Erkeklerde görülen kanserlerin 5 nedeni - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Erkek SağlığıSağlık

Erkeklerde görülen kanserlerin 5 nedeni

doktor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda yaklaşık 1 milyon kişi prostat kanseri tanısı alıyor. 20 ve 30’lu yaşların erkeklerde testis tümörünün en sık görüldüğü dönem. Tüm kanserlerde olduğu gibi ürolojik kanserlerde de erken tanı hayati öneme sahip.

Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu erkeklerde görülen kanserlerin 5 önemli nedenine vurgu yaptı.

Uygur ve Okutucu, “Kendi kendine muayene erken tanıda büyük önem taşıyor. Özellikle testislerdeki şişlik ve sertlikleri ciddiye almak ve bir üroloji uzmanına başvurmak gerekiyor. İdrarda ağrısız kanama olmasının, mesane ve ürotelyal kanserler açısından uyarıcı bir işaret olabileceği unutulmamalı. 40 yaş itibariyle ise prostat kanseri riski arttığı için, yılda bir kez üroloji kontrolü yaptırılmalı” açıklamasında bulundu.


Güncel rakamlara göre prostat kanseri gelişmiş ülkelerde erkeklerde en sık görülen kanser türüyken, Türkiye’de ise prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü. Mesane kanserinin dünya genelinde kanserler arasında 11. sırada yer alırken, erkeklerde risk daha fazla. Mesane tümörlerinin erkeklerde görülen kanserler arasında 7. sırada olduğunu vurgulayan Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu’nun erkek kanserlerinden korunmada etkili olacak önerileri şöyle:

DOMATES, MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ARTMALI

“Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri kanıtlanmış bir etkisi olmamakla birlikte; diyetle alınan hayvansal yağların azaltılmasının, yağ tercihinin zeytinyağı yönünde kullanılması, pişmiş domates, meyve ve sebze tüketiminin artırılması ve her gün düzenli yürüyüş/ağır olmayan sporların prostat kanseri riskinin azalmasında olumlu etkileri vardır.

ERKEKLERİN 5 DÜŞMANI

1. Sigara/Tütün: Özellikle mesane ve böbrek kanseri gelişimiyle doğrudan ilişkilidir.

2. Kimyasallar: Boya, petrol, deri, metal gibi sektörlerdeki endüstriyel kimyasallarla karşı karşıya kalmak, mesane kanseri için risk faktörleri arasındadır.

3. Obezite: Böbrek tümörleri için önemli bir risk faktörüdür.

4. Kötü genler: Özellikle prostat kanseri gelişiminden ağırlıklı olarak sorumludur.

5. İnmemiş Testis: Testis tümörleri için testis (infertilite) de risk faktörleri arasındadır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar