çalıştı. Hüseyin Gültekin Çiftçiler Birliği başkanı olarak, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, Toprak Ürünleri Kurumu, Süt Kurumu gibi kurum, kuruluş ve encümenlerde temsiliyet görevlerinde de bulundu… 

“Bizim kuşak görevini yaptı. Bayrağı gençler aldı. Gelinen aşamada herkes bugünlerin kıymetini bilsin. Devletine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıksın. Sorunlar olabilir. Ama sorun var diye devletten vazgeçilmez. Sorunlar çalışmakla çözülür. Biz zamanında ne zorluklar ve imkansızlıklar gördük, ama yılmadık. Mücadele ettik. Şimdiki gençler de yılmamalı, mücadele etmeli. Onlar bizden çok daha şanslı” diyen Hüseyin Gültekin, yarınların Kıbrıs Türkü için daha da güzel olacağına yürükten inanıyor.

Ben Hüseyin Gültekin’e bundan sonraki yaşamında sağlık diliyorum.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar