YGS’ye katılım ve rakamların söyledikleri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

YGS’ye katılım ve rakamların söyledikleri

Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) geçtiğimiz pazar yapıldı. Türkiye ve KKTC genelinde toplam 1 milyon 923 bin öğrenci geleceklerini etkileyecek olan bu sınava yoğun bir çalışma temposu ardından girdi. KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan bu sınavla ilgili tek bir satırlık açıklama yapılmazken, ÖSYM kaynakları ve Türkiye basınına yansıyan rakamlardan öğrendiğimiz şekliyle KKTC’de de bu sınava 3905 kişi girmiş…
KKTC ile ilgili en dikkat edici rakam ise bu sınava sadece 1283 son sınıf öğrencisi katılmış. Yani KKTC’de sınava girenlerin sadece üçte biri son sınıf öğrencisi… Bunun neden böyle olduğu ile ilgili biraz kafa yorduğunuz zaman bazı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Lise son sınıf öğrencileri dışında sınava giren 2622 kişi büyük oranda sınava ikinci veya üçüncü kez girenlerden oluşuyor. Bunlar içerisinde bir kısım öğrencinin de lise son sınıfta sınava girmeyip, ondan sonraki yıl tüm yıl boyunca dershaneye giderek sınava hazırlananlar(ki bu Türkiye’de çok yaygın) olduğu tahmin ediliyor. Sınava katılan 3905 kişi arasında da KKTC’deki üniversitelerde öğrenim gören ancak ikinci kez şansını deneyen Türkiyeli öğrencilerin de olduğu biliniyor.
Tüm bu gelişmeler KKTC liselerinin son sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin artık YGS veya LYS ile yeterince ilgilenmediğini gösteriyor. Çünkü KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre, 2012-2013 öğretim yılında KKTC liselerinin son sınıflarında 2366 kişi öğrenim görüyor. Bu da bize gösteriyor ki lise son sınıfa giden öğrencilerin sadece %54’ü YGS’ye girdi. Lise son sınıf öğrencilerimizin yarıya yakını Türkiye üniversitelerine ya YGS ve LYS yolu ile girmek istemiyor ya da hiçbir şekilde Türkiye’deki üniversitelerle ilgilenmiyor.
Hal böyle iken, yani lise son sınıf öğrencilerimizin yarıya yakını YGS kapısının önünden teğet geçerken, kapıdan içeri bile bakmazken, bizim eğitim sistemimiz niye YGS’ye endeksli bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor, onu da pek anlamış değilim. Eğitim sistemimizin çok programlı bir yapıya dönüştürülmesinin zamanı geldi de geçti bile… Çünkü eğitim sistemimizin yapısı öğrencilerin gerisinde kaldığı, onları doğru dürüst yönlendiremediği, burada çok açık bir şekilde görülüyor.
*******
Son sınıf öğrencilerimizin yarıya yakını neden YGS’ye girmedi? sorusunu biraz daha derinlemesine ele almakta yarar var. Öyle anlaşılıyor ki! Özel okullarda ve devletin kolejlerinde öğrenim gören lise son sınıf öğrencilerinin önemli bir kısmı YGS sınavından önce özellikle İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerindeki üniversiteleri ile yazışmalarını yapmış, belki de kabul almışlardır. Dolayısı ile YGS bu öğrencilerin ilgi alanlarının dışında kalmıştır. YGS sınavına girmeyen bir başka lise son sınıf öğrenci grubu da, üniversite eğitimini KKTC’deki üniversitelerde sürdürmek isteyenlerdir. Tabii ki meslek liselerinde öğrenim gören lise son sınıf öğrencilerini ve bunlar arasında direkt hayata atılacak olanları da dikkate aldığımızda, YGS’nin Kıbrıslı öğrenciler arasında ilgi görmemesini daha kolay anlayabiliriz.
Bir de bunlara YGS’ye giren 1283 son sınıf öğrencisinin kaçının 180 puan ve üzerinde puan alacağı ve LYS kaçının gireceğini düşündüğümüz zaman bu rakamların çok daha aşağılara düşeceğini biliyoruz. Hele hele LYS sonunda üniversite sınavında başarı oranının %10 civarında olacağı yıllardır bilinen bir gerçektir. Hal böyle iken YGS ve LYS endeksli bir ortaöğretim yapımızın ne kadar daha devam ettirileceği gerçekten merak konusudur. Öğrenciler ne yazık ki, eğitim sistemin dışında kendilerine çözüm aramaktadır. Birçok öğrencimiz devletin kendilerine sunamadığı doğru dürüst GCSE ve A Level hizmetini Güney Kıbrıs’taki okullara giderek alırken, bir diğer kesim de KKTC’de özel derslerle bu eksikliği gidermeye çalışıyor. Tüm bunlar bize gösteriyor ki eğitim sistemimiz yeniden gözden geçirilmeli ve gençlerimizin taleplerine cevap verecek çok programlı bir yapıya dönüştürülmelidir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar