Emre Değirmencioğlu'ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu

TL faizin cazibesine kapılan yatırımcıların dün Hazine’nin tahvil ihalesine göstedikleri yüklü talep, Türk mali piyaslarında iyimserliği tetikledi

 USD/TL kuru 3,50 psikolojik seviyesinin altına inerken, Borsa günü % 1,3 artıda; tahvil faizleri ise 14 bsp aşağıda tamamladı


 Hazine bugün de tahvil ihraçları düzenleyecek

 İyimserliğin devam etmesi durumunda, kur cephesinde 200 günlük ortalamalar aşağı yönlü geçilebilir. Böyle bir durumda 3,4750 seviyesi tekrar radar menziline girebilir (bakınız grafik)

 ABD cephesinde Başkan Trump’ın her geçen gün kontrolü kaybediyor olması, Doların elini zayıflatıyor

 Dün EUR/USD paritesi yeniden 1,18 seviyesinin üzerini denedi. Paritenin devamı bağlamında bugün Almanya’da açıklanacak ZEW tüketici güven endeksi yakından takip edilecektir

 Gözler diğer bir taraftan Yellen ve Draghi’nin ABD’nin Jackson Hole kasabasında (24-26 Ağustos) yapacakları konuşmalarını bekliyor

 Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 Dün Hazine Müşteşarlığı’nın düzenlediği ihaleye gelen yüklü talep, Türk Mali piyasalarında öyle bir iyimserliğe neden oldu ki, belki de TL ve TL cinsi yatırım araçları son dönemlerin en güzel gününü geçirdi. USD/TL kuru iyimser havadan etkilenerek uzunca bir süredir demir attığı 3,52 seviyesinden kurutularak 3,50 seviyesinin altına gerilerken, BİST100 endeksi günü % 1,3 oranında yükselişle tamamladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise günü 14 baz puanlık düşüşle % 10,63 seviyesinden tamamladı. Açılışta da söz ettiğim üzere, bu hafta düzenleyeceği üç tahvil ihracında toplam 5,5 milyar TL borçlanma hedefleyen Hazine’nin dün tek ihaleye gelen güçlü talep ve ikincil piyasa faizlerine baskı yapmadan tamamlaması, iyimserliği tetikleyen ana unsur oldu. Elbette, yabancı ilgisini göreceli olarak yüksek seyreden faize bağlayabiliriz. Bir dirhem faizin pek çok ayıbı örtmeye muktedir olduğu günümüz piyasa şartlarında, bugün de düzenlenecek ihaleler takip edilecektir.

Küresel piyasalarda var olan aşırı likiditenin yatırımcıların gözüne perde indirmesi ve getiri peşinde koşma eğilimi dün kendisini bir kez daha gösterdi. Madalyonun diğer tarafına baktığımızda ise, Türkiye – Almanya ilişkilerinde tırmanan gerginlik kriz boyutuna ulaştığını söylememiz gerekiyor.

Ankara, Adil Öksüz’ün yakalanması için Almanya’ya nota verirken, Merkel’in Gümrük Birliği’nin yenilenmesini veto edeceğini açıklaması dikkate alınması gereken hususlar. Basından okuduğumuz kadar ile, yaklaşan Almanya seçimleri öncesinde Türkiye’nin Türk kökenli Alman vatandaşlarına Hıristiyan ve Sosyal Demokrat Partilere oy vermemelerini yönünde çağrısı ile her iki taraf da uzlaşıdan uzak bir tutum sergiliyor. Yine basından takip ettiğimiz kadar ile, yaptırımların finansal kısıtlamalara kadar gitmesi, konuyu farklı bir noktaya taşıyabilir. Türkiye’nin AB ile ilişkileri bu minvalde yakından takip edilmesi gerekiyor. 25 Eylül Almanya seçimleri öncesi zıtlaşmaları politikanın bir parçası olarak gören piyasalar şimdilik gelişmeleri sadece göz ucuyla takip ediyor.

Halbuki, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin sene sonunda kesilebileceğini söylese de, yukarda da anlatmaya çalıştığım üzere, küresel iyimser havanın egemen olması nedeniyle riskleri şimdilik göze almak isteyen yok gibi görünüyor. Yine konu dönüp dolaşıp TL faizin çekiciliğine geliyor. Bol paranın getiri peşinde koşması, dahası yaklaşan 10 günlük bayram tatili öncesinde TL faizin daha avantajlı görülmesi, yatırımcıları TL pozisyonlanmaya itiyor.

 Son günlerde, Türk Lirası’nın dolar karşısında oynaklık oranının kur cephesinde yukarı yönlü baskı yaratan kritik % 8 seviyelerine gerilediğine dikkat çekerek yatırımcıları dikkatli olmaya davet ediyorduk. Halen daha aynı noktadayız. Uzun bayram tatili ve TL faiz avantajı nedeniyle kurun 200 günlük ortalamaların geçtiği 3,4950 seviyesinin de altına inebileceği ve son zamanların en düşük seviyesi olan 3,4750’nin de test edilebileceğini oyun planımıza alıyoruz. Lakin, kur cephesinde yaşanacak olası ilave iyimserliği, orta vadeli risklere paralel “risk azaltmak” için kollama yönünde değerlendirilmeyi daha akıllıca buluyoruz. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, TL’nin Dolar karşısında her 3,50 seviyesinin altına inişi, devamında sert bir şekilde alımlar ile karşılanmış (bakınız grafik).

 Yurtdışı cephede ise zayıf ABD doları teması daha doğrusu Trump’ın kademeli olarak kontrolü kaybediyor olması fiyatlanmaya (azledilme ihtimali) devam ediliyor. EUR/USD paritesi önemli bir haber veya gelişme olmaksızın dün yeniden 1,18 seviyesinin üzerine yükseldi. Brexit belirsizliği ve yönünü aşağıya çeviren enflasyon nedeniyle Sterlin’in olumlu havaya eşlik edemediğini gördük. Hatta, 2 gün sonra başlayacak ABD’nin Jackson Hole toplantısı öncesinde EUR/GBP paritesinin 0,9160 seviyesinin üzerine yükselerek son 10 ayın yeni en yüksek seviyesine yükseldi. Elbette, 2 gün sonra ABD’de başlayacak Merkez Bankaları toplantısında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin para politikasında normalleşme bağlamında sinyal verebileceği düşüncesi EUR’nun elini kuvvetlendiriyor.

 Bugüne dönersek, Asya piyasalarında günün yatay / hafif iyimser bittiğini görüyoruz. ABD- Güney Kore Askeri tatbikatı ve bu bağlamda Kuzey Kore’nin olası bir füze denemesi de endişe ile takip ediliyor. Günün ilk yarısında Almanya’da açıklanacak ZEW tüketici güven endeksi EUR’nun seyri üzerinde yön belirleyici olabilir.

 Ø  USD/TRY kurunda 3,4953 200 günlük ortalamaların geçtiği seviyeyi takip ediyoruz. Altına geçilirse 3,4750 takip edilecektir

 Uzun Bakış

grafik1Kaynak: Reuters

Kısa Bakış

 Son dönemlerde, 3,50 seviyesinin atına 4 kez sarkan USD/TL kuru, mevcut seviyelerde tutunamayarak veya döviz ihtiyaçlarının karşılanması talebine bağlı olarak yönünü sert bir şekilde yukarıya çevirdi.

grafik2

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar