Hayvan üreticileri eylemde kararlı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Hayvan üreticileri eylemde kararlı

Duygu ALAN

Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından “ülkede kaos yaratmamak” gerekçesi ile 19 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planladıkları eylemi askıya alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, yeniden eylem planı içerisinde.

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, Havadis’e yaptığı açıklamada, daha önceden ilgili bakanlıklara ilettikleri 11 maddelik talepleri doğrultusunda ay sonuna kadar açılım yapılmazsa eylem planlarını uygulamaya koyacaklarını açıkladı.


Naimoğulları, Yönetim Kurulu’nun bu hafta içerisinde gerçekleştireceği toplantıda genel eylemin ne zaman yapılacağı konusunda görüşeceklerini ve ileri günlerin değerlendirmesini yapacaklarını kaydetti.

Naimoğulları: Daha da kötüye gidiş var

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sektörde hiçbir iyileşme olmadığı gibi daha da kötüye bir gidiş olduğunu savunarak, sorunların çözümüne yönelik açılım yapılacağı yönünde ne hükümetten ne de Tarım Bakanlığı’ndan yana umutlarının olmadığını kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, şunları söyledi: “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Nazım Çavuşoğlu’na 15 Temmuz 2016 tarihinde 11 maddelik talebimizi ilettik. Tepkimizi de dile getirdik. Sektördeki sıkıntıların çözümsüz kalması nedeni ile 19 Temmuz Salı günü eylem gerçekleştireceğimizi kamuoyuna duyurduk ancak 15 Temmuz akşamı Türkiye’de darbe girişimi oldu. Hafta sonu bu durumu değerlendirdik ve üyelerden gelen talep doğrultusunda, ülkeyi kaosa sokmamak adına Salı günü gerçekleştireceğimiz eylemi askıya aldık. Bu süreç içerisinde taleplerimiz doğrultusunda bir açılım yapılmasını bekledik. Ancak biz iyileştirme beklerken daha da kötüye gitti. Toprak ürünleri Kurumu, arpayı serbest piyasaya yasakladı, arpanın fiyatı da 65 kuruşa çıktı. Üstelik üretici kendi araçları ile gidip ambarlardan bu arpayı alacak. Bu kabul edilemez bir durumdur.”

mustafa naimogullari (3) copy

“Ay sonuna kadar bekleyeceğiz”

Mustafa Naimoğulları, mevcut hükümetin önceki hükümetten bir farkı olmadığını öne sürerek amaçlananın üretim sektörünü küçültmek olduğunu iddia etti.

Naimoğulları, “Siyasiler 5 ithalatçı ve 5 imalatçının arkasında durmaktadır. Ancak ülkede bugün 5 bin 500 hayvan üreticisi vardır. Bu rakam aileler ile birlikte 50 bindir. Bakanlığın da hükümetinde bu kadar insanı yok sayması kabul edilebilir değildir” dedi.

Naimoğulları, bakanlıktan ve hükümet yetkililerinden umutlarının olmadığını ve ileri günlerin sektör için karanlık olduğunu öne sürdü.

Hayvan üreticilerinin her zaman önce diyalog ve çözüm yolunu tercih ettiğini söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Bıçak kemiğe dayandığı zaman da gözümüz hiçbir kimseyi, hiçbir şeyi görmez” diye konuştu.

Mustafa Naimoğulları, bu bağlamda hayvan üreticisi için artık bıçağın kemiğe iyice yaklaştığını ve ay sonuna kadar 11 maddelik talepleri doğrultusunda bir açılım yapılmaması halinde eylem dahil yasal tüm tepkilerini ortaya koymaktan çekinmeyeceklerini ifade etti.

İşte hayvan üreticilerinin 11 maddelik talepleri;

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümet yetkililerinin de bilgisinde olan 11 maddelik taleplerini bir kez daha dile getirdi.

İşte o maddeler;

  1. Küçükbaş hayvancıya kuraklık desteği olarak hibe arpa verilmesi
  2. a) Sosyal sigorta yatırımlarını yatıramayan hayvancının sosyal yatırımlarının devlet tarafından yapılması.
  3. b) Verilecek desteklerin gerçek hayvancının tespit edilerek verilmesi
  4. Kaba ota verilecek kuraklık desteğinin derhal açıklanması;
  5. Küçükbaş sütünün alım garantisinin yasallaşması? Büyükbaş sütü alındığı oranda küçükbaş sütünün alınması yasallaşmalı.
  6. Büyükbaş sütünün Nisan öncesi fiyata getirilmesi soğuk inek sütü 1.48, Açık inek sütü 1.38 olması, sütün miktarına 1.300 lt kadar değil. 2 tona kadar desteklenmesi sağlanmalı.
  7. Yeni fabrika müracaatlarının derhal onaylanarak, pazarlanan sütün teminat altına alınması. Teminatsız süt verilmemesi.
  8. Bütçe açığını sürekli ortaya koyan hükümete süte verilen yıllık 56 milyon desteğin direk hayvancıya verilerek, SÜTEK’in hayvancıya teslim edilmesinin onaylanması.
  9. Meclis’te yasası görüşülen ve üretici kandırılarak normal mazottu yasaklayan hükümetin Euro dizele geçip renkli mazot olarak yarı fiyatına üreticiye verileceği sözlerinin tutulması.
  10. Hükümet ithalat politikasını gözden geçirerek düzenleme yapmalıdır. Yılda 30 milyon dolarlık ithal ürün bu ülkeye getirilirken yerli ürünlerin piyasada nasıl satılabileceği bize açıklanmalı. Yani ithal ürünlere vergi veya fon olarak düzenleme getirilmelidir.
  11. Küçükbaş hayvancıya haziran ayında yapılmış olan beyanda ödeme kıstaslarını 15 aylık yaş sınırını 12 aya indirilmesini bu konuda son ödemede hayvancı yaklaşık 1.5 milyon tl zarara uğratılmıştır.

10- Süt borsasının kaldırılması.

11- Bugüne kadar devlet arazileri 2. veya 3. İş yapanlara verilmiştir hiçbir şekilde hayvancımız bu arazilerden faydalanmamıştır. Bu araziler verilirken üreticinin tanımına uygun, gerçek üreticilere verilmesini talep ediyoruz. Bu konunun yasal hale getirilmesi önceliğimizdir.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar