Kontenjanlar yine boş kaldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Kontenjanlar yine boş kaldı

LYS sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. ÖSYM’nin kamuoyuna açıkladığı rakamlara göre KKTC üniversitelerine ayrılan 16708 kontenjanın (lisans ve ön lisans) sadece 6929’u doldu. Yani son zamanlarda olduğu gibi yine boş kaldı. Kontenjanların dolma oranı %41,47. Geçmiş yıllarda bazı yetkililer arasında “biz bu kontenjanları abartıyoruz, onun için bu kontenjanlar dolmuyor” diyenler olmuştu. Şimdi benim de “O zaman abartmayın kardeşim” demek geliyor içimden… Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra ülkemizdeki bazı üniversitelerin yetkilileri durumdan memnun görünüyor. “Ben birinci oldum, en çok beni tercih ettiler” gibi çocukça ifadelerle gerçeği gizlemeye çalışıyorlar. Kendilerine göre artış var. Peki nere göre artış var? Bir önceki yıla göre daha çok öğrenci gelmişmiş. Olabilir ama esas gerçek KKTC üniversitelerindeki kontenjanların dolma oranı ile genel oran arasında ciddi bir fark olduğudur. Bunu biraz daha açalım.

Genel olarak Türkiye’deki devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, KKTC üniversiteleri ve diğer ülkelerdeki üniversiteleri içeren toplam kontenjan 781 bin 606(lisans ve ön lisans). Bu kontenjanlara 672 bin 417 kişi yerleşiyor. Yani genel anlamda kontenjanların dolma oranı %86. Bizde ise durum %41.47. Dolayısı ile bize bunu hiç kimse başarılı bir tablo gibi sunmaya çalışmasın. Bunun adı “kontenjanlar boş kaldı”dır. Hatta daha da ileri giderek sadece lisans düzeyine bakacak olursak genelde 421 bin 978 kontenjanın 385 bin 795’i doldu. Yani lisans düzeyinde genel kontenjanların %91, 42’i dolmuştur. Bizde ise bunun oranı %42.17’dir. Görüldüğü gibi Türkiye’de son birkaç yılda kontenjanların dolma oranı %100’ü zorlamaktadır. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde LYS ve benzeri sınavları kaldırarak, sınavsız üniversiteye girişi ciddi anlamda düşünen ve bunu planlayan Türkiye bu anlamda doğru yolda ilerlemektedir.
KKTC hükümetleri planlı ve programlı bir üniversiteler politikası geliştiremediği sürece, ki bugüne kadar geliştirilemedi; Daha çok” kontenjanlar dolduydu dolmadıydı” tartışması yapacağız. Bu tartışma içerisinde unutmadan söylemek gerekiyor. KKTC üniversitelerine kayıt yapma hakkı kazanan 6929 kişinin tamamının da kayıt yapacağını beklemek de çok doğru değil. Yani bu sayı daha da aşağılara düşecek. Tabii ki bu açık daha sonra belli olacak ek kontenjanlarla kapanır mı? Hep birlikte göreceğiz.
*******
Bu noktada DAÜ’ye bir parantez açmakta yarar var. Sonuçların açıklanmasından sonra DAÜ rektörlüğünün yaptığı açıklamanın içerisinde ciddi uyarıların da olduğunu gözden kaçırmadım. DAÜ rektörlüğünün yaptığı uyarılara katıldığımı ve benzer düşünceler paylaştığımı vurgulamak isterim.
Bu uyarılar neymiş bir bakalım: 1- Türkiye’deki üniversite sayısındaki artış ile arz ve talebin neredeyse eşit duruma geldiği ve KKTC üniversitelerinin öğrenci çekebilmek için mutlaka günlük çözümler yerine, kalıcı ve kalite odaklı politikalar uygulaması.
2- Bu bağlamda KKTC üniversitelerinin kendilerini farklılaştırması ve uluslararası standartlarda eğitime, araştırmaya ve günümüzde yüksek eğitim alanında olmazsa olmaz olan akreditasyon ve denkliklere büyük önem verilmesi.
3- Sürdürülebilir bir yüksek eğitim sektörünün KKTC’de var olabilmesi için evrensel doğruların takip edilmesi gerektiği, aksi takdirde üniversitelerin orta vadede gelir kaybı ve dolayısı ile kalite anlamında sorunlarla karşı karşıya kalabileceği.
*********
Ülkede bugün seçim var. Önümüzdeki günlerde yeni hükümet oluşacak. Yeni hükümetin DAÜ’nün bu uyarılarını dikkate almasında yarar. Eğer “üniversiteler adası olacağız” iddiasındaysak ve ülke ekonomisini turizm ile birlikte üniversite sektörüne bağlayacaksak, bu uyarılar gözden kaçırılmamalıdır.
Tabii ki DAÜ rektörlüğünün söyledikleri yeni şeyler değildir. Yıllardır birçok eğitimci ve uzman kişiler de benzer ifadeleri kullanmıştır ancak zaman içerisinde kontenjanlar konusunda istenilen noktaya gelinmemesi, bu ve benzer uyarıların yeniden yapılmasına neden oluyor.
Tabii bunları dinleyen ve dikkate alan varsa, bu görüşler daha da önem kazanıyor.
Dinleyen var mı yok mu?
Hep birlikte göreceğiz.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar