Emre Değirmencioğlu'ndan Günlük Ekonomi Yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan Günlük Ekonomi Yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu
Emre Değirmencioğlu

Jackson Hole toplantısında şahin bir uslup kullanan FED Başkanı Yellen faiz artırımı için kapıyı biraz daha araladı

 


FED Başkanlarının piyasa inandırıcılığını kaybetmemek adına son dönemlerde faiz artırımına sıklıkla değinmesi dolar cephesinde yankı buluyor

 

Ancak bu tip çıkışların uzun soluklu ve kalıcı bir etki yaratmasını tam olarak beklemiyoruz

 

Türkiye cephesinde ise yurtdışı politikada yaşanan normalleşme adımlarını yerinde ve olumlu karşıladığımızı belirtmek gerekiyor

 

Rusya’nın charter uçak seferlerine yönelik ambargosunu kaldırması özellikle cari açık ve turizm açısından önemli bir haber

 

USD/TL kurunuda aşağıda 2,9150 – 2,9250 ; yukarda ise 2,9750 seviyelerini bir müddet takip edeceğimizi düşünüyoruz

 

Günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak enflasyona yönelik verilere bakmakta yarar var

 

Bugün Londra piyasaları tatil konumunda olacak. İşlem hacminin sığ kalmasını bekliyoruz

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Kısa mola hakkımız kullanarak, tabir caize kafayı biraz resetleyerek, tekrar okuyucularımız ile buluşmanın keyfini yaşayarak güzel bir hafta diliyorum. İzinli olduğum geçen haftanın gündemi epeyce karışık görünüyor. Kısaca biz özet geçmek arzusundayım.

 

Kredi Derecelendirme Kuruluşu (Fitch) Bir önceki Cuma gecesinden sarkan ve Türkiye’ye yatırım yapılabilir not veren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu korurken, görünümünü ise “durağandan” “negatife” çevirdi. Fitch tarafından yayımlanan notta, görünüm değişikliği, başarısız darbe girişimi sonrasındaki ortam ve artan terör eylemlerine bağlanırken, görünümün negatife çekilmesi teknik manada önümüzde 12 ile 18 ay içerisinde not indirimine gidilebileceği anlamını taşıyor. Elbette, raporun olumlu taraflarına da bakmak gerekiyor. Özellikle, Türkiye’nin reform takvimine bağlı kalması durumunda görünümün yeniden “durağana” çekilebileceği de vurgusu yapıldığını paylaşmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki, Moodys’in halen daha devam eden değerlendirmesi, öte yandan Fitch’in de görünüm değişikliğine gitmesi Türkiye açısından olumlu gelişmeler değil. Ancak, ana konsantrasyonun yeniden ekonomiye çevrilmesi ve önümüzdeki sıcağı sıcağına 1 ve 3 ay arasında atılacak adımlar Türkiye algısının hızla değişmesine neden olabilir. Gerek alt yapı, gerkse üst yapıda (hukuk) atılacak adımlar, yatırım yapılabilir notun korunmasına hatta görünümün hızla düzelmesine de sebebiyet verebilir. Unutmamak gerekir ki, not verilmez alınır!

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı olağan toplantısında, beklentilere paralel faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan daha faiz indirimine gidildi. Mart ayında başlatılmış olan gevşeme yada para politikasında daha simetrik ve daha anlaşılabilir politika yönünde istek devam ediyor. Her ne kadar faiz indirim konusunda, ekonominin önünü açacak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve siyasilerin devamlı talepleri göz önüne alınsa da, enflasyon gelişmeleri son aylarda atılan adımları pek de desteklemediğini söylemek gerekiyor. Gerek manşet enflasyonda, gerekse TCMB’nin kontrol edilebilir olarak gördüğü çekirdek enflasyonda yaşanan gelişmeler (manşet: % 8,79 ; çekirdek: % 8,70) faiz indirimlerini desteklemese de, şu anda küresel konjonktürde devam eden bol likidite ve devamında gevşek para politikası nedeniyle TCMB’nin henüz faiz indirim döngüsünde sona gelmediğini düşünüyoruz. Simetrik ve tek bir faizle fonlamanın yapılabilmesi için, üst bantta ilave olarak 75 baz baz puan daha (kırmızı çizgi % 8,50’den % 7,75’e kadar) indirim yapılması gerekiyor. FED’in yavaş yavaş faiz artırım için ortamı ısındırdığı bir noktada, belki şu anda çok rahatsızlık yaratmasa da, önümüzdeki aylarda kur cephesinde yukarı yönlü bir hareket yaşanabileceğini düşünüyoruz. Özetle, rekabetçi olarak görülecek bir kur seviyesi, Türkiye’nin ihracatını artırabileceği gibi, turzim cephesine de katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, enflasyon dinamikleri göz ardı edilmemek koşulu ile, faiz indirimlerinin arkasında yatan ana fikre biz de katıldığımız belirtmek isteriz. Ancak, işlerin istenmeyen noktaya gitmesi durumunda (fon akımlarının yeniden gelişmiş ülkelere dönmesi), TCMB’nin de faiz silahı ile etkinliğini kaybetmesine neden olabilir.

 

 

 

Yurtdışı politikada yaşanan normalleşmeyi olumlu karşılıyoruz Türk Mali piyasaları, geride bıraktığımız hafta, koalisyon güçleri ve Özgür Suriye Ordusu ile birlikte gerçekleştirdiği askeri operasyona paralel bir miktar da olsa satıcılı bir seyir kaydetti. Haliyle, tırmanan jeopolitik risk nedeniyle, kısa sürede USD/TL kuru 2,9650 seviyelerine varan bir yükseliş kaydederken,  alternatif piyasalarda da (borsa ve tahvil) satıcılı bir seyir hakimdi. Ancak, diplomasinin başdöndürücü etkisi ve operasyona yönelik detayların oturması ile satış baskısının da kademeli olarak iyileşmeye başladığı, hatta Cuma günün ikinci yarısında USD/TL kurunun yeniden 2,93 seviyelerine geldiğini gördük. Her ne kadar, ilk manşetler operasyonu kırımız ve büyük puntolarla duyarsa da, orta vadede gerek yurtdışı açılım ve diplomasi, gerekse sivil halkın ve kamu güvenliğine yönelik artan IŞİD tehdidi ve Suriye’nin  kuzeyinde oluşuma karşı Türkiye’nin Suriye politikasında değişime giderek atmış olduğu adımların olumlu sonuç doğuracağını düşünüyoruz. ABD’nin ikici numarası olan Biden’in ziyaretini de bu bağlamnda ele almak gerekiyor. ABD – Türkiye ilişkilerinde son dönemde görülen bozulma (her ne kadar bültenin amacı bu tip yorumlar olmasa da) piyasa bakış açısı ile Biden’in samimi duruşu ve ilişkilerin tekar düzeltilmesi anlamında istekli olunması, piyasalar açısında da olumlu bir pencereden değerlendirildi.

 

FED Başkanı Yellen’in Jackson Hole toplantısında şahince bir uslup kullandı Son dönemlerde, FED Başkanlarında gelen ve faiz artırım sinyali taşıyan çeşitli açıklamaları, bundan önceki bültenlerimizde iletişimi politikasında yaşanan kopmayı yada inandırıcılığı kaybetmemek adına atılan adımlar olarak değerlendirmiştik. Aralık 2015’de zar zor faiz artıran akabinde 2016 yılında 4 kere daha faiz artıracağını ön gören FED’in, gelinen noktada “FED artık faiz artırmaz” görüşüne karşı, iletişim kanallarını güçlendirmek adına özellikle Eylül ayını masada tutarak inandırıcığını geri kazanmak istediğini düşünüyoruz. FED Başkan Yardımcısı Fischer ve New York FED Başkanı Dudley’in faiz artımını savunan görüşleri bir tarafta, toparlanamayan deniz aşırı ülkelerde yaşanan sıkıntılar ve devam eden küresel gevşek para politikasının getiridikleri diğer tarafta duruyor. FED’in tüm küresel gelişmeleri bir yana topladığımızda, faiz artırma yolunda birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu söylememiz gerekiyor. Dolar faizin artacak olması, paranın rotasının yeniden hızla ABD’ye çevirilmesi, dünyayı tek motorla uçuran bir uçağın da yegane motara daha da asılması anlamını taşıyacaktır.  Bu nedenle, FED’in faiz artımını, kredibilite kaybetmemek adında sene sonunda yapmasına daha büyük imkan tanıyoruz.

 

Dönelim bügüne FED Başkanı Yellen’in Cuma akşamüzeri Jackson Hole kasabasında yapmış olduğu toplantıda kullandığı şahin uslup ve diğer FED Başkanlarını destekler açıklamalarının etkisi ile doların haftaya güçlenerek başladığını not etmek gerekiyor. USD/TL kuru, Yellen’in konuşması öncesinde 2,93’lü seviyelere kadar sarkması ardından yeniden bu sabah 2,95 seviyesine yükseldiğini not etmek gerekiyor. Öte yandan, 1,3220 seviyelerinde olan GBP/USD paritesi ve 1,13 seviyerinde olan EUR/USD paritesi ise Yellen ardından sırası ile 1,12 ve 1,31 seviyelerine kadar gevşediğini not edelim. Bugün Londra piyasalarının tatil olması nedeniyle sakin bir seyir görebileceğimizi düşünüyoruz. Suriye cephesinde gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak enflasyona yönelik verileri de dikkatli bir şekilde takip etmek gerekiyor.

 

Ø  USD/TL kurunuda aşağıda 2,9150 – 2,9250 ; yukarda ise 2,9750 seviyelerini bir müddet takip edeceğimizi düşünüyoruz

 

*USD/TL günlük grafik

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar