Emre Değirmencioğlu'ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, beklenildiği üzere Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmedi

ABD Dolarının genel olarak zayıf seyri, küresel mali piyasalarda etkili oluyor (dolar endeksi Haziran 2016’dan bu yana en düşük seviyelerde salınıyor)

Trump ve ailesine yönelik (Rusya bağlantısı) araştırma / soruşturma haberleri de doların zayıflığının arkasında ana etmen olarak görülüyor


FED’in Çarşamba günü sonuçlanacak olağan toplantısı ve bilanço daraltması konusu haftanın ikinci yarısında piyasaların seyrini belirleyecektir

TCMB’nin ise Perşembe günü sonuçlanacak olağan toplantısından herhangi bir politika değişikliği beklemiyoruz

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

Geride bıraktığımız hafta, gerek ABD cephesinde açıklanan zayıf (başta enflasyon) makro ekonomik veriler, gerekse ABD Başkanı ve ailesine yönelik Rusya bağlantısı nedeniyle soruşturma ihtimalinin devam ediyor olması, ABD dolar endeksini Haziran 2016 seviyelerine kadar ittiğini görüyoruz. Bir tarafta ABD cephesindeki ana zayıflık, öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın en kötünün geride kaldığına yönelik inanışlar nedeniyle bu yılın son çeyreğinde politika duruşunda değişikliğe giderek tahvil alım programı kademeli olarak azaltacağı beklentisi, EUR üzerinde alımların devam etmesine neden oluyor. Bu bağlamda dolardaki ana zayıflık, EUR’da alım isteği ile birleşince EUR/USD paritesi geride bıraktığımız haftanın son iş gününde 1,17 hedef seviyemizin kıyısına kadar yükseldi. Türk mali piyasaları da geride bıraktığımız haftanın genelinde olumlu sayılabilecek bir görünüm izlediğini söyleyebiliriz. Teknik anlamda 200 günlük ortalamaların geçtiği 3,5499 seviyesinin altında işlem gören USD/TL kuru, 3,52 seviyelerinde (dolardaki zayıflığa rağmen) alım iştahı ile karşılanıyor. Teknik anlamda USD/TL kuruna yönelik beklentilerimizi aşağıda çizdik. Dolardaki ana zayıflık ve FED’in kısa vadede faiz artırımlarında agresif bir duruş izlemeyeceği beklentisinden hareketle, küresel borsalara gelen alım iştahının bir yansıması olarak BIST100 endeksi de rekor seviyelerde salınmaya devam ediyor.

Yeni haftanın ana gündemini ilk olarak Salı günü başlayacak ve Çarşamba gece geç saatlerde sonuçlanacak FED’in olağan FOMC toplantısı oluşturuyor. Perşembe günü ise TCMB’nin olağan PPK toplantısını takip edeceğiz. Perşembe gününe yönelik çok da bir beklentimiz yok. TCMB’nin faiz oranlarını ve beraberinde politika metnindeki duruşunu koruyacağını düşünüyoruz. FED cephesinde ise bir türlü artmayan enflasyona yönelik politika yapıcıların ibareleri ve devamında bilanço daraltmasına yönelik düşünceler önemle takip edilecektir. Kriz öncesinde 800 milyar dolar olan ve 4,5 trilyon dolara yükselen devasa bilançonun nasıl daraltılacağı merakla takip ediliyor.

Yeni haftada merkez bankası toplantılarının yanısıra, iç gündemin önemli maddeleri arasında Almanya ile yaşanan geçen haftaki diplomatik kriz öne plana çıkıyor. Almanya’nın yanısıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar sorununun çözümü için Arap ülkelerine yönelik gerçekleştireceği diplomatik ziyaret turu da önemle takip edilecektir. Sabah Asya piyasalarında satıcılı bir hava görüyoruz. USD/TL kurunda yukarda 200 günlük ortalamaların geçtiği (bugün itibarı ile 3,5499) seviyesi, aşağıda ise 3,52 seviyesini takip ediyoruz. Seviyelerin geçildiği yöne doğru hareket ivme kazanabilir. USD/TL kuru ile ilgili iyimser ve kötümser senaryo analizimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Ø  USD/TL kurunda iki ana senaryonun üzerinde duruyoruz

Senaryo 1 –  Omuz Baş Omuz – İyimser Senaryo

USD/TL kuru 3,52’li seviyelerden destek alarak bir kez daha 3,58-3,60 bölgesine yönelir (sağ omuz). Söz konusu yükseliş, teknik analizde sıklıkla rastlanan omuz baş omuz (OBO) formasyonunu teyit edecektir. 3,58 – 3,60 seviyesinin test edilmesi ve aşılamaması durumunda, aşağıda yeniden 3,52 ve formasyon gereği daha da aşağı seviyeler hedef tahtasına girecektir. Böyle bir durumda, boyun çizgisi ile baş arasında olan mesafe kadar aşağı yönlü harekete imkan tanıyoruz. OBO’nun hedefi 3,35 seviyeleri olacaktır.

 ekonomi1

Kaynak: Reuters

Senaryo 2 –  Ters Omuz Baş Omuz – Kötümser Senaryo

 USD/TL kuru 3,52’li seviyelerden destek alarak bir kez daha 200 günlük ortalamanın geçtiği 3,5499 ve devamında 3,65 seviyesine yönelir (sağ omuz). Söz konusu yükseliş, teknik analizde sıklıkla rastlanan ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonunu teyit edecektir. 3,65 seviyesinin test edilmesi ardından formasyonun yukarı yönelmeye devam etmesi durumunda, boyun çizgisi ile baş arasında olan mesafe kadar yukarı yönlü harekete imkan tanıyoruz. TOBO’nun hedefi 3,80 seviyeleri olacaktır.

ekonomi2

Kaynak: Reuters

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar