Esnaf ve zanaatkarlara yönelik yeni protokoller - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Esnaf ve zanaatkarlara yönelik yeni protokoller

Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir makalede, KKTC’de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ve vizyonunda uygulanmakta olan hibe destek programları hakkında bilgiler aktarmış ve 2013 yılında tarım, sanayi ve turizm sektörlerine yönelik, 14 milyon TL tutarında hibe desteği kullandırılacağını yazmıştım. Bugünkü yazımda da ülkemizde esnaf ve zanaatkarlara kredi ve teminat desteği veren program ve protokollerle ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Ülkemizde faaliyet gösteren esnaflara ve zanaatkarlara düşük faizli ve kolay erişilebilen kredi verilmesine yönelik 3 ayrı protokol geçtiğimiz pazartesi günü imzalandı. Protokoller, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile 2 tane esnaf kooperatifi arasında imzalandı. Bu kooperatifler, esnaf örgütleri tarafından, yaklaşık 1 yıl önce, esnaf ve sanatkarların krediye ulaşma ve yaşadığı teminat sorunlarına çare olmak amacıyla kurulmuştur. Toplamda 3 milyon TL tutarında bir teminat ve kredi paketi, imzalanan protokollerle, esnaflara kullandırılacaktır.


Bu protokollerle esnaf örgütlerine bağlı kooperatifler vasıtasıyla, başvuran esnaflara hem kredi verme imkanı olacak hem de teminat sorunu olan esnafa protokollerle ayrılan kaynaktan teminat gösterilecek ve böylece başvuran esnaflar krediye erişmiş olacaklardır. Söz konusu protokolle %5 faiz oranıyla azami 15 bin TL’ye kadar kredi, Halk Bankası iş birliği ile kullandırılabilecektir. Kredi rakamları çok görülmese de, esnafların acil ihtiyaçlarını karşılayacak, azda olsa nefes almalarına yardımcı olacaktır.

Küçük esnaf kredileri, ekonomi içinde çok önemli bir yer tutuyor. Küçük esnaflar, hem kendileri için çalışıyorlar, üretiyorlar, ticaret yapıyorlar hem de ülke istihdamına katkıda bulunuyorlar.

Esnaflara yönelik olarak yapılan son protokoller öncesinde de, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı liderliği ve vizyonunda, KKTC’de yaklaşık 3600 esnafa, geçtiğimiz 3 yıl içinde yaklaşık 160 milyon TL civarında bir kaynak, faiz desteği yöntemiyle, düşük faiz oranlarıyla kullandırılmıştı.

KKTC’de 11 bin civarında olduğu tahmin edilen esnaf sayısının, bu şekilde yaklaşık %33’lük bir dilimine, kredi kullanma imkanı sağlanmıştır. Bu 160 milyonluk kaynakla her esnaf ortalama 45 bin TL civarında bir kredi kullanmış oldu.

Esnaf ve zanaatkarlar, işletme sayılarının çokluğu ve istihdama yaptıkları katkı, üretimdeki payları nedeniyle ülkemizde ekonomik ve sosyal yönlerden büyük önem taşımaktadır.

Sosyal yapının dinamiğini oluşturan esnaf ve zanaatkarlar, toplumsal bir dengeyi sağlamaktadır. Bunların sorunlarına kayıtsız kalmak, ekonomik ve sosyal sorunlara ve toplumsal yapının bozulmasına yol açabilecektir.

Şimdi de sizlere esnaf ve zanaatkarların yaşadığı zorluklar ve bunların çözümüne yönelik bazı öneriler sunmak istiyorum

KKTC’deki esnaf ve zanaatkarların üretim, planlama ve yönetme konularında bilgi edinmeleri, beceri yönünden gelişmeleri son derece önem arz etmektedir. Ülkemizdeki girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi için üniversiteler ve tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çözümler üretilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Esnaf ve zanaatkarların, katma değeri yüksek, yeni mal ve hizmet üretimlerine, inovasyona, yeni teknoloji ve finansmana yönelik adımları desteklenmelidir.

Esnaf ve zanaatkarların, küçük işletmelerde, el emeğine dayalı olarak ürettikleri malların, dış pazarlarda tanıtılmasına katkı sağlayacak fuarlara katılmaları desteklenmelidir.

Esnaf ve zanaatkarların, envanteri eksiksiz olarak çıkarılmalı ve sorunlara, hızlı bir şekilde çözüm yolları bulunmalıdır.

Esnaf ve zanaatkarların, biriken vergi ve sosyal güvenlik borçlarının gecikme faizleri, ödenebilecek şekilde yeniden takvimlendirilip, yapılandırılmalıdır.

Esnaf ve zanaatkarlara, ihtiyaç duydukları zamanlarda mesleki ve teknik eğitim, çıraklık eğitimi ile teknolojik bilgi desteği vermek için üniversiteler ile mesleki eğitim yapan işletmeler arasında iş birliği geliştirilmelidir.

Esnaf ve zanaatkarlar açısından, vergi işlem ve mevzuatının, sadeleştirilip kolaylaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır.

Yazıma son verirken, özellikle esnaf örgütlerinin kurduğu kooperatiflerin, teminat sorunu yaşayan esnafların teminatını karşılayıp, kredi almasına yardımcı olmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.

Reel sektörün desteklenmesine yönelik yapılacak doğru hamleler, her zaman makro ekonomik dengelere olumlu yansıyacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar