“Elektrikte özelleştirme mi? Özerkleştirme mi?” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

“Elektrikte özelleştirme mi? Özerkleştirme mi?”

“Elektrikte özelleştirme mi? Özerkleştirme mi?”

Panele, Cumhuriyetçi Türk Partisi  Birleşik Güçler (CTP/BG) Milletvekili Birikim Özgür, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Osman Eminel ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu eski üyesi Mehmet Terzioğlu konuşmacı olarak katıldı.

KTSO’dan verilen bilgiye göre, dün akşam gerçekleştirilen panelde, “Kıbrıs’ta elektrik idaresi nasıl olmalıdır? Diğer ada ülkelerinde elektrik idareleri nasıldır? Özelleştirme ve özerkleştirmenin avantajları ile dezavantajları nelerdir? Kuzey Kıbrıs’ta özerk yapı mümkün mü? Türkiye’den elektrik getirilmesi projesi maliyetleri nasıl etkileyecek? ve Yenilenebilir enerji” konuları irdelendi.


KTSO’da yer alan panele, Sanayi Odası üyelerinin yanı sıra Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) ve KIB-TEK yetkilileri de izleyici olarak katıldı.

“ELEKRİK BU ÜLKENİN BAŞTA GELEN SORUNLARI ARASINDA YER ALIYOR”

Panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan KTSO Başkanı Ali Çıralı, elektriğin ülkenin başta gelen sorunları arasında yer aldığından bahsetti.

“KURUMU ÖZERK BİR YAPIYA BÜRÜNDÜRME HEDEFİNDEYİZ”

CTP/BG Milletvekili Birikim Özgür, KIB-TEK’in mevcut yapısıyla hayatını sürdüremeyeceğini ifade etti.

Özgür, “Özelleştirme mi? Özerkleştirme mi?” tartışmalarını “kısır tartışmalar” olarak niteleyerek, “Bu alanda siyasilere büyük görevler düşer.  Somut adımlar atılmadığı için kurum zararına çalıştırıldı. Kurumu özerk bir yapıya büründürme hedefindeyiz” dedi.

Geçmiş iktidarın kuruma karşı görevlerini yerine getirmediğini ileri süren Birikim Özgür, zammın vatandaşı zorlayacağı gibi, ekonomiye de zarar vereceğini kaydetti.

Yeni stratejiler belirlenmesi üzerinde duran Özgür, “Evde yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımına önem verilmeli ve hatta vatandaşlar teşvik edilmelidir. Eğer Türkiye’den gelecek elektrik maliyetleri düşürmeye katkı yapacaksa, hemen adım atılmalıdır” dedi.

“ELEKTRİKTEKİ SORUN ZAMLA ÇÖZÜLMEZ”

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise panelde yaptığı konuşmada, mevcut sorunun zamla çözülemeyeceği üzerinde durarak, “Yüzde 20 değil, 100 yüz zam yapılmalı ama yine mümkün değil” diye konuştu.

Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği Protokolü’ne işaret ederek, protokolde yer alan enerji konusundaki saptamalar üzerinde durdu.

Tatar, “Dağıtım-tahsilat özelleştirilecek. Türkiye ile bu yolu birlikte yürüyeceğiz. Bu konuda çok ciddidirler. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde bu konuda Türkiye ile işbirliği yapmaktan başka çaremiz yok. Çünkü KIB-TEK’in yapacak bir şeyi yok” dedi.

“KIB-TEK’İN ÖZERKLEŞTİRİLMESİNDEN YANAYIZ”

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Osman Eminel, KIB-TEK’in özerkleştirilmesinden yana olduklarını ifade ederek, Teknecik ve Kalecik santrallerinin üretimleri ve kapasiteleri hakkında bilgi verdi.

Eminel, 2004 – 2009 yılları arasında KIB-TEK’e yapılan yatırımları anlatarak, “2009 yılı sonunda 140 milyon TL olan KIB-TEK’in borcu, 2012 sonu itibarıyla 356 milyon TL oldu. Kurumun alacağı ise, 545 milyon TL olarak görülüyor” dedi.

Eminel, “En pahalı elektriği kullanıyoruz” söylemlerine karşı çıkarak, “Güney Kıbrıs’ta evlerde kullanılan elektriğin kilovatı 62.05, Malta’da 44.25, bizde ise 43’tür” diye konuştu.

Osman Eminel, oda olarak kurumun özerk bir yapıya kavuşturulmasından yana olduklarını yineleyerek, “Özelleştirme tekelleşmeye yol açar, tahsilat yeniden düzenlenmeli, profesyonel bir yapı kurulmalı ve tüm üretim KIB-TEK’e geçmelidir” dedi.

“ÖZELLEŞMEYE DEĞİL, TEKELLEŞMEYE KARŞIYIZ”

KIB-TEK Yönetim Kurulu eski üyesi Mehmet Terzioğlu ise konuşmasına, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji konusunda yaptığı çalışmalardan örnekler vererek başladı.

Terzioğlu, “KIB-TEK’in yönetiminde hatalar var. Elektrik üreten cihazların yakıt seçiminde hatalar yapılarak fueloil gibi pahalı bir yakıt seçilmiştir. Daha hesaplı olan likit gaza mevcut sistemin de dönüştürülmesi mümkün değildir” ifadesine yer verdi.

Mehmet Terzioğlu, kayıp ve kaçakların da kuruma hatırı sayılır düzeyde zarar verdiğini iddia ederek, “Yalnızca eski sayaçların yıllık kalibrasyonu yapılmadığı için 326 milyon kilovat kaçak ortaya çıkıyor” dedi.

Terzioğlu konuşmasının devamında, alınması gereken tedbirleri anlatarak, “Özelleşmeye değil, tekelleşmeye karşıyız. Liberalleşme ve özelleştirme yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadesine yer verdi.

Panelde soru cevap bölümü de yapıldı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar