Okullarımız yine öğretmensiz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Okullarımız yine öğretmensiz

Okullarımız yine öğretmensiz

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, sendikanın onca çabasına rağmen yüzlerce sorunla mücadele eden devlet okullarının yine öğretmensiz, muavinsiz ve müdürsüz açılacağını söyledi.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, yeni eğitim-öğretim yılı öncesi eğitimdeki sorunlara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, TC Elçiliği ve siyasilerin eğitimle oynamaktan vazgeçmesi gerektiğini ve devlet okullarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.


ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ

Öğretmen yer değiştirme işlemlerinin yasaya göre en geç 15 Temmuz’da yapılarak Kamu Hizmeti Komisyonu’na (KHK) sevk edilmesi ve yasallaşması gerektiğini, fakat bunun yapılmadığını kaydeden Gökçebel listelerin 27 Ağustos’ta kamuya sevk edildiğini ve şu an için seçim yasaklarından dolayı işlem yapılamadığını bildirdi.

KHK’nın aldığı yetkilerle sınavları yaparak boş kadroları doldurması gerektiğini kaydeden Gökçebel, hiç zaman aksatılmadan yapılması halinde bile okulların yine 15-20 gün geç açılacağını, takvimin çalışmaması halindeyse okulların Kasım sonuna kadar boş kalacağını savundu.

OKUL İNŞAATLARI

İhtiyaçlı okulların tamirat, boya gibi ihtiyaçların tamamlanarak yeni eğitim yılına hazırlanması gerektiğini kaydeden Gökçebel,  Gazimağusa’ya acil bir okul yapılması, Girne’de başlatılan ortaokul inşaatının da tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Gökçebel şöyle devam etti:

“Misyonerlik faaliyetleri gereği eğitim, gerici hale getirilmiştir. Eğitim Bakanlığı TC’den misyonerlik için gönderilen kadrolar ve TC Elçiliğinin eğitim müşavirleri tarafından işgal edilmiştir. Eğitimde yönlendirme yapılmamaktadır, çocuklarımız seçmeci-elemesi sınavlarla elenip istediği okula gidememekte ve dershanelere mahkum edilmektedir.

“EĞİTİM AMACINDAN SAPTIRILDI”

Eğitim amacından saptırılmıştır. Okul müfredatları hayatın pratiğinden kopartılmıştır. TC ile paralel yürütülmeye çalışılan eğitim müfredatlarının içeriği yerel olmaktan çıkartılmıştır. TC’li öğretmen istihdamları kanayan yaradır.

Öğretmenlik mesleğinin statüsü düşürülmüştür, öğretmen yetiştirilmesinden vazgeçilip, siyasi amaçlı şaibeli geçici öğretmen alımları yapılmaktadır. Ücretsiz kamusal eğitim hakkı bitirilmiştir, özel ders, dershane ve özel okul teşvik edilmektedir.

Devlet okullarının tek kuruş bütçesi yoktur,  mevcut işleyişi okul aile birliklerinin ve okul yöneticilerinin okul bütçesi yaratmak için bütün enerji ve zamanını harcayarak yürütülmektedir.”

“BURSLAR FAKİR ÇOCUKLARA VERİLMİYOR”

Okul altyapılarının yetersiz ve Eğitim Bakanlığı’nın yapısı gereği sorunları çözemez halde olduğunu savunan Gökçebel, bursların da fakir çocuklara değil, yüklü para kazanan ve bunu gizleyen kişilerin evlatlarına verildiğini iddia etti.

Öğretmen yerleştirilmesi ve istihdamlarının şaibeden bir türlü kurtarılamadığını da savunan Gökçebel, öğretmenlerin angarya çalıştırılmaya devam ettiğini, okul yönetimlerinin de demokratikleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gökçebel, Mesleki Teknik Öğretim yasalarından, sınıf geçme sınav tüzüğüne, disiplin tüzüğünden eğitim yasasına kadar birçok yasa tüzüğün değişmesi ve uygulamasının da takip edilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.

Gökçebel “Eğitim siyasilerin oyuncağı misyonerlik alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitimin her alanının yeni bir anlayışla dizayn edilmeye ihtiyacı vardır. Eğitim bir insan hakkıdır. Nitelikli, çağdaş, bilimsel, kamusal, laik, demokratik ve parasız eğitim anlayışı ilköğretimden üniversite kademelerine kadar yeniden dizayn edilmelidir. Bir ülkenin sorunlarının toplamının ortadan kalkması ancak böyle bir eğitim anlayışıyla mümkündür” ifadelerini kullandı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar