Eskiden fakirin sofrasındaydı şimdi kapitalist mutfağın kasasında - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Eskiden fakirin sofrasındaydı şimdi kapitalist mutfağın kasasında

Eskiden fakirin sofrasındaydı şimdi kapitalist mutfağın kasasında

İsmihan YORGANCI

Pirohu, bir hamur yemeği olması nedeniyle birçok formunu korumaya çalışan kişilerce ötekileştirilse de günümüzde tadına doyum olmayan geleneksel bir yemeğimiz. Özellikle kasabalarda ve şehirlerde hamur işi yapan lokantalarda bulmak ve satın alarak tadına varmak mümkün.
Bunun yanı sıra bu yemeği bilen ve günümüzde sık olmasa da mutfağında pişiren büyüklerimizden Söğde Yorgancı, yeni neslin, pirohu gibi hamur işlerini sevdiğini ama öğrenmeye heves etmediğini söyledi. Zahmetli bir iş olduğuna da vurgu yapan Söğde Hanım, “Özellikle bayanlar, formunu korusun diye hamur işi yemeklerden uzak dururlar. Eskiden buğdayı kendimiz eker öğütür, unumuzu eve gorduk. Yiyeceğimiz hellimimizi, yoğurdumuzu kendi beslediğimiz birkaç keçi koyundan sağlardık. Allahın her gecesi ne yapacan? Evde olan neyse pişirir yerdik. Unu eve goyduk mu? Bedava gibi gelirdi. Çabucak yoğururduk hamuru, açardık açkıyı, norda maksıl, pişirir yedik” diye eskiyi bizlere anlatırken, pirohu yemeğinin sanıldığı kadar da şişmanlatıcı olmadığına vurgu yaparak bizlere pirohu yemeğinin tarifini şöyle verdi.


Pirofu yemeği için malzeme
Bir kilo kadar un
Bir kilo kadar nor
Bir hellim
Biraz kuru nane

Yapılışı
Un, ılık su ile yoğrulur. İçine konulacak nor harcı damak tadına göre tuz katılarak, kuru nane eklenerek hazır edilir. Yoğrulmuş hamurdan bir yumruk kadar kesilerek, açılır. Bir oklafı yardımı ile açılan açkının bir yarısı oklafıya sarılır. Diğer yanına, hazırlanan nor, küçük yumrular şeklinde sıralanır. Sıralama bitince, açkının oklafıya sarılı kısmı, sıralı norun üzerine örtülür. Pirofunun kaynarken açılmaması için parmak uçları ile aralıkları belirlenen pirofu,  bir bodiri ve ya dar bir kahve fincanı ağzı ile kesilir. Kaynar suyun içine salınan pirofular pişince, süzülerek tabağa alınır. Tabağa alınırken, kuru nane katılmış hellim rendesi ile süslenerek afiyetle yenir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar