En ufak hareketi değerlendiriyoruz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

En ufak hareketi değerlendiriyoruz

Özgürgüm: Kaç istihdam yapıldığı ortada!

Başbakan Hüseyin Özgürgün, NTV’nin sorularını yanıtlayarak, 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere Ankara’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti ve Kıbrıs müzakerelerini değerlendirdi.

Özgürgün, hükümet olarak beraberindeki bir heyetle birlikte Ankara’ya ilk resmi ziyareti yaptıklarını ve bunun kritik bir döneme denk geldiğine vurgu yaparak,bu ziyareti sırasında 15 Temmuz darbe girişiminin de ele alındığını söyledi.


21 Temmuz’daki Bakanlar Kurulu toplantısında FETÖ-PDY’nin terör örgütü listesine alınarak, faaliyetlerinin yasaklandığını belirten Başbakan, bu konudaki en küçük ihbarın dahi değerlendirildiğini, polisin ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.

FETÖ-PDY’nin terör örgütü listesine alınması kapsamında neler yapılacağına ilişkin bir soruya karşılık Başbakan, eğer varsa, en küçük faaliyete dahi müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, nerden gelirse gelsin tüm ihbarların titiz bir şekilde değerlendirildiğini vurguladı.

Şu ana kadar yapılan ihbarlar ve Polis ile Güvenlik Kuvvetleri’nin yaptığı çalışmalardan herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığının altını çizen Başbakan, girişlere karşı hava ve deniz limanları ile Sahil Güvenlik’in tedbirlerinin artırıldığını, ancak bugüne kadar böyle bir durum olmadığını kaydetti.

Özgürgün, “Türkiye ile bizim ikili anlaşmalarımız var, çok yakın işbirliğimiz var, en ufak hareketi değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Başbakan, KKTC’de 80 bin civarında üniversite öğrencisi ve Türkiye’den turizm amaçlı girişler olduğunu, bunların sekteye uğramaması, eğitim ve turizmde sıkıntı olmaması için Türkiye hükümeti ile birlikte bir çalışma başlattıklarını da aktardı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusundaki soruları da yanıtladı.

Özgürgün, “Biz, 48 yıldır görüşmeler olumlu sonuçlansın, bir anlaşmaya varılsın temennisi ile masadayız. Bu olmadıysa burada da Rum tarafının bir sorumluluğu vardır” ifadesini kullandı.

Başbakan, 48 yıldır devam eden müzakerelerde her şeyin konuşulduğunu, bu yılın sonuna kadar bir sonuca varılmaması halinde Kıbrıs Türk halkının da kendi yolu çizmek durumunda olduğunu ifade etti.

Özgürgün, “Sayın Cumhurbaşkanı da görüşmeleri yürütüyor, onun da bu yönde açıklaması var. Doğrusu da odur. Bir şekilde bitmesi lazım. Bunun sonucu da bu yılın sonudur” dedi.

Başbakan, çözüm sağlanmaması durumunda Kuzey Kıbrıs’ın bundan sonra yoluna nasıl ilerleyeceği sorusuna karşılık şu yanıtı verdi;
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim devletimiz. Eğer, Kıbrıs Rum tarafı ‘Ada’nın bütününü tek başına temsil ediyorum, diğer dünyanın geri kalanı da evet ben böyle tanıyorum’ demesi durumunda, biz de, KKTC ve onun hem kurumsal yapısıyla hem demokrasisiyle ve kurumlarıyla hazır olduğunu ve bir devlet olarak yoluna devam edeceğini zaten gösterdik. Bunun kararını alması için ilgili devletin adım atması gerekecektir.”
Türkiye’den gelen suyun dünya da bir ilk, çılgın bir proje olduğunu, 477 kilometre yoldan Toroslar’ın suyunu Kıbrıs’a taşındığını anlatan Özgürgün, suyun, Ada’nın makus talihini değiştireceğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın kısa zaman önce Yunanistan’dan tankerle su taşımayı denediğini ama başarılı olmadığını anımsatan Başbakan Özgürgün, Türkiye’den gelen suya Rumların da ihtiyacı olduğunu, suyun, asrın değil bin yılın projesi olduğunu, Rumların böyle bir projeden istifade etmek yerine karşı çıktığını da sözlerine ekledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar