Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu

İspanya’da meydana gelen elim terör saldırısı yeniden jeopolitik risk algısını tırmandırdı

 


ABD borsası S&P geceyi % 1,5 düşüşle önemli teknik seviyelerin altında kapattı

 

Dün açıklanan ECB tutanakları, yetkililerin, EUR/USD paritesindeki son dönmedeki yükselişten rahatsız olduğunu gösteriyor

 

Buna rağmen EUR/USD paritesinde düşüşler Trump’ın kademeli bir şekilde kontrolü kaybediyor olması bakımından alım ile karşılanıyor!

 

Türk Lirası’nın Dolar karşısında oynaklık oranı, Eylül 2016’da kur cephesinde başlayan sert yükseliş seviyelerine geri dönerek tehlikeli sulara girdi (bakınız grafik)

 

USD/TL 3,52 civarında yatay hareketliliğini devam ettirse de, uzun bayram tatilinde düşen likiditenin de yardımı ile beklenmedik senaryolar görülebilir

 

Borsa Istanbul 2 günlük sert satışların ardından yatay hareket etse de, olumsuz havaya paralel bugün yeniden yönünü aşağıya çevireceğini düşünüyoruz

  

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

ABD Başkanı Trump’ın özellikle sosyal medya üzerinde vermiş olduğu mesajlar, anons etkisi yaratarak piyasalarda yankı buluyor. ABD’nin Virginia eyaleti Charlottesville’de meydana gelen aşırı sağcı terör eyleminin ardından Başkanın gösterdiği tutum, ABD cephesinde ciddi anlamda tepkisel bir yankı ile karşılandı. Akabinde, büyük şirketlerin patronlarından oluşan danışma kurullarında yaşanan istifalar da Başkan’ın kurulları lağvetmesi ile sonuçlandı. Seçildiği günden beri arzu edilmeyen yönde bir duruş ve yönetim sergileyen, dahası nelere muktedir olduğu her geçen gün biraz daha sorgulanan Trump’ın azledilme ihtimalinin de gündemden düşmemesi, ilginçtir, piyasaları da bu yönde bir fiyatlamaya sevkettiğine inanıyoruz. Mesela, evvelki gün açıklanan FED tutanaklarında, işsizliğin daha da gerilemesine rağmen enflasyonun ilginç ve şaşırtıcı bir şekilde “idiosyncratic” tepki vermemesi üzerine yönünü yeniden yukarıya çeviren EUR/USD paritesi (zayıf dolar algısı), dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarının bu sefer EUR’yu desteklememesine rağmen yeniden paritenin yükseliş kaydettiğini görüyoruz. ECB tutanaklarında, son dönemlerde EUR cephesinde yaşanan keskin yükselişin endişe verici olduğuna yer verilmesi arıdından 1,1660 seviyelerine kadar gevşeyerek son 3 haftanın en düşük seviyesini test eden EUR/USD paritesi, günü yeniden 1,1750’li seviyelerde tamamladı. Hatırlanacağı üzere, Fransa seçimleri ardından aşırı sağcı aday Le Pen’i devre dışı bakan Macron ile 1,08’den ivme bulan EUR, geride bıraktığımız hafta 1,1910 seviyesine kadar soluksuz bir ralli kaydetmişti. EUR’nun elbette Macron etkisi ile başlattığı tepki yükselişinin ötesinde, ECB’nin de aylık 60 milyar EUR olan ve tahvil alım programı ile yürüttüğü gevşek para politikasından çıkma yönünde sinyali, yükselişi bir kademe daha ileriye taşımıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın uzunca bir süredir tahvil alımları ve negatif faiz ile yürüttüğü ultra gevşek para politikası, Avrupa’nın Almanya önderliğinde ihracatını desteklerken, büyümesine de ciddi anlamda katkı sağlamıştı. Lakin, Avrupa’nın iç talep ile enflasyon yaratmada yeterisiz kaldığı da görülüyor. Bu minvalde, ECB yetkililerinin tutanaklarda EUR’nun sert yükselişiden rahatsız olduklarını dün açıklamasına rağmen, paritenin yeniden alıcı bularak günü yükselişle tamamlaması, büyük resimde ABD Başkanı Trump’ın kademeli bir şekilde kontrolü kaybediyor ve azledilme ihtimalini fiyatlamaya başladığı algısını uyandırmaya başladı. Özetle, Trump etkisi nedeniyle Doların küresel bazda baskı altında kalmaya devam etmesi gündemde görünüyor.

 

Dün içerde göreceli olarak sakin bir seyir görüldü. FED tutanaklarının güvercin olarak algılanması nedeniyle 3,52 seviyesinin bir tık altına sarkan USD/TL kuru, günü 3,52 seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Uzun bayram tatili öncesinde, TL faiz avantajı nedeniyle, kurun bir miktar daha baskı altında kalmasına imkan tanıyoruz. Lakin, gerek içerde, gerekse dışarda biriken ancak bir türlü bol likiditenin getirdiği umursamazlık ile fiyatlanmayan risklere karşı, kur seviyesinin geleceği olası daha düşük seviyeleri, orta vadeli riskleri azaltmak için fırsat olarak kollamak gerektiğini düşünüyorum. Teknik anlamda, büyük resimde, kur seviyesinin mevcut seviyelerde soluklanması ardından tekrar yükselişe geçme ihtimaline daha çok imkan tanıyoruz. Diğer bir taraftan, pek çok finansal göstergede de yorgunluk veya aşırılık sinyali alıyoruz. Örneğin, piyasaların korku endeksi olarak takip edilen VIX, son 10 yılın en düşük seviyelerinden (korkusuz piyasalar) yeni yeni yükselişe geçiyor. ABD Borsası S&P500, Kasım 2016’da beri devam ettirdiği yükselişine dün akşam sert bir düşüşle yeni bir kapı açtı. Öte yandan, 110bin seviyesinin üzerini deneyen borsamız, sert satışlarlar 105binli seviyelere geriledi. Almanya borsası DAX tepki hareketini tamamlayarak düşüş için sinyaller vermeye başladı. Türkiye cephesinde, Türk Lirası’nın Dolar karşısında 1aylık oynaklığını gösteren endeks, % 8 seviyesinin altına kaydı (Eylül 2016’da kurun sert yükselişine başladığı seviye). Görüleceği üzere, pek çok finansal göstergede alarm zilleri çalıyor. Tatil ayı olması ve işlem hacminin düşük seyretmesi nedeniyle piyasalarda tepki şu anda cılız görülse de, risklerin kademeli bir şekilde artamaya başladığını not etmek gerekiyor.

 

İspanya elim terör saldırısı ardından haliyle piyasa yansıması da olumsuz. ABD borsalarının geceyi sert düşüşle tamamlaması ardından, bu sabah, Asya cephesinde, gösterge endeks Japonya borsası günü % 1’in üzerinde satışla tamamladı. İçerde yaz rehaveti ve bayram tatili öncesinde kurun 3,52 seviyelerinde sakin seyrine ihtimal tanıyoruz. BIST100 endeksi hacim destekli 2 günlük sert düşüşü ardından son günlerde günü değişim göstermeden tamamlıyor. Kararsızlık olduğu kesin ancak düşüşün başladığına daha çok ihtimal veriyoruz. Veri takvimi bugün göreceli olarak sessiz. Günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak olan Michigan tüketici güveni takip edilebilir.

 

Ø  Türk Lirası 1 Ay oynaklık seviyeleri bu sabah % 8 seviyesinin altına gerileyerek tehlikeli sulara girdi

 

Aşağıda grafikten de görülebileceği üzere, Türk Lirası’nın dolar karşısında oynaklığı geride bıraktığımız 2016 yılının Eylül ayında test edilen % 8 seviyelerinin diplerine kadar geriledi. Söz konusu dönemde, USD/TL kuru sert yükselişe geçmişti. Volatilitenin bu kadar düşmesini, USD/TL kurunda tehlikeli sulara girildiği yönünde okuyoruz.

 

Kaynak: Reuters

 

 

Ø  USD/TL: Teknik grafik (düşen kama formasyonu) yükseliş sinyali veriyor. Anlamlı hareket için kurun 3,5750 seviyesinden ilk etapta kurtulması gerekiyor

 

 

Kaynak: Reuters

 

 

Ø  ABD borsası S&P500 geceyi yükseliş trendinin altında sert bir satışla kapattı

 

Yılbaşına nazaran % 11’in üzerinde prim yapan ABD’nin gösterge endeksi S&P500, yorgunluk sinyalleri vermesi ardından dün akşamı sert bir düşüşle kapattı. Sert düşüş barı (en son kırmızı çubuk), yükseliş trendinin de aşağı yönlü kırıldığına işaret ediyor. Eğer false break değil is, 2,455 puan seviyesinin altında kapanışlar, kademeli bir şekilde ilave düşüşlerin önünü açarak endeksi 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,345 seviyesine kadar taşıyabilir.

 

 

Kaynak: Reuters

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar