Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

TCMB’nin kararlı duruşu ve devamında elverişli yurtdışı piyasaların yardımı ile Türk mali piyasaları normalleşmeye başladı


 

USD/TL kuru ilk etapta işaret ettiğimi 3,5850 seviyesine gerilerken, beklediğimiz daha sert hareket EUR/TL cephesinde gerçekleşti

 

Gece geç saatlerde açıklanan FED tutanklarında bilnenin dışında yeni bir gelişme olamaması da piyasaları desteklemeye devam ediyor

 

FED’in Mart ayını pas geçeceği beklentisi ile gözler tamamen Anayasa referandumuna çevrildi

 

Brezilya Merkez Bankası’nın 75 baz puan faiz indirmesi TL açısında olumlu bir gelişme (daralan faiz marjı)

 

Mart ortasına kadar havanın yumuşak kalma ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ancak, iyimserliğe kalıcı olarak kapılmayalım

 

Görülmesi durumunda, 3,5338 – 3,55 aralığı riskli pozisyonları azaltmak veya hedge etmek için kollanabilir

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Küresel mali piyasalar, son günlerde olduğu üzere, dünü de iyimser bir seyirle tamamladı. Sert satış baskısından kurtulan Türk mali piyasaları, yurtdışı olumlu havaya eşlik etmeye başladı. Her ne kadar 2017’nin en zayıf para birimlerinin tepesinde yer alsa da, TCMB’nin kararlı duruşu, ister beğenelim ister beğenmeyelim, örtülü de olsa 200 baz puanı aşan sıkılaştırma (grafik aşağıda), 3,94 zirvesinden Türk Lirasını alarak dün akşam itibarı ile 3,5790 seviyelerine kadar çekti. Özellikle, Ocak ayının ikinci yarısında gelişmekte olan ülke para birimleri ve enstrümanlarına yönelik olan ilginin devam ettiğini paylaşıyorduk. Her ne kadar Borsa Istanbul performansı diğer gelişmekte olan ülkelere nazaran başa baş olarak görülse de, Dolar karşısında Türk Lirası istenilen performansın oldukça uzağında kalmıştı. TCMB’nin geç de olsa, politika faizi ile vermiş olduğu haftalık borç verme ihalelerini (%8) iptal etmesi ve fonlamayı sıkarak faiz koridorunun üst bandı (%9,25)’dan; geriye kalanını ise geç likidite penceresi olarak görülen ceza faiz oranından (%11) vermesi ve bu duruşunu son haftalarda kararlı bir şekilde devam ettirmesi, Türk mali piyasalarına tabir caizse huzur getirdi. Söz konusu iki kanaldan yapılan fonlamanın ağırlıklı ortalaması ise %10,40 seviyesine dayanması (bakınız grafik) ve Brezilya Realin’den sonra en yüksek ikinci getiri olması, yabancı yatırımcı ve raporların yeniden gözünü ucuzlayan Türk Lirası çevirmesine neden oldu.  

 

Hatırlanacağı üzere, USD/TL kurunda 3,6385 seviyesi, geride bıraktığımız hafta Cuna günü, TCMB’nin reeskont kredilerinin TL olarak ödenmesine olanak veren hamlesi ardından kırılmış ve teknik olarak 3,58 seviyelerini ön plana çıkarmıştık. Dün akşam FED toplantı tutanaklarının da korkulduğu gibi herhangi bir olumsuz ibare veya piyasaların bilmediği yeni bir bilgi içermemesinden hareketle, USD/TL kuru 3,58 seviyesinin altına kadar sarktı. Hazır değinmişken, bir önceki FED toplantısının (31 Ocak – 01 Şubat) tutanaklarını da irdelemekte fayda görüyorum. Toplantının tutanakları ardından USD’nin değer kaybettiğini öncelikle söylemek gerekiyor. Üyeler, makro verilerde iyileşmenin devamı halinde FED’in faiz artırımlarının yakın gelecekte başlayabileceğini, Trump’ın genişleyici maliye politikaları, enflasyon ve istihdamda iyileşmenin devam etmesi halinde faiz artırımlarına devam edilmesi gerekliliği gibi piyasalar açısından yeni bir bilgi olmaktan uzak kalan tutanaklar, piyasalardaki olumlu havayı sekteye uğratamadı. Devamında, 4,5 trilyon dolara varan bilançosunu halen daha küçültme konusunda herhangi bir niyeti olmadığı görülen tutanaklar ardından piyasalar yoluna akşam kaldığı yerden devam ettiğini görüyoruz.

 

Dün, FED öncesinde, Avrupa cephesindeki cereyan eden baz gelişmelerin de EUR/USD paritesinde etkili olduğunu görüyoruz. Hollanda ve Fransa’da yaklaşan seçimler ve aşırı sağcı ve AB karşıtı duruşu savunan adayların önde olması, özetle Avrupa cephesinde artan siyasi riskler ortak para birimi üzerinde son haftalarda baskı kurmuştu. Dün Avrupa seansında, 1,0498 seviyesini test eden EUR/USD paritesi; günün sonlarına doğru yönünü yukarıya çevirdi. Fransa eski cumhurbaşkanı adayı Bayrou, adaylardan Macron’u desteklediğini açıkladı. Ayrıca sağcı aday Le Pen’e olan soruşturmanın genişlemesinin de desteği ile EUR/USD paritesi FED kararı ardından 1,0570 seviyelerine varan bir yükseliş kaydetti.

 

Kanımca, FED’in Mart ayında faiz artışına gitmeyeceği hissiyatımdan hareketle, ana gündemimiz 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma etrafında şekillenmeye devam ediyor. Türk Lirası’nın ucuz olduğuna ilişkin yurtdışı raporların yardımı ile, felaket senaryoları çizen raporların birçoğu, TL pozisyon alımını önermeye başladı. Elbette, TL’nin istikrar kazanmasının arkasında yatan ana neden, TCMB’nin kararlı duruşu olduğuna yönelik hiçbir kuşkumuz yok. Öte yandan, gece geç saatlerde sonuçlanan Brezilya Merkez Bankası toplantısı ardından gelen 75 baz puan faiz indirimi de TL açısından oldukça önemli bir gelişme. Brezilya Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, öte yandan, TCMB’nin sıkılaşan duruşu (carry trade) olarak adlandırılan uzuz parayı borçlan yüksek parayı satın al olgusunu yıkmaya başlayarak Real ile TL arasındaki makası da daraltıyor. Bu gelişmeyi önemli ve TL açısından destekleyici buluyorum.

 

Sabah saatlerinde Asya piyasalarında hafif satıcılı bir eğilim var. Bugünün veri gündemi oldukça zayıf. Kısa vadede, kuvvetle muhtemelen Mart ayının ortasına kadar küresel piyasalarda risk-on modunun devam etmesini bekliyorum. Ancak, pembe ve ılık rüzgarlara uzun süre bağlı kalmamak gerekiyor. Keza, orta vadeli riskler olduğu yerde duruyor. Kur seviyesinde gelinecek olası daha ucuz seviyeler (3,5338 – 3,55), dövize açık pozisyonların hafifletilmesi veya hedge edilmesi için büyük fırsat sunacağını düşünüyorum.

 

Ø  Artan faiz kuru dizginlemiş. Net ve basit bir ilişki

 

TCMB’nin ister direk ister indirek, ister açık ister örtülü kabaca 200 baz puanı aşan sıkılaştırması, kur cephesinde hayatın normale dönmesin neden oldu.

Kaynak: Reuters

 

Ø  USD/TL cephesi

 

4 saatlik grafik

 

İlk hedefimiz olan 3,5850 gerçekleşti. Devamında aşağıda ilk etapta 3,55 – 3,5570 aralığını bekliyoruz

Kaynak: Reuters

 

 

Günlük Grafik

 

Günlüklere indiğimizde ise, kurun bulutun içine girdiği ve yavaşça aşağıda 3,55 seviyesini hedeflediğini görüyoruz.

Kaynak: Reuters

 

 

Haftalık Grafik

 

Uzun vadeli bir bakış açısı ile, haftalık grafiklerde, TCMB’nin faiz hamlesi ardından kurda başlayan sakinleme 3,66 seviyesinin altına geçilmesi ile ivme kazandı. Haftalık grafik de (sarı daire) düşüşü teyit ediyor.

Kaynak: Reuters

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar