Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

İktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

Gözler Trump’ın Kongre’ye yapacağı konuşmaya çevrilmiş durumda. Konuşmada vergi indirim vaatlerine açıklık getirmesi bekleniyor


 

Sterlin cephesinde iyimser hava, İskoçya’nın yeniden referanduma gidebileceği haberleri ile sekteye uğradı

 

Bu hafta Türkiye cephesinde açıklanacak enflasyon rakamları ve her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD istihdam raporu takip edilecektir

 

USD/TL kurunda kar satışları ile 3,55’li seviyelerden 3,60’a tekrar gelsek de, yön bir süre daha aşağıya işaret ediyor

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Türk mail piyasalarında iyimser görünüm Cuma günü yerini kar satışlarına terk etti. USD/TL kurunun yıla 3,53’lü seviyeler ile başlayıp 7 iş günü içinde 3,94 seviyesini aşması ardından TCMB’nin çizgiyi çekerek TL’yi savunma yönünde almış olduğu özünde yerinde kararlarına yardımı ile geride bıraktığımız haftanın sonlarına doğru 3,5565’li rakamlara kadar gerileyerek kayıplarının büyük bir kısmını telafi ettiğini paylaşmıştık. Elbette bunun arakasında her ne kadar TCMB’nin yerinde önlemleri büyük yer tutsa da, diğer tarafta küresel risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik alım isteğini de kamçılamasını göz ardı edemeyiz. Aşırı şekilde satış baskısına maruz kalan hatta TCMB’nin piyasalar tarafından teste tabi tutulduğu Ocak ayının ilk yarısından sonra, yukarda da anlatmaya çalıştığımız üzere TCMB’nin neredeyse agresif faiz artırım dışında tüm cephanelerini seferber ederek TL’yi savunma isteği, akabinde yurtdışında kaleme alınan ve önde gelen bankaların TL öneren peş peşe raporlarının da yardımı ile TL ve TL cinsi yatırım araçlarında ciddi sayılabilecek bir düzeltme hareketi ile karşı karşıyayız. Piyasaların, yurtdışında Trump’ın açıklayacağı ve ekonomik büyümenin fitilini ateşleyeceği vergi paketini beklerken, Avrupa cephesinde siyasi sıkıntılar ve yaklaşan kalabalık seçim takvimi, Türkiye cephesinde geri sayılmaya başlanan referandum, İngiltere cephesinde Brexit açmazı ve İskoçya’nın AB’de kalma isteğine paralel yeniden referandum fikrini ortaya atması aslında küresel piyasaların nabzını temsil ediyor. Geride bıraktığımız haftalarda ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler ve faiz artırımının yaklaştığına yönelik FED Başkanlarından gelen çeşitli açıklamalara rağmen, piyasaları şu anda FED’in kısa vadede aksiyona geçeceğine tam olarak inanmış bir görünüm sergilemekten de uzak kaldıklarını not etmeliyiz.

 

ABD Başkanı Trump’ın ABD kongresine yapacağı sunum piyasaların bu haftaki en önemli gündem maddesi olarak takip edilecektir. Piyasaları ilgilendiren ana husus ise, finansal piyasalar ile ilgili yeni düzenlemeler ve akabinde vergi reformu paketine dair açıklamalar olarak sıralandırılabilir. Hatırlanacağı üzere, son dönemlerde, kurumlar vergisinde yapılabilecek olası bir indirimi fiyatlayan başta ABD hisse senedi endeksleri ciddi kazanımlar elde etmişlerdi. Trump’ın açıklayacağı paket ardından bir miktar kar satışları görülme ihtimali olduğu kadar, beklentinin üzerinde bir paket ise iyimser havayı desteklemeye devam edebileceğini düşünüyoruz. Avrupa cephesinde ise, EUR/USD paritesinin 1,0525 dip seviyelerine yakın bir bölgede işlem görmeye devam ettiğini not etmek gerekiyor. Hollanda ve Fransa’da yaklaşan seçimler ve aşırı sağcı ve AB karşıtı duruşu savunan adayların önde olması, özetle Avrupa cephesinde artan siyasi riskler ortak para birimi üzerinde son haftalarda baskı kurmaya devam ediyor. İngiltere cephesinde geride bıraktığımız hafta güçlü teknik bir görünüm arz eden GBP/USD paritesi, İskoçya cephesinden yükselen AB’de kalma yanlısı duruş ve akabinde referandum söylentileri Sterlin üzerinde baskı kurarak geride bıraktığımız haftaya nazaran pariteyi 1,2570 seviyelerinden yeniden 1,24’ün diplerine çekti. İçerde referandum süreci devam ederken, gözler bu hafta TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarına ve devamında her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD istihdam raporunu takip edecek. Enflasyonun kur geçişkenliği ve baz etkisi nedeniyle (Şubat 2016 enflasyonu sıfıra yakın sonuçlanmıştı) yüksek sonuçlanmasına olanak tanıyoruz.

 

Cuma günü genele yayılan satış baskısı, içerde ise haftasonu riski almak istemeyen yatırımcıların kar satışlarına yönelmesi ile haftanın pek de güzel kapanmadığına şahit olmuştuk. Yeni gün ve hafta başlangıcında ise, Asya piyasalarında Cumadan sarkan satıcılı havanın devam ettiğini görüyoruz. Cuma günü 3,6050 seviyelerine kadar yükselen USD/TL kuru, haftaya 3,59’lu seviyelerden başlıyor. Haftanın geneli itibarı ile veri ve açıklamaların yoğunluğu da göz önüne alırsak temkini olmakta fayda görüyoruz. Genel kanımız, USD/TL cephesinde havanın kademeli olarak iyimser olmaya aday göründüğü yönünde. Rakamsal olarak beklentilerimizi aşağıdaki grafikten takip edebilirsiniz. Veri cephesinde odaklandığımız ise, Türkiye ve AB Bölgesi’nde açıklanacak ekonomi güven endeksleri; günün ikinci yarısında ise ABD’de  dayanıklı  tüketim  malı  siparişleri ve  devam  eden konut satışları takip edilebilir.

 

Ø  USD/TL kurunda 3,55 seviyesinin altında 100 günlük ortalamaların geçtiği 3,4770 ; üstünde ise 3,6250  – 3,65 aralığı takip edilebilir

 

Günlük grafiklerde, USD/TL kurunun bulut kalınlığının dibine kadar dayanması ardından tepki yaparak yeniden 3,60’lı seviyelere kadar yükseldiğni görmüştük. Uzunca bir süredir haftasonu riski almak istemeyen Türk Mali piyasalarında Cuma günlerinin satıcılı geçtiğin görüyorduk. Kur cephesinde iyimser havanın korunmaya devam etmesine olanak tanıyoruz. Bulutun altına sarkması, hareketin aşağı yönlü hız kazanmasını destekleyebilir. Böyle bir durumda, 100 günlük ortalamaların geçtiği 3,4770 seviyesi radar menzilinde olacaktır. Öte yandan yukarı yönlü olası bir istek ise 3,6250 – 3,65 aralığının hedeflenmesine neden olabilir.

Kaynak: Reuters

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar