Haczetmenin böylesi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Haczetmenin böylesi

Amerika’nın zaman içinde birikmiş olan kamu borcu 17 trilyon dolar kadar. Bunun sürdürülemez olduğu konusunda Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti temsilcileri arasında görüş ayrılığı yok. Fakat nasıl azaltılacağı konusunda birbirine tamamen zıt görüşlere sahipler. Kongre üyeleri zaman içinde kamu açıklarının ne şekilde kapatılacağı konusunda kendi kendilerini anlaşmaya zorlamak için, “1 Mart’a kadar anlaşamazsak, kamu harcamalarının ne olduğuna bakılmaksızın, bütün kalemlerde aynı oranda kesinti otomatik olarak başlayacak” diye karar almışlardı. 
* * *
Bütün zamanların en partizan kongresi olarak görülen kongre tahmin edildiği gibi maalesef bir anlaşmaya varamamıştı. Bu yüzden de otomatik olarak, “ne olduğuna bakılmaksızın her devlet dairesi ve devlet hizmeti için aynı oranda, birinci yıl içinde 85 milyar dolar, 10 yıl içinde ise toplam 1,2 trilyon dolarlık kesinti yapılacak” diyen kanun 1 Mart 2013 günü yürürlüğe girdi. 
Obama’nın “aptal ve keyfi” diye tanımladığı fakat yine de imzalamak zorunda kaldığı bu haczetme yasasının etkileri yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
* * *
Kamuoyunu son günlerde en çok meşgul eden konulardan biri uçak seferlerindeki aksamalar ve havaalanlarında yolcuların uzun kuyruklarda beklemek zorunda bırakılmaları. Sivil Havacılık Kurumu’nun bütçesindeki kesintiler yüzünden, her gün 10 memurundan birisi ödeneksiz izin almak zorunda. Bir de boşalan kadrolar yeni birisini işe alarak doldurulamıyor. Bunların sonucunda, havaalanlarında yeterince hava kontrol memuru olamadığından, gecikmeler ve uçak iptalleri ortaya çıktı. Halk arasındaki hoşnutsuzluğa uçak şirketlerinin de etkili lobi yapmaları etkilenince, geçtiğimiz hafta içinde Senato hızla oy birliği ile Sivil Havacılık Kurumu’nun bütçesindeki kesintilerin kaldırılması kararını aldı. Temsilciler Meclisi de aynı hızda hareket ederse sorun ortadan kalkacak.
* * *
Tabii Sivil Havacılık Kurumu’nun bütçesini düzeltmek sorunu ortadan kaldırmıyor. Çünkü otomatik olarak devreye giren hacizler ki ilk yıl içinde 85 milyar dolar tutarında, federal hükümetten gelen paralar ile finanse edilen üniversitelerdeki projeleri de aynı şekilde sekteye uğratmış vaziyette. Savunma Bakanlığının ve Smithsonian Müzesinin memurları da zorunlu ödeneksiz izin kullanmak zorunda bırakıldığı için bu kurumlar da yapmayı planladıkları işleri yapamıyorlar. Federal mahkemeler ve milli parklar da bütçelerine yapılan hacizlerden son derece olumsuz etkileniyorlar. Bunların kamuoyunun gündeminde olmaması önemsiz olduklarından değil; sadece fazla göz önünde olmamalarından. Bu kesintilerin sonunda yapılamayanlar da en az havaalanlarındaki gecikmeler kadar önemli.
* * *
Particilik kavgasına tutuşmuş olan seçilmiş politikacılar durumu düzeltmek için gerekeni yapacak gibi görünmüyorlar. Zaten sorumluluk sahibi insanlar olsaydılar, “1 Mart’a kadar anlaşamazsak, kamu harcamalarının ne olduğuna bakılmaksızın, bütün kalemlerde aynı oranda kesinti otomatik olarak başlayacak” şeklinde bir karar yerine, “anlaşamazsak 1 Mart’ta topluca istifalarımız yürürlüğe girer ve erken seçime gidilir” demeleri gerekirdi.
* * *

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar