Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

İktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

USD/TL kurunda ikinci hedefimiz olan 3,55 – 3,5570 aralığı dün test edildi


 

Kurun önemli teknik bölgelere ulaştığını görüyoruz. 3,55 seviyesinin altına geçilebilirse, düşüş ivme kazanabilir

 

Ancak, pembe ve ılık esen rüzgarların uzun süre devam etmeyebileceğini düşünüyoruz

 

Kura açık ve korumasız pozisyonları hafifletmek veya hedge etmek için mevcut seviyeler kollanabilir

 

Sterlin’in dolar karşısında güçlenme yolunda zemin hazırladığını görüyoruz (bakınız grafik)

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Türk mail piyasalarında iyimser seyir dün de hız kesmeden devam etti. TCMB’nin geride bıraktığımız hafta reeskont kredilerinin TL olarak 3,5338 kur seviyesinden (2 Ocak günü ilan edilen resmi kur) ödenmesine olanak sağlaması ardından kur cephesinde hızlanan aşağı yönlü seyir, sırası ile 3,6385 seviyesinin kırılması ile ilk etapta 3,5850 devamında ise dün 3,5565 seviyesine kadar devam etti. Bir tarafta kur geçişkenliğini yarattığı maliyet enflasyonuna karşı TCMB’nin faiz silahı ile TL’yi savunma isteği öte yandan spekülatif atağa karşı savaşması sonrası almış olduğu bir çok karmaşık önlem netice itibarı ile işe yaramak suretiyle Türk Mali piyasalarında sükuneti sağladı. TL’nin tansiyonun ölçercesine, 1 ay vadeli zimmi oynaklık oranının (volatilite) % 25 seviyesine dayanması ardından alınan önlemlerle % 12 seviyesine kadar düşüş kaydedildiğini not etmek gerekiyor. Bu süreçte, USD/TL kurunun da 3,94 seviyesinden 3,5565 seviyesine kadar gevşediğine şahit oluyoruz. Takdir edersiniz ki, insan tansiyonu misali, tansiyonun dar ve sağlıklı bir bantta dalgalanması makbuldür. TL’nin tansiyonunun son 3 ayda % 30 artması ve devamında son 2-3 haftada % 12 düşmesi, hastanın devamlı tansiyon ataklarına maruz kaldığına işaret ederek kendi başına sağlıksız bir durum olarak ön plana çıkıyor. Elbette, bu kadar hızlı hareketlerin arkasında yatırım yapılabilir notun kaybeden Türkiye’ye gelen artık kalıcı ve uzun vadeli sağlıklı fonlar yerine daha sıcak hatta kaynar para gibi görülen ve vur kaç tarzında işlem yapan hedge fonların yattığının da kabul etmemiz gerekiyor. Özetle, yatırım yapılabilir ligden spekülatif cetvele düşen Türkiye’nin artık tansiyon problemi var!

 

Dün bu bağlamda, son günlerde olduğu üzere, gerek TCMB’nin önlemleri gerekse elverişli ve risk-on modunda olan yurtdışı piyasalara paralel güne 3,5850 seviyerinden başlayan USD/TL kuru, günün ikinci yarısında alımların hız kazanması ile hedeflediğiniz 3,5550 – 3,5570 aralığına kadar gevşeyerek bizleri de mahcup etmedi. Kur cephesinde, özellikle TCMB’nin faiz oranlarında yapmış olduğu üstü örtük de olsa 200 baz puanlık artırım ardından Brezilya Reali ile getiri anlamında yarışır seviyelere yükselmemiz ve devamında Türkiye’de faizler artarken Brezilya’da faizlerin düşmeye başlaması (faiz marjın daralması) ucuz olan TL ve TL cinsi yatırım araçlarına yönelik ilginin de artmasına neden oldu. TL’ye yönelik alım tavsiyesi veren yurtdışı raporlarında da desteği ile kur cephesinde, aşağıdaki grafiklerden de görüleceği üzere, kritik seviyelere gelmiş durumdayız. Özellikle teknik anlamda, yılın ilk enflasyon rakamlarının açıklanması ile 3,55 seviyesinden başlayan sert yükseliş soluğunun 3,94 seviyelerinde almıştı (bakınız grafik). Dün akşam itibarı ile söz konusu seviye tekrar test edilmeye başlandı. Kuuvetle muhtemel, olumlu havanın kısa bir süre daha devam etmesine olanak tanıyoruz. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı Şubat ayı enflasyon rakamlarının kur geçişkenliği ve negatif baz etkisi ile sürpriz yapma durumu göz ardı edilmemelidir.

 

Yurtdışı ise, küresel piyasaların halen daha Trump politikaları ile meşgul olmaya devam ettiklerini görüyoruz. Trump’ın seçim meydanlarında vermiş olduğu keskin mesajların koltuğa oturması ile farklı bir boyut alması, devamında güçlü dolar istemiyoruz yönünde çıkışları ile dolar cephesine 8 Kasım’da başlayan güçlenmenin ivme kaybetmesi, aslında gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik ilgiyi de bir noktaya kadar anlatıyor. Bu bağlamda, Trump’dan yakın dönemde açıklanması beklenen teşvik paketinin rakamsal büyüklüklerine konsantre olacağız. Güçlü bir paket, beraberinde enflasyonist baskı yaratmak suretiyle FED’in daha erken adım atamasına neden olabilir. FED’den beklenen bu sene 2-3 faiz artırım ihtimalini piyasaların pek de şu anki risk-on modu nedeniyle önemsemediklerini görüyoruz. Bu ilerleyen günlerde açıklanacak olası güçlü veriler ile piyasaları uyandırabilir! Özetlemek gerekirse, Trump’un vergi indirimlerine ilave olarak en çok istihdam yaratacak başkan olacağı söylemini yerine getirme isteği, özellikle ABD borsalarına müthiş bir ivme kazandırdı. Bu iyimserlik risk itahını artırarak gelişmekte olan ülke para birimlerini de destekledi. Öte yandan, FED’in dengeli açıklamaları ve Mart ayında faiz arttırımına soyunmayacağı beklentisi de piyasaları domine eden ana iyimserlik olarak okunuyor. Ancak bu tablonun kalıcılık arz etmediğinin altını kalın olarak çizmek isterim.

 

Asya piyasalarında hafif çaplı satışların eşliğinde haftayı bitirmeye aday bir güne başlıyoruz. Asya cephesindeki seyir gün genelinde diğer piyasalarda da hafif çaplı satışların yaşanmasına neden olabilir. ABD’de bugün açıklanacak tüketici güven endeksi ve yeni konut satışları verilerini takip edeceğiz. Göreceli olarak sakin bir gün ve dar bantta salınım bekliyoruz.

 

Ø  GBP/USD paritesinde yükseliş isteği görüyoruz…

 

Brexit konusu aylardır fiyatlayan Sterlin, son günlerde dip seviyelerden gelen alımlarla yukarı gitme isteği içinde bir görünüm çiziyor. Üçgen kırılımını dün gerçekleştiren paritede yükseliş eğilimli seyir 1,25 seviyesinin üzerinde kalması durumunda devam edebilir…

 

4 saatlik grafik

Kaynak: Reuters

 

 

Böyle bir durumda, sırası ile 1,2568  ; 1,2605 ve formasyon hedefi 1,2707 hedeflenebilir.

Kaynak: Reuters

 

 

Ø  USD/TL kurunda 3,55 – 3,5570 arası hedefimiz şimdilik nokta olarak gerçekleşti

 

Kur cephesinde, geçen hafta TCMB’den gelen reeskont kredileri konusunda üstü örtülü de olsa 5 milyar dolara işaret eden hamle, USD/TL kurunda düşüşe ivme kazandırmış, elverişli yurtdışı piyasaların da desteği ile teknik anlamda güçlü bir seviye olarak gördüğümüz 3,5550’lere kadar paritenin gevşediğini görüyoruz. 3,5550 seviyesinin destek görevi üstlenmesi durumunda, yukarda yeniden 3,6250 – 3,6350 aralığına doğru bir atak görülebilir.

Kaynak: Reuters

 

 

Günlük Grafik

 

Günlük grafiklere indiğimde ise, USD/TL kurunun bulut kalınlığının dibine kadar dayandığını (3,5550) görüyoruz. Bulutun altına sarkması, hareketin aşağı yönlü hız kazanmasını destekleyebilir. Öte yandan yukarı yönlü olası bir istek ise 3,6250 – 3,6350 aralığının hedeflenmesine neden olacaktır

Kaynak: Reuters

 

 

Günlük Grafik

 

Farklı bir bakış açısı ile, 2 Ocak tarihinde ters üçgen kırılımı kaydeden USD/TL kuru 3,55’den 3,94 seviyelerine kadar yükselmişti. Seviye yeniden test ediliyor.

Kaynak: Reuters

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar