Emre Değirmencioğlu'ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

ekonomiekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

İngiltere seçimlerine günler kala Başbakan May’in taban kaybettiğine işaret eden anket sonuçları, Sterlin’in değer kaybetmesine neden oldu (bakınız grafik)

Nato ve AB zirvesi ardından içerde gözler kabine revizyonuna ve özelinde ekonomi yönetimine çevrildi


USD/TL cephesinde dün 3,55 seviyesiden beklediğimiz tepki hareketi bir kez daha gerçekleşti

Kur cephesinde 3,52 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi daha büyük montanlı bir düşüşe işaret edebilir. Yukarda ise hedefimiz 3,64-3,66 aralığı (bakınız grafik)

15:30’da ABD’de açıklanacak GSYIH büyümesi günün en önemli verisi olarak takip edilebilir

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

Dün Türk mali piyasaları göreceli olarak iyimser bir gün kaydetti. Bir önceki gece açıklanan FED tutanaklarının şahin ibareler içermesine rağmen (faiz artırımı, bilanço küçültmesi) dolaşımdaki korkunç boyutlara ulaşan likiditenin yarattığı riskleri görmezden gelme isteği ve beraberinde risk alma iştahı, dün de piyasaların eğilimini belirledi. Piyasalar, FED tutanaklarındaki ibarelerin korkutucu bir hal almadan ve piyasaları ürkütmeden hayata geçeceğine yönelik inanışlarına paralel, devam eden parti havasından çıkmak istemedikleri açık bir şeklilde kendini belli etti. Günlerdir, OPEC’in arz kısınıtısı konusunda daha önce varılan mutabakatın uzatılacağına yönelik inanışı satın alan ve Brent cinsi petrolün varil fiyatını 54 dolar seviyesine taşıyan piyasalar, yükselen petrolün yarattığı iyimser hava ve üretici ülke ve şirketlerin gelirlerinin artacağı beklentisi ile şaha kalkan küresel borsalar, dün mutabakatın 9 ay daha uzatılması ardından petrolün % 5 değer kaybetmesine rağmen, morfin bağımlısı ruh halinden çıkamamışlar. ABD borsası Nasdaq geceyi tüm zamanların zirvesinden tamamlamış! Aslında uzatmadan anlatmaya çalıştığım konu, tıkalı kredi kanallarını aşmak adına önde gelen merkez bankalarının piyasalara sürdüğü bol, ucuz ve devamlı likiditenin bir yansıması olarak miyoplaşan piyasalar, yakın veya orta vadeli riskleri görmezden gelmeye devam ediyor. Yurtdışı kaynaklı olumu havanın yardımı, TCMB’nin TL’yi savunmak adına iş gören faiz oranını geç likidite penceresi ile kabaca yılbaşına nazaran 400 paz puan yükseltmesinin tansiyonu düşürmesi ve sakinleyen dalga boyuna paralel ucuz kalan TL ve TL cinsi varlıklara yönelik talep, son günlerde artış kaydetmişti. TL bazında günlerdir rekor tazeleyen ve 99 bin seviyesine önceki gün merdiven dayayan BIST100 endeksi, Koç ve Sabancı ailelerinin hisse satışlarının gölgesinde dün yükselişine ara verirken, USD/TL kuru da beklentimize paralel 3,55 seviyesine kadar gevşemesi ardından gün içerisinde tekrar 3,57’li seviyelere yükseldi. Faiz cephesinde ise gösterge bileşik faiz 4 baz puan gevşeyerek günü anlamı bir değişim kaydetmeden tamamladı.

 

Piyasaların dünkü gündemi arasından NATO zirvesi de yer aldı. Zirve’ye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB liderleri ile yapmış olduğu temaslar ve özellikle Türkiye – AB ilişkileri başlığı piyasalar tarafından yakından takip edildi. Her ne kadar yapılan temaslar ardından basına yansıyan haberler temennilerin ötesinde elle tutulur bir haber içermese de, önümüzdeki dönemde yaşanacak olası yansımaları açısından zirveye olumlu cepheden yaklaşmayı daha mantıklı buluyoruz. Elbette, Nato ve AB zirvesi ardından yavaş yavaş gündem yurtdışından yurtiçine çevrilecektir. AKP olağanüstü kongresi ardından gündem MYK ve Kabine’de yaşanacak değişikliklere çevrildi. Elbette, piyasa cephesini ilgilendiren, bu bültenin de amacı, kabinede yapılacak olası bir değişimin ekonomi bacağında olacaktır. Son günlerde, özellikle Abdülkadir Selvi’nin kaleminden aldığımız izlenim, ekonomi yönetiminin öne çıkan kişilere emanet edilmesinden daha fazla (Babacan, Şimsek gibi isimler) daha kapsayıcı ve bakanlık düzleminin ötesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koordinasyon komitesi kapsamında ele alınabileceği anlıyoruz. Tek kişiden ziyade, daha kapsayıcı bir komite ile ekonomi başlığının ele alınması, piyasalar cephesinde de kötümser olarak karşılanmayacağını düşünüyoruz.

 

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında bir miktar da olsa satıcılı hava dikkat çekiyor. Sterlin ve petrol değer kaybederken, EUR’nun 1,1250 seviyesini aşmakta zorlanarak 1,12 seviyesinin alınta sarktığını görüyoruz. Bugünün makroekonomik cephesinde, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak GSYIH büyümesi önemle takip edilecektir. USD/TL kuru, aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, 3,55 seviyesini aşağı yönlü aşmakta zorluk çekiyor. 3,52 – 3,55 aralığını, görülmesi durumunda, döviz ihtiyaçları için kollanabileceğini düşünüyoruz. 3,52 seviyesinin altında, kuvvetli düşüş için büyük bir kapı açılabilir. Benzer bir şekilde, 3,55’den alınacak destek ile yukarda 3,64 – 3,66 aralığına yönelik istek de yeniden oluşabilir. Borsa cephesinde güçlü ailelerinin satışlarının da yardımı ile zirveye yakın seviyelerde olabileceğimizi düşünüyoruz. Günlerdir kesintisiz devam eden iyimser hava bizleri bir miktar da olsa endişelendiriyor.

 

Ø  Başbakan May’ın taban kaybettiğine yönelik anketler Sterlin cephesinde yankı buldu

 

Başbakan Theresa May’in 8 Haziran tarihine yönelik almış olduğu sürpriz erken seçim kararı ardından sterlin, dolar karşısında 1,25’den 1,30 seviyesinin üzerinde kadar yükseliş kaydetmişti. Piyasalar, iktidar partisi olan Muhafazakar Parti’nin temsilciler meclisinde güç kazanarak Brexit yasasını yeniden düzenlemeyi amaçlayarak soyunduğu seçimi rahatlıkla göğüsleyebileceklerini düşünerek Sterlin yönünde pozisyonlarını artırmışlardı. Lakin, dün açıklanan anketlerde, muhalefetteki İşçi Partisi’nin yükselişi dikkat çekiyor. May’in hafta başında yaptığı açıklamada, sağlık politikasına yönelik çıkışı ve Manchester’de meydana gelen elim terör saldırısı, anketlerde geri düşmesine neden oldu. May, 100 bin sterlin üzeri birikimi ya da konutu bulunan emeklilerin hastane bakım masraflarını kendileri karşılaması yönünde çıkışı ardından, İşçi partisinin farkı kapatmasına neden olmuş.

1

Ø  USD/TL cephesinde 3,55 seviyesinden beklediğimiz tepki gerçekleşti. Tepkinin devam etmesi durumunda, yukarda 3,64-3,66 aralığı; aşağıda ise 3,52 seviyesinin altında düşüş ivme kazanacaktır

2

33

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar