Hastalık saçan hastane - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Hastalık saçan hastane

Hastalık saçan hastane

 

HİJYEN SORUNU… Ülkenin yükünü çeken Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde “hijyen” sıkıntısı panik yaratıyor. Hastaneye yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, aletlerin sterilizasyonunu sağlayan otoklav cihazlarının tümü, sadece merkezi olan hizmet veriyor. Bu da özellikle Acil Servis’te kullanılan alet ve malzemelerin ne kadar hijyen olduğu sorusunu akıllara getiriyor


Gizem ÖZGEÇ

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde sorunlar bitmek tükenmek bilmiyor.
Devlet hastanesinde bir yandan cihaz ve alet eksikliği krizi yaşanırken ve hijyen sorunları gündeme gelirken, diğer yandan bilgi akışını sağlayan otomasyon sistemindeki bozukluk haftalardır giderilmiyor. Hastanedeki park, çevre ve temizlik sorunları ise cabası… Ne vatandaş aldığı hizmetten memnun ne de hizmeti veren doktor halinden…

Aletler sterilize edilmiyor mu?

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde son günlerde otoklav cihazı paniği ve krizi yaşanıyor. Cihazların sterilizasyonunu sağlayan otoklav cihazlarının bozuk olduğu, sadece ameliyathanede bulunan cihazın hizmet verdiği iddia edildi. Hastaneye yakın bir kaynak, tek otoklav cihazıyla hastanede hizmet vermeye çalışıldığını, Acil Servis’te ise kullanılan aletlerin sterile edilemediğini, ya da uzun saatler beklediğini bildirdi. Doktorlar bu konuda sancılı anlar yaşarken, esas konu sağlığın riske atılıp atılmadığı… Basınçlı buhar ile yapılan sterilizasyonda (mikropsuzlaştırmada) kullanılan cihaz olan otoklav cihazlarının devre dışı olması hem hastalar için büyük risk hem de hastane çalışanına yük…

 

Tıbbi atıklar ortalıkta

Tıbbi atıklar, devlet hastanesi gibi bir yerde kurallara uygun olmadan toplanıp, normal çöp gibi ortalığa bırakılmış. Ayrı olarak toplanıp imha edilmemesi halinde, birçok hastalığın yayılmasına neden olabilecek bu atıklar hastaneyi kullanan herkes için büyük tehlike oluşturuyor. Sağlık uzmanları, belediye ekiplerinin, hiçbir önlem alınmadan, tıbbi atıkları, evlerden çıkan atıklarla birlikte toplamasının ve bu atıkların hepsinin aynı yere götürülerek imha edilmesinin toplum sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerken, hastanede diğer çöplerle birlikte orta yere bırakılmış bu atıkların, bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklara adeta davetiye çıkardığını belirtti. Kanlar, dışkılar, eldivenler ve şırıngalar gibi atıkların bulunduğu çöp yığınları büyük bir riski beraberinde getiriyor.

 

Dere yatağının dibinde

Tıbbi atıklar, Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne bağlı Ayaktan Tanı Merkezi’nin arka kısmında bulunan boşluğa yığınlar halinde atılmış durumda… Diğer çöp poşetleri ile birlikte yığınlar halinde açığa bırakılan tıbbi atıkların dere yatağının dibinde olması ise daha büyük bir tehlike yaratıyor. Tıbbi atık naylonlarından sızma olması ve dereye karışması halinde, sadece hastaneyi kullananlar ve çalışanlar değil, Lefkoşa halkı da salgın hastalık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Otomasyon devre dışı, kayıtlar yok oldu

Öte yandan hastanede bilgi akışını hızlandırmaya yarayan otomasyon sistemi de neredeyse iki haftadır çökmüş durumda… Eski kayıtlar, tamamen silinirken, yeni kayıtların ise yapılamadığı söyleniyor. Eski kayıtlarla ilgili hiç bilgi yok. Otomasyon sistemi yeniden kurulmaya çalışılıyor.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde yaşanan bu sıkıntı nedeniyle hem randevularda hem de tahlil sonuçlarında sıkıntılar yaşanıyor. Doktorlar eski hasta kayıtlarına ulaşamıyor.

Tahliller kayıp

Hastanede özellikle tahlillerde ve laboratuvarlarda ise yaşanan bozukluk nedeniyle tam bir angarya yaşanıyor. Tahlil yaptıran ve sonuçlarını almak için hastaneye giden vatandaşa, “Sonuçların kayboldu yeniden tahlil yapılacak” deniyor.
Havadis’e konuşan Yasemin Büyükgüneş, dün tahlil sonuçlarını almak için hastaneye gittiğini, görevlinin kendisine, “Kendi tahlil sonuçlarını kendiniz bulacaksınız. Sistem çöktü. Kapının önündeki kutuda sonuçlar. Bulursanız oradadır bulmazsanız yapacağım bir şey yok” dediğini savundu. Aynı vatandaş, “Böyle bir rezillik olamaz. Hasta mahremiyeti denen bir şey var. Hadi sonuçlar kayboldu, nasıl diğer hastaların sonuçları orta yerde durabilir” şeklinde konuştu.

Kamiloğlu: Bakanlığa sorun

Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Baş Yardımcısı Dr. Ramadan Kamiloğlu, büyük otoklav cihazlarının çalıştığını, herhangi bir aksaklık ve sorun yaşanmadığını kaydetti. Kamiloğlu, bilgisayar sistemiyle ilgili yaşanan sorun içinse, “Bakanlığa sorun” dedi.

Akçaba: Otoklavdan haberim yok, otomasyon için çalışıyoruz
Konu ile ilgili Havadis’e bilgi veren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akçaba, otoklav cihazı ile ilgili bir bilgisi bulunmadığını otomasyonda yaşanan sorunla ilgili olarak ise, yeni girişlerin yapılabildiğini, ancak eskilerde bir kayıp olduğunu söyledi. Akçaba, “Tekrar canlandırıyoruz, herkes konunun üzerinde çalışıyor. Eski randevulara ulaşılamıyor. Arkadaşlar back up’ı kurtarmaya çalışıyor. Geriye dönük bilgilerde sıkıntılar var. Randevularda aksama oldu. Bir sıkıntı yaşıyoruz ancak aşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Berova: Hastane de ülke gibiTabipler Birliği Başkanı Dr. Kandemir Berova ise, “Hastane de ülke gibi” dedi ve birçok konuda sorunlar yaşandığını söyledi. Berova, bilgisayara sisteminde yaşanan soruna dikkat çekerek, bir kaç yıldır kullandıkları otomasyon sistemimin işlerini kolaylaştırdığını, şimdi işlerin uzadığını kaydetti. Geriye dönük hasta kayıtlarının da gittiğini belirten Berova, “Kurtarılabilecek mi, bilmiyoruz. Eğer çözüm bulunamazsa, büyük bir bilgi kaybı olacak. Ne yazık ki, son zamanlarda ülkedeki genel şartlar hastaneye yansımıştır” şeklinde konuştu.

Şeherlioğlu: Alet ve malzeme eksikliği hat safhada
Tıp- İş Başkanı Dr. Erol Şeherlioğlu, otoklav cihazının kendi servislerinde (kulak-burun-boğaz) bir yıldan beri bozuk olduğunu ve merkezi otoklavla çalışıldığını kaydetti. Şeherlioğlu, “Sadece bu da değil. Poliklinikte, alet ve malzeme eksikliği hat safhada. Bütün branşlarda eksiklik var. Otoklav cihazını eksikliği orda personel açısından büyük. Herkes orayla çalışıyor. O da bozulursa, yaşanacak kaosu düşünün. Talebimiz her servise otoklav temin edilmesidir” diye konuştu. Şeherlioğlu, otomasyon sistemi ile ilgili ise “Otomasyon mu vardı?” diye sordu ve sistemin zaten tam anlamıyla çalışmadığını savundu. Şeherlioğlu, otomasyonun sadece laboratuarla ilgili değil tüm servisler için çalışması gerektiğine dikkat çekti ve gelen giden hükümetlerin sistemi çöpe attığını belirtti.

Günbay: Ünite içi güvenlik daha önemliDt. Ayşe Günbay, Tabipler Birliği konusunda yaptıkları araştırmalar olduğunu, ünite içi güvenliğinde, sağlık açısından personelin en baştan en aşağıya kadar sorumlu olduğunu ve bunun tam anlamıyla yapıldığında sorun yaratmayacağını kaydetti. Günbay, ancak son zamanlarda Lefkoşa Belediyesi’nden kaynaklanan bir sorun nedeniyle, yığılma yaşandığını, buna daha güzel bir yöntem bulunabileceğini belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar