Güney Kıbrıs Tahılsız mı Kalıyor? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Güney Kıbrıs

Güney Kıbrıs Tahılsız mı Kalıyor?

Güney Kıbrıs Tahılsız mı Kalıyor?

Güney Kıbrıs’ta, içerisine girilen ekonomik krizin etkileri yaşamın her alanına yayılıyor.

Güney Kıbrıs, başta buğdaysız kalma tehlikesiyle karşı karıya bulunurken, insanlar aç bir şekilde kilisenin kapısına dayanıyor, hayvanlar yetersiz besleniyor, yardım talepleri ve işsizlik her geçen gün artıyor. Tüm bunların yanında, kriz neticesinde bir de insanların psikolojileri de bozuluyor.


GÜNEY KIBRIS’TA TAHIL SIKINTISI

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs’ın Buğdaysız Kalma Tehlikesi” başlığı altında ön sayfadan verdiği haberinde, Rum Tahıl Komitesi’nin, banka sisteminde alınan önlemlerden dolayı toplam likiditesinin yüzde 60’ını kaybettiğini; örgütün, hayvancılık ve un sanayisinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan tahıl ithali finansesinde zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Haberi iç sayfada “Tahıl Komitesi Çöküşe Doğru… Bir Ay Daha Vatanın İhtiyaçları İçin İthalat Yapabilir… Stoklar Tükeniyor, Tüccarlar Zorlanıyor, Hayvan Besicileri Endişeleniyor… Hayvanlar Yetersiz Besleniyor” başlıklarıyla aktaran gazete, Euro Grubu’nun önlemleri nedeniyle, havyacılık sektörünün karşı karşıya kaldığı zorlukları da yaşayan Güney Kıbrıs Tahıl Komitesi’nin, çöküşün eşiğinde olduğunu kaydetti.

Komite’nin, önlemlerden milyon Euro’luk büyük zararlara uğradığını, toplam likiditesinin yüzde 60’ını kaybettiğini aktaran gazete, bugünkü likiditesi temelinde, bir ay daha vatanın ihtiyaçları yönünde tahıl ithalatı yapabileceğini yazdı.

Likiditesinin, yayımlanan kararname temelinde “tıraşlanması” durumunda görüntünün çok karardığını belirten gazete, edindiği bilgilere göre Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis’in, Rum Bakanlar Kuruluna, tüm üreticilerin hayvan yemi tedarikindeki sorunların ortadan kalkması amacıyla Tahıl Komitesi’nin karşı karşıya olduğu meseleler konusunda bilgiler verdiğini aktardı.

Gazete, Komite’nin, elindeki büyük miktarlardaki çeklerin durumunun henüz netleşmediğini, stoklardaki hayvan yemi miktarının da sınırlı olduğunu belirtti.

(Komite’nin) garanti edilmemiş çekleri kabul etmemesinin sebeplerinden birinin, hayvancılık alanına devasa etkileri olacak hayatta kalma tehlikesi olduğunu kaydeden gazete, ayrıca Komite’nin, hayvan besicilerinin ve un sanayisinin ihtiyaçlarının karşılanması yönünde gerekli tahıl ithali finansesinde ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtti.

Gazete, komitenin, sorunlarına çözüm bulunması yönünde, olağanüstü önlem olarak stratejik stoklar için devletin hesabına tahıl ithalatı yapılması önerisinde bulunduğunu aktardı.

Tahılda ihtiyaçların yüzde 40’ını karşılayan hayvan yemi tüccarlarının da ekonomik çıkmazda olduğunu belirten gazete, şimdiye kadar yeterli tahılın olduğunu belirterek, tüccarların, 20 bin ton tahıl ve proteine sahip olduğunu ve (bunun) piyasanın 1 buçuk aylık ihtiyacını karşıladığını kaydetti.

Gazete (tüccarların) alışverişlerde, yeni tahıl siparişi verebilmek için sadece nakit para kabul ettiğini de aktardı.

HAYVAN BESİCİLERİ YETERİNCE YEM ALAMIYOR

Haberde, tahıl tüccarları nakit para istedikleri için hayvan besicilerinin, hayvanlarını beslemek için yeterince hayvan yemi alamadığı da belirtildi.

Çek kabul eden Tahıl Komitesi’nin bile Laiki Bankası çeklerini kabul etmediğini, Kıbrıs Bankası çeklerini de bazı önkoşullar altında kabul ettiğini kaydeden gazete, hayvan yemlerinin büyük oranda ithal edildiği göz önünde bulundurulduğunda, hayvan besiciliğinin çöküşe doğru gittiği yorumunda bulundu.

“YETERSİZ BESLENMEDEN HAYVANLAR ÖLMEYE BAŞLADI”

Haravgi gazetesi ise yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Rum Çiftçi Örgütlerinin, likidite eksikliği nedeniyle hayvan yemi alamayan ve neticesinde yetersiz beslenmeden ötürü hayvanları ölen çiftçiler ve hayvan besicilerinin içerisine girdiği umutsuz durum konusunda tehlike çanları çalmaya başladığını yazdı.

Habere göre Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Genel Sekreteri Panikos Hambas, dün bir televizyon programında yaptığı açıklamada, çiftçilik-hayvan besiciliği sektöründeki durumu “trajik” olarak nitelendirdi.

Herkesin umutsuz olduğuna, hayvanları hayatta tutacak yemi almaya likitlerinin bulunmadığına dikkat çeken Hambas, yem eksikliği neticesinde hayvanların yetersiz beslendiğini ve bunun sonucunda süt üretiminde önemli bir düşüş yaşandığını belirtti.

Süt eksikliğinin de zincirleme etkilerinin olacağına, başta hellim ve peynir olmak üzere süt ürünleri üretiminde düşüşler yaşanabileceğine işaret eden Hambas, yetersiz beslenme nedeniyle süt ve etin içerdiği gerekli bileşenlerde eksiklik olacağını anlattı.

Hambas, Tahıl Komitesi’nin de “tıraşlamadan” ötürü büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu, stoklarında sadece bir aylık hayvan yemi ve tahıl kaldığını belirtti.

AÇ ADAM KİLİSE ÖNÜNDE YIĞILDI KALDI

Fileleftheros gazetesi “Şok Edici… Açlıktan Bayıldı” başlıklı haberinde, 41 yaşındaki bir Kıbrıs Rum’un, dün gece yarısı saatlerinde “Faneromeni Kilisesi” basamaklarında bayılıp kaldığını yazdı.

İhbar üzerine polisin olay yerine gittiğini ve derhal ambulansla hastaneye kaldırıldığını aktaran gazete, doktorların muayene sonucunun şok ettiğini; adamın iki gündür aç olduğunu belirtti.

VATANDAŞLARA PSİKOLOJİK DESTEK HATTI

Politis gazetesi “Psikolojik Durumumuz Tehlikede… Ruh Sağlığı Hizmetlerinden Krizden Yara Alanlara Doğrudan Destek Eylemi” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum Ruh Sağlığı Dairesi’nin ekonomik krizden olumsuz etkilenen vatandaşlara psikolojik destek verme yönünde mücadele başlattığını yazdı.

Bu çerçevede, psikolojik sorunlar yaşayan vatandaşların, psikolojik destek almak amacıyla arayabileceği 24 saat hizmet verecek telefon hatları oluşturulduğunu kaydeden gazete, yüz yüze görüşmelerde de kolaylıklar sağlandığını belirtti.

YARDIM TALEP EDENLERİN SAYISINDA ARTIŞA DEVAM

Politis gazetesi bir başka haberinde ise, yoksul insanların sayısında her gün artışın olmasıyla, yardım verenlerin hizmetlerinin giderek daha küçük görüldüğünü yazdı.

Larnaka Belediyesi’nin, yoksullara yardım veren halk pazarına kayıt için başvuruları almaya yetişemediğini, bebek malzemelerinde büyük ihtiyacın olduğunu, öte yandan likit eksikliğinin sağlığı da tehlikeye attığını kaydeden gazete, Larnaka halk pazarına her gün 50-60 başvurunun yapıldığını ve yardım kataloğunda bin 500 kişinin bulunduğunu belirtti.

İŞSİZLİKTE ARTIŞA DEVAM

Alithia gazetesi de, Rum İstatistik Dairesi verilerine göre, 2013 Mart ayı kayıtlı işsizlerin sayısının 44 bin 283 olduğunu yazdı.

Mevsimsel dalgalanmalara göre düzenlenmiş veriler temelinde ise, 2013 yılı Mart ayındaki kayıtlı işsizlerin sayısının, yeni bir olumsuz rekor kaydererek, Şubat ayındaki 40 bin 567’den 40 bin 951’e yükseldiğini aktaran gazete, 2012 Mart ayıyla karşılaştırıldığında, bu yıl Mart ayında yüzde 18,3 veya bin 865 kişilik artış olduğunu belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar