27.12.2011 - 00:07
Okunma (1804)
Yorum (0)
Paylaş

Tatar’dan, halka, “lüksten uzak durun” çağrısı



Maliye Bakan Ersin Tatar, dünyada yaşanan ekonomik krize, işten çıkartmalara karşın, KKTC’de yatırımların sürdüğünü, kamu maliyesinin düzeldiğini belirterek, KKTC’nin 2011 yılını Türkiye’nin de teknik ve maddi desteğiyle başarıyla tamamladığını söyledi.
KKTC’nin 2011’deki ekonomisini AA’ya değerlendiren Maliye Bakanı Tatar, dünyada 2011’de özellikle Avrupa kaynaklı derinleşen bir kriz olduğunu, yanlış icraatlar ve yüksek borçlanmalarla da bütçe açıklarının büyüdüğünü, Euro’nun dahi tartışılır hale geldiğini, Yunanistan’daki ekonomik krizin Rum tarafına da yansıdığını ve krizin bütün bölgeyi sarstığını kaydetti.
Dünyada yaşanan ekonomik krize bakıldığında, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin 2.5 yıl önce iktidara gelmesiyle alınan ekonomik tedbirlerin ne kadar yerinde olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade eden Ersin Tatar, “Çünkü o tedbirler alınmasıydı, sürekli büyüyen bütçe açıkları ile içinden çıkılamaz bir duruma gelinebilirdi. O bakımdan sorumluluk bilinci içerisinde, tabii ki Türkiye Cumhuriyeti’nin de bir takım teknik ve maddi desteğiyle KKTC başarıyla 2011 yılını tamamlamış bulunuyor” dedi.
Tatar, zamanında alınan tedbirlerin bazı tepkilere yol açtığını, bazı noktalarda alım gücünün etkilendiğini, ancak ülke geneline bakıldığında kamu maliyesinde önemli düzelmeler olduğunu, bunun, hükümetin başarısı olduğunu söyledi.
2009’da iktidara geldiklerinde toplam yerel gelirlerin 1.6 milyar TL’nin altında, bütçe açığının yıllık 500 milyon TL’nin üzerinde ve birikmiş ciddi borçlar olduğunu anımsatan Tatar, 2010’da yerel gelirleri 1.76 milyar TL’ye, 2011’de 1.95 milyar TL’ye çıkardıklarını, 2012’deki yerel gelir hedefinin de 2 milyar 60 milyon TL olduğunu, bu hedefe ulaşacaklarına inandığını söyledi.

“Demek ki doğruları yapıyoruz”
Gelirlerdeki artışta, ekonomik tedbirlerle birlikte, ekonominin kayıt altına alınmasının da etkisi olduğuna işaret eden Ersin Tatar, ekonomide alınan tedbirlerin doğru adımlar olduğunu belirtti.
Tatar, Türk hükümetinin güven belirtmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, “Demek ki biz bütün siyasi sıkıntılara, tepkilere rağmen doğruları yapıyoruz. Çünkü bir devletin ayakta durabilmesi için, geleceğimizi kurtarma adına, güven ve istikrar ortamının sağlanması adına bu tedbirlerin alınması gerekiyordu” dedi.

Meclis’te dün (pazartesi) sosyal sigortalarla ilgili yasa değişikliğinin görüşüleceğini belirten ve sigortalar kurumunun içinde bulunduğu sıkıntıya işaret eden Tatar, zamanında tedbirler alınması ile bu kurumun geleceğinin de kurtarılacağını söyledi. Tatar, “Bu gibi ciddi çalışmalar içerisinde, KKTC ekonomisinin önünü açmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Temkinli olalım”
Dünyada devam eden ekonomik krize işaret ederek, halka lüksten uzak durması çağrısı da yapan KKTC Maliye Bakanı Tatar, şöyle devam etti:
“Temkinli olmamız lazım. Çünkü dünyada bir kriz vardır. Herkesin ayağını yorganına göre uzatması lazım, herkesin lüksten uzak durması lazım ve temkinli bir şekilde geleceğe umutla bakmak lazım. Çünkü bu ülke, bu devlet hepimizindir. Bu devletin yaşaması, yaşatılması ve bu ülkeye inanmak, bu devlete güvenmek hepimizin görevidir.”
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti ile yakın iş birliği içinde olduğunu ve tecrübelerinden yararlandığını kaydeden Tatar, Yardım Heyeti’ne “olağanüstü katkılarından dolayı” teşekkür etti.

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı