Eskiye özlem ve nostalji: Tahta gaşa bas (fortigo) - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Poli

Eskiye özlem ve nostalji: Tahta gaşa bas (fortigo)

fortigo
Hasan Karlıtaş
Hasan Karlıtaş

Geçtiğimiz haftalarda Lefke’de gerçekleştirilen 8.Lefke Ceviz Festivali, “Eskiye Özlem ve Nostalji” temasıyla düzenlendi.

Millenyum çağı olarak tabir edilen 2000’li yılları, büyük bir coşku ile karşılayan insanoğlunun, günümüzde geçmişi özlemesinin çok sayıda sosyal ve psikolojik sebepleri olsa gerek… Eskiye özlem, yeniye sitemi de beraberinde getiriyor…        


NOSTALJİK LEFKE TURU

Festival kapsamında iki gün boyunca, 200 civarında misafirimize, eski tahta kasa otobüs ve rehber eşliğinde, nostaljik Lefke turu yaptık. Özellikle Pazar günü, düzenlediğimiz otobüs turumuza çok yoğun bir ilgi oldu. Bu ilgi, bizleri hem sevindirdi hem de düşündürdü.

Kıbrıs’ın yakın tarihinin en önemli ulaşım aracı olan Bedford marka otobüsler ve kamyonlar, pek çok kişinin hatırasında yer etmiş durumda. Kıbrıs’a özel olarak Baf kasabasında yaptırılan Bedford marka otobüsler, 1950’li yıllardan 1980’li yılların sonuna dek, Adamıza damgasını vurmuş bir ulaşım aracıydı. Kıbrıs sıcağına karşı, çok sayıda penceresi olan otobüsler, yolcu yanında, damında bulunan demir gambinadaki köfün içerisinde yiyecek, tüp gaz, hatta arka bölümde keçi taşındığı, hatırlayanlar tarafından anlatılıyor. Ben de çocukluğumda, Yeşilırmaklı Halit Köycü’nün tahta kasa otobüsüne bindiğimi hatırlıyorum…

otobüs

Nostaljik Lefke ve Cittaslow turuna katılan misafirlerden, çok güzel deri dönüşler aldık. Rehber arkadaşlarımızın gönüllü uğraşları ile anlam kazanan turumuzda, darbuka da vardı. Turumuzun beğenilmesi, hepimizi çok memnun etti. Lefke çarşı merkezi, Birleşik Krallık İdari Binaları, Taç Giyme Anıtı, Osmanlı mimari etkisi ile yapılan konaklar, Gemikonağı Göleti, CMC Hamamı, Karadağ Bölgesi ve ceviz, hurma, narenciye görüntülerinden oluşan muhteşem güzellikteki Karşıyaka Manzarasını kapsayan güzergahımız, izahı zor bir memnuniyet yarattı.

FESTİVALİN YILDIZI

Hiçbir karşılık beklemeden bizlere nostaljik otobüsü iki gün boyunca veren, Kani Tanaydın’a da, bu vesileyle birkez daha teşekkür etmek gerek. Kani bey, Bostancı köyünde yıllardır özel merakından dolayı, toplayıp restore ettiği, eski model tahta kasa otobüsler ve kamyonlar ile çok özel bir kolleksiyona sahip. Geçmişin değerlerine sahip çıkıp, onları geleceğe taşıyan Kani Tanaydın ve onun gibi isimler kültürel mirasın geleceğe taşınmasına büyük hizmet veriyor.

Öğrendiğime göre, bu tarz otobüsler Güney Kıbrıs’ta çok daha fazla sayıda bulunuyor. Hem kolleksiyon hem de düğün ve benzeri sosyal etkinliklerinde kullanılıyor. Kuzey’dekilerin sayısı ise oldukça azalmış durumda. Geçmiş yıllarda, Mısır’dan gelen bazı işadamları topluca alım yaparak, Kıbrıs tarihinin önemli bir parçası olan otobüsleri Mısır’a götürmüş…

Lefke Turizm Derneği ve Lefke Belediyesi işbirliğinde düzenlenen festivalin, açılışını politikacıların değil kadınların yapması, açılışta gollifa dağıtılması, nostaljik kıyafetler defilesi ve üreteni destekleyen felsefe kayda değer noktalar olarak iz bıraktı.

Ancak, hiç tartışmasız festivalin yıldızı, bizleri hem düşündüren hem de tebessüm ettiren, festival afişine de konu olan  “Tahta gaşa bas – fortigo” oldu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar