Hükümet sona geldi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Hükümet sona geldi

Hükümet sona geldi

 UBP AZINLIK… 22 milletvekili ile azınlığa düşen UBP Hükümeti’nin, muhalefetin 27 oyu ile düşürülmesi artık an meselesi. Ana muhalefet CTP’nin seçim hükümetine girmeyeceğini açıklaması ise, parlamentoda yeni bir hükümet çıkma olasılığını sıfıra düşürdü. Ülkenin seçim tarihi olan 28 Temmuz’a kadar hükümetsiz kalma ihtimali var

KÜÇÜK MECLİS’TE EROĞLU’NU ELEŞTİRDİ… Meclis dün güvensizlik önergesini görüştü. Başbakan İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu halen UBP’nin içişlerine karışmakla suçlayarak, “Eğer hükümeti kurma görevini en büyük partiden başlayarak vermezse senaryoyu hazırlayanlardan biridir” ifadesini kullandı


DENKTAŞ’TAN “UZLAŞI” TEKLİFİ… Ülkenin “hükümetsiz” kalacağı ve kriz yaşanacağı yönünde yapılan çıkışlara, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’tan yeni bir öneri geldi: İrsen Bey istifasını gecikmeden sunsun, sonra gelsin uzlaşalım. Bu ülke demokrasi ile yönetilmeli

KAŞİF: İNSAN AYNAYA BAKACAK… DP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, bugünlere nasıl, niye geldiklerinin de konuşulması gerektiğini ifade etti, UBP Genel Başkanı’nı kastederek, “Beni de halk yargılayacak. Başkası değil. İnsan önce aynaya bakacak. Kendi mi ahlaksız ben mi?” diye sordu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Başbakan İrsen Küçük ve hükümetine karşı verilen güvensizlik önergesini görüşmek üzere saat 10.50’de Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu başkanlığında toplandı.
Gruplar arası varılan mutabakat gereği Meclisin gelecek birleşimi danışma kurulunca belirlenecek günde yapılacak. Danışma Kurulu ise bugün saat 10.00’da toplanarak güvensizlik önergesinin ne zaman oylanacağına karar verecek.
29 Mayıs’ta toplanan Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu da güvensizlik önergesinin genel görüşmesinin bugün yapılmasına karar vermişti. 27 milletvekilinin imzası ile 20 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’nun bilgisine getirilen güvensizlik önergesinin gündeme alınması 27 Mayıs Pazartesi günü oy çokluğu ile kabul edilmişti.
Önergenin kabul edilmesi halinde hükümet düşecek.

UBP’liler yoklamada yoktu
Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri yoklama sırasında salona girmedi.
Nisan sağlanıp toplantı açıldıktan sonra bazı UBP’li milletvekillerinin salona geldikleri gözlemlendi.

Yorgancıoğlu: UBP Buram buram partizanlık kokan uygulamalar yaptı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hükümete karşı verilen güvensizlik önergesinin görüşülmesi sırasında ilk sözü CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu aldı.
Yorgancıoğlu, “uzun süredir ülkeyi yönetme kabiliyetini yitiren UBP hükümetinin artık ülkeyi yönetememesi, erken seçime gitmesi gerektiğini çok söylediklerini” belirtti. Hükümetin partizanca davranıp halkı “bizden olan-olmayan” diye ayırdığını savunan Yorgancıoğlu, parti içinde bile benzerinin yapıldığını kaydetti.

Mayısta 516 Bakanlar Kurulu kararı
2009’da ayda ortalama 175 bakanlar kurulu kararı üreten hükümetin 2010’da 121, 2011’de 154, 2012’de 244; 2013 Ocak-mart arası 208, nisanda 302, mayısta ise kayıt edilmemişler hariç 516 karar aldığını belirten Yorgancıoğlu, bu kararların buram buram partizanlık kokan arsa, arazi dağıtımları, vatandaşlık verilmesi, terfi-tayin gibi uygulamalar olduğunu söyledi.
Özkan Yorgancıoğlu, seçime gidileceği bilindiği halde ülkenin kaynaklarının talan edildiğini öne sürerek, “Eğer insanların ihtiyacı varsaydı, niye son ay, son 15 gün bu kararlar alındı?” diye sordu.
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Zeyko arazisinin verilmesi ve Kalkanı’daki bir otelin borçlarıyla devralınması olaylarını örnek göstererek “Bir hükümet halkın kaderini bu kadar etkileyecek bir kararın altına imza atar mı? Bu ne kadar etiktir?” diye konuştu.

Denktaş: Hükümet halk yararına hiçbir icraatta bulunmadı

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, hükümetin halk yararına hiçbir icraatta bulunmadığını ileri sürerek, ülkenin içine düşürüldüğü durumdan kurtulabilmesi için DP’nin güvensizlik önergesine olumlu oy vereceğini ifade etti.
Denktaş, hükümetin uzun süredir yönetimde olmadığını savunarak, “Hızlandırılmış süreç olsaydı Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin iki hafta boyunca yaptığı usulsüzlükler sonlandırılacaktı” dedi.
UBP hükümetinin icraatlarını eleştirmeye devam eden Serdar Denktaş, hükümetin seçim öncesinde arsa ve vatandaşlık dağıttığını, istihdam yaptığını dile getirdi, bunların karşılığında vatandaşlardan oy talep edildiğini söyledi.

Çakıcı: Artık mücadele, ayağa kalkma, eski düzeni yıkma zamanıdır
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, halkın elinde yeni bir siyaset ve anlayış için fırsat bulunduğunu ifade ederek “Bugün artık mücadele, ayağa kalkma, eski düzeni yıkma zamanıdır. Aynı insanların dönemi bitmiştir” dedi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hükümete karşı verilen güvensizlik önergesinin görüşülmesi sırasında konuşan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, transferlerle 30 milletvekiline ulaşan UBP’ye kimsenin kendi içinizde kavga edin bölünün demediğini, kendilerinin bugünkü hale geldiğini belirtti.
Çakıcı, tüm yerleşim birimlerinde esnafın kan ağladığını, ciddi bir çöküş yaşandığını kaydederek, “çantamda formül var” diyerek iktidara gelen UBP’nin çantasından çıka çıka “pisagor bağlantısı” çıktığını söyledi.
“KTHY’nin gözlerin önünde, bu hükümet döneminde battığını; ülkenin bir hafta elektriksiz kaldığını, Ercan’ın peşkeş çekildiğini, hükümetin tüm üretici kesimleri karşısına aldığını ve tümünün ayaklandığını; kurultay kavgası süresince belediye krizi yaşandığını; hayvancılıkta tekel ve tröstlerin korunduğunu, taksicilerin sorunlar yaşadığını ve ülkede çöküş yaşandığını” savunan Çakıcı, tüm bunlar sürerken hükümetin israf döneminin de devam ettiğini belirtti.

Başbakan Küçük: Hükümeti kurma görevi önce UBP’ye verilmeli…

Başbakan İrsen Küçük, hükümetin düşmesinin ardından Cumhurbaşkanı’nın yeni hükümeti kurma görevini Anayasa gereği, Meclis’te en fazla milletvekili bulunan UBP’ye vermesi; ardından diğer partilerin denenmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Küçük, Cumhurbaşkanı’nı UBP’nin iç işlerine karışmakla suçlayarak, Cumhurbaşkanı eğer UBP’ye değil de, siyasi yakınlık duyduğu Meclis’te 3. veya 4. konumda bulunan bir partiye hükümet kurma görevi verirse, Anayasa’nın verdiği tarafsız görev yapma ilkesine aykırı davrandığı sonucuna varılacağını savundu.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hükümetine karşı verilen güvensizlik önergesiyle ilgili konuşan Başbakan İrsen Küçük, parti başkanlarının seçim propagandasını erken başlattığını belirterek, Bakanlar Kurulu kararlarının gündeme getirilmesini eleştirdi.
Başbakan Küçük, göreve geldikleri andan itibaren Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen tüm konuları görüşüp kararlar aldıklarını, 3 yıllık çalışma prensiplerinin de böyle olduğunu söyledi.
3’lü kararname ile yapılan atamalarda gereğinin yapıldığını ifade eden Küçük, “Seçime yönelik avantaj için olsaydı tüm mevkileri doldururduk” dedi.
Üçlü kararnameyle yapılması gereken birçok atamayı boş bıraktıklarını, sadece gereği neyse onların yapıldığını, gençlerin ev sahibi olması için de arsa dağıttıklarını söyledi.

“Faiziyle iade ettik teşekkür edeceğine eleştiriyorsun”
DP-UBP arasındaki milletvekili transferleri konusunda “Biz 3 aldık, 8 verdik, faiziyle birlikte iade ettim. Memnun olup bana teşekkür edeceğine çıkıp beni eleştiriyorsun. Sana can verdim, kan verdim. Belki barajdan kurtulursun” diyen Başbakan İrsen Küçük, her şeyin 29 Temmuz’da görüleceğini söyledi.
DP Genel Başkanı Denktaş’ın partisine katılan 8 milletvekiliyle birlikte düzenlediği basın toplantısında “değişim” demesini eleştiren ve “Kiminle değişim?” diye soran Başbakan İrsen Küçük, seçim öncesi meydanlarda halka çok konuşacaklarını, “Elektrik Kurumu’nun, TÜK’ün, KTHY’nin batma süresinin Serdar Denktaş’la başladığını hep meydanlarda söyleyeceğini” belirtti.

3 yılda sadece 4 yeni makam aracı
Bu sözler üzerine yerinden cevap veren ve Başbakan Küçük’e TV ekranında tartışma daveti yapan Serdar Denktaş’a “Er meydanına da hazırım” diye yanıt veren Küçük, israfla suçlandıklarını ancak 3 yılda sadece 4 makam aracı eklediklerini, bunları Cumhurbaşkanı, kendisi, Ahmet Kaşif ve Kemal Dürüst’ün aldığını açıkladı.
Başbakan Küçük bazı araçlar arızalandığı için yenilerinin ihtiyaç olduğunu da söyledi.
Ahmet Kaşif de yerinden cevap vererek “Makam aracını kendisinin değil Ertuğrul Hasipoğlu’nun aldığını” söyledi.
ABD ziyaretine değinen Başbakan İrsen Küçük, kendisi Amerika’dayken partisinde demokrasiyi hazmedemeyenlerin işbirliğiyle hükümetin düşürülmesi planları yapıldığını belirtti. Genel sekreter seçiminde tüzüğün gereğini yerine getirdikleri için eleştirildiğini, elini masaya vurup birini genel sekreter atamasının istendiğini ifade eden Küçük, halka meydanlarda tüm bunları anlatacaklarını kaydetti.

“Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle avanta hükümete gelmek istiyor”
Başbakan Küçük, erken seçim için anlaştıklarını ancak DP Genel Sekreteri Serdar Denktaş’ın “Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle avanta hükümete gelmek istediğini” savundu.
Ülkenin demokrasiden şaşmaması, kişisel hırslar için parlamentoyu kullandırmama adına güvensizlik önergesi yeterli sayıya ulaşırsa sürecin ne olacağı konusunda hukukçulardan görüş aldığını açıklayan Başbakan Küçük, konuşmasının devamını yazılı bir metinden yaptı ve Anayasa’nın ilgili maddelerine atıfta bulundu.

“DP’ye hükümet kurma görevi verileceği konuşuluyor”
Cumhurbaşkanı’nın DP’den bir milletvekiline hükümeti kurma görevi verileceğinin konuşulduğunu kaydeden Küçük, anayasal yetkilerin tarafsızlık ve demokratik hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda kullanılması gerektiğini vurguladı.
Başbakan İrsen Küçük, hükümeti kurma görevinin yine UBP’ye verilmesi gerektiğini ifade ederek, mecliste temsil edilen partilere önemli bir görev düştüğünü, anayasa ihlal edilmeden halk iradesine dayalı demokratik bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.
Küçük, Cumhurbaşkanı’nın önce UBP’ye, hükümeti kuramayıp görevi iade ederse de ardından sırayla diğer partilere hükümeti kurma görevi vermesini istediklerini belirtti.

“Cumhurbaşkanı partinin içişlerine karışıyor”
“Cumhurbaşkanı’nın partinin (UBP’nin) içişlerine karıştığını ve müdahaleler yaptığını” iddia eden Küçük, “Eğer hükümeti kurma görevini en büyük partiden başlayarak vermezse senaryoyu hazırlayanlardan biridir” ifadesini kullandı.

Denktaş: İstifanızı verin, gelin birlikte uzlaşalım
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yeniden söz alarak “azınlığa düşen” ve “siyasal etikten” söz eden hükümeti istifaya çağırdı.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin son haftalardaki icraatlarını eleştiren Denktaş, İrsen Küçük’e güvenmediklerini söyledi, “İstifanızı verin, gelin birlikte uzlaşalım” dedi.
Ülkenin demokrasi ile yönetildiğini ifade eden Serdar Denktaş, böyle bir ortamda “darbe” gibi antidemokratik eylemlerden söz etmenin kabul edilemeyeceğini söyledi, “Sağı solu darbecilikle suçlayamazsınız” ifadesine yer verdi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar