Enginara pazar aranıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Enginara pazar aranıyor

Enginara pazar aranıyor

KAR YOK… Enginar üreticisi aylarca bahçelerde binbir emek harcayarak yetiştirdiği enginarların satışından kar elde edemiyor. Yıllardır değişmeyen enginar fiyatları nedeniyle üretici sattığı ürünle ancak giderini ödeyebiliyor

TÜRKİYE’DE DE ÜRETİLİYOR… Enginarda Türkiye pazarı ilk başladığı gibi gitmiyor. Türkiye’de de başlayan enginar üretimi, KKTC’li üreticiye nisan ayına kadar pazar bulabilme şansı veriyor. Üretilen enginar iç piyasa için çok fazla olunca, tanesi 50 kuruşa kadar düştü


Yıllarıdır enginar fiyatı değişmezken, mazot, gübre gibi girdilere yapılan zamlar enginar üreticisini uçurumun kenarına sürükledi.
Ülke ekonomisinde önemli rol oynayan ve Türkiye’ye ihraç edilen ürünler arasında yer alan enginar üretiminde yaşanan sıkıntılar üreticiyi perişan etti.
Geçmişte enginar üretiminden büyük kazanç sağlayabilen üreticinin geliri artık giderini karşılamaya bile zor yetiyor.

Tanesi 50 kuruşa satılıyor
Türkiye Cumhuriyeti’ne göndermek için tanesi 50 kuruştan üreticiden alınan enginarın fiyatı, Türkiye Cumhuriyeti’nde enginar üretimi başladığı dönemde 20 kuruşa kadar düşebiliyor. Tanesi 20 kuruştan satılan enginar üreticinin, giderini karşılamaya yetmiyor.  

Türkiye’ye ihraç edilemeyen enginarlar tarlada kalıyor
KKTC’deki enginar üretiminin çok fazla olması nedeniyle, yetiştirdiği ürünleri Türkiye’ye ihraç edemeyen enginar üreticisinin ürünleri elinde kalıyor. Yerli üretici, Türkiye Cumhuriyeti pazarında Türkiye’deki enginar hasat dönemi olan nisan ayı ortalarına kadar yer bulabiliyor.

Gürsoy: Güvenilir ticaret yok
Mesarya Bahçeciler Birliği Başkanı Salih Gürsoy, enginar üretiminde yaşanan en büyük sıkıntının güvenilir bir pazar olmaması olduğunu söyledi. Gürsoy şu şekilde konuştu:
“Güvenilir ticaret yapılmamasından dolayı pazarda sıkıntılar doğuyor. Bu dünyanın her yerinde serbest ticaret olmasından kaynaklanan bir sebeptir.  Rekabetçi sistemin olmasından dolayı üretimin ve pazarlamanın arz talep dengesini oluşturmaktadır. Arz talep dengesi de maliyetlere bağlı ticaret oluşturmaktadır. Ucuz maliyetlerde üretim yapılıyorsa, üretilen ürünler pazarda daha kolay yer bulabiliyor. Bu nedenle bizim ülkemizdeki maliyetlerin yüksek olması nedeniyle sıkıntılarımızın oluşmasına neden olmaktadır.” 

Üretici ne dedi?
Mustafa Göral

“En büyük sıkıntımız maliyetler. Gelirimiz ancak giderimizi karşılamaya yetiyor. Ayrıca biz ürettiğimiz enginarları Türkiye’ye gönderiyoruz. Türkiye de enginar üretimi başladığında bizim ürünlerimizin değeri düşüyor. Bazen yoğun olduğu için tırlar geç geliyor ve saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Ürünlerimizi gemiye yetiştiremiyoruz.”

 

 

 

 

 

Mustafa Ergazi
“En büyük sıkıntımız enerji. Bahçelerimizde elektrik olmaması nedeniyle jeneratör kullanıyoruz. Böyle olunca da mazot yetiştiremiyoruz. Bir yandan girdi fiyatları artarken diğer yandan enginar fiyatları hiç değişmedi.”

 

 

 

 

 

Reşat Meltem
“Tüccarımızdan çok memnunuz. Allah başımızdan eksik etmesin. Tek sorunumuz girdi fiyatları. Girdi fiyatları giderek artarken enginar fiyatları hiç değişmedi. Gübre, mazot fiyatları çok yüksek. Gelirimiz ancak giderimizi karşılamaya yetiyor.”

Göçer Öztüren
“Girdi fiyatları çok yüksek. Gelirimiz giderimizi karşılamaya yetmiyor. Kısa süre önce don olayı oldu. Kaymakamlık gelip zararı tespit etti. Ancak bu zarar hala karşılanmadı. Eğer zarar karşılanmayacaksa gelip zararı da tespit etmesinler. Enginar fiyatları on yıl önceki fiyatlarla ayni. Ancak girdi fiyatları giderek artıyor. Sıkıtımız ve stresimiz çok ağustostan beri uğraşıyoruz. Emekle yapılan işler desteklenmiyor .

 

 

 

 

 

İsmail Altındağ
“Girdiler çok pahalı. Gelirimiz ancak giderimizi karşılıyor. Ancak yaptığımız işten kar edemiyoruz. Mazot pahalı. Bahçelerimizin birçoğunda elektrik yok. Bu nedenle jeneratör kullanmak zorundayız. İlaçlar, libazma, gübre her şey çok pahalı. Ancak enginar fiyatları yıllardır değişmiyor.”

 

 

 

 

 

 

 

Ahmet Taşçıoğlu
“Girdilerin pahalı olması en büyük sıkıntımız. Pazar sıkıntımız yok. Ancak bahçelerin birçoğunda elektrik olmaması ve mazotta da sürekli zam yapılması bizi zor duruma getirdi. Gelirimiz ancak giderimizi karşılamaya yetiyor sular tuzlanmaya başladı.”

 

 

 

 

 

Baştaş: KKTC vatandaşlarına verilen haklar bana da verilsin
Mesarya Bahçeciler Birliği tüccarı Necmettin Baştaş, en büyük sıkıntısının ülkede vatandaş olmaması ve kalma hakkı da olmaması olduğunu söyledi. Vatandaş olması ya da kalma hakkı olması durumunda ülke üretimine daha fazla katkı sağlayacağına inandığını belirten Baştaş şu şekilde konuştu
“2000 yılından beri Kıbrıs’ta enginar ve patates ihracatı yapıyorum. 13 yıldır ödemeler konusunda hiçbir yanlışım olmadı. Benim sıkıntım bu ülkede vatandaşlık ya da kalma hakkımın olmamasından kaynaklanıyor. Burada kalırsan ticaretim açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca ülke üretimine de daha çok katkı koyacağıma inanıyorum.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar