Fatih, Fetih derken… Nereye? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Fatih, Fetih derken… Nereye?

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç geçtiğimiz hafta içinde ülkemizdeydi. Her ikisi de çok önemli projelerden bahsettiler ve gittiler. Projelerin hayata geçim geçmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın basına yansıyan ifadeleri arasında Fatih Projesi bağlamında iş birliğinin daha da artacağını; karşılıklı olarak müfredatların uyumlu hale getirileceğini söyledi. Avcı’nın dikkat çeken bir başka açıklaması ise şöyle oldu: “Bütçede en büyük paya sahip eğitim alanında Türkiye’de yapılan reformun olumlu sonuçlarını TC’de olduğu gibi KKTC’de de görmek istiyoruz.” Bu söylenenlere ek olarak da; “Halihazırda Kıbrıs’ta kökleşmiş bir eğitim sistemi bulunuyor ve 4+4+4 sisteminin KKTC’de birebir uygulanması söz konusu değil, fakat eğitim konusunda karşılıklı tecrübelerin paylaşılmasına devam edilecektir” dedi.
Sayın Avcı bunları söylerken ne anlatmak istedi? Örneğin sayın bakanın kullandığı “karşılıklı olarak müfredatların uyumlu hale getirilmesi” ifadesi, KKTC’de geçtiğimiz aylardan başlayan müfredat yenileme çalışmalarını yapanlara yönelik bir mesaj mı içeriyor?
Yine ayni şekilde “Türkiye’de yapılan reformun olumlu sonuçlarını KKTC’de de görmek istiyoruz” ifadesi de ilginç. Sayın bakan, hem 4+4+4 sisteminin KKTC’de birebir uygulanmasının söz konusu olmadığını söylüyor hem de Türkiye’deki reformların olumlu sonuçlarını KKTC’den de bekliyor. Öyle anlaşılıyor ki eğitim sistemleri ve müfredatlar arasındaki uyum belki Sayın Avcı’nın dediği gibi %100 olmazsa bile %99 olacak.
********
Peki nedir bu KKTC’de de uygulanmak istenen veya parçası haline getirilmek istendiğimiz Fatih Projesi? Yani uzun adı ile Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi. Uzun ismine baktığımız zaman sanki önce “Fatih” ismi bulunmuş sonra da ona uygun kelimelerle uzun isim oluşturulmuş. Yani burada önemli olan “Fatih.”
Türk Dil Kurumu Sözlüğü “Fatih” sözcüğü için şu tanımlamaları yapıyor: Zafer kazanan, fetheden, büyük ve önemli bir iş bitiren veya İslam devletlerinde bir ülkeyi veya bir şehri savaşarak alan hükümdar ve komutanlara verilen unvan.
Bilindiği gibi KKTC’de birçok sivil toplum örgütü ve özellikle öğretmen sendikaları “Fatih Projesi”nin aslında bir “Fetih” Projesi olduğunu söylerler. Türk Dil Kurumu Sözlüğü de “Fetih” sözcüğü için şöyle diyor: Bir şehir veya ülkeyi savaşarak alma.
Aslında sivil toplum ve sendikaların “Fetih” sözü ile anlatmak istedikleri, siyasal İslam’ın Kıbrıs Türk halkını istendik yönde değiştirme ve dönüştürme çabalarıdır. Bunun da en kolay eğitimle olabileceğini hem projeyi ortaya koyanlar hem de sivil toplum ve Kıbrıs Türk halkı da biliyor.
Aziz Nesin’in 1993 yılında yani bundan tam 20 yıl önce söylediği şu cümleyi de düşündüğüm zaman Kıbrıs Türk sivil toplumu ve sendikaların “Fatih Projesi” yerine neden “Fetih Projesi” dediğini daha iyi anlıyor ve normal karşılıyorum.
Ha! Ne demişti Aziz Nesin?
“Yarın, obür gün bu dinciler iktidara gelip imam hatipten yetiştirdiği talebeleri yargıç, avukat, doktor, mühendis, öğretmen, belediye reisi gibi devletin her koluna atayıp, en son bu talebeleri Harbiye’ye sokarak orduyu ele geçirip devleti her koldan kuşatacaklardır. Ama şu an kimse bunun farkında değil…”
Üstat Aziz Nesin’in söylediklerinin yorumunu size bırakıyorum.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar