Ehliyet üst yaşı da düşünülmeli... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Ehliyet üst yaşı da düşünülmeli…

Haberi gördünüz, 83 yaşındaki Fuat Efendi, direksiyon hakimiyetini kaybederek, tarlaya uçtu. Allah’tan can kaybı olmadı.

Bu ne ilk, ne de son… 2013’ün yılın ilk ölümlü kazası da yine,  81 yaşındaki bir sürücünün, 88 yaşındaki bisikletliye çarpması sonucu meydana gelmişti…


Hepimiz insanız. Yaşlandığımızı kabul etmemiz zor. Ancak şu da bilimsel bir gerçek ki, bazı yetenekler yaş ilerledikçe kayboluyor. Dikkat gibi, manevra kabiliyeti gibi, görme gibi. Geçmişte insan ömrü ortalaması düşük olduğundan öyle çok üstünde durulmamış.  Ancak şimdi oran yükseldi. Yaşlı insan nüfusu eskisine göre çok fazla.

Mesela İtalya, 2010 yılında, 80 yaşın üstündeki sürücülerin ehliyetlerini iptal eden bir yasa geçirdi. Avrupa’nın en çok trafik kazasının yaşandığı ülke olarak bilinen İtalya’da bir yılda 5 bin kayıtlı trafik kazası olmuş. Bizde ise, 2012’de 3 bin 855 kaza gerçekleşmiş. Bir İtalya’nın nüfusuna bakın, bir de bizimkine. Akıl almaz bir oran.

Türkiye’de ise konu uzun boylu tartışıldı. Belli bir yaşı geçmiş sürücülerin ellerinden ehliyetlerinin alınmasının, onları sosyal yaşamın dışına itebileceği de göz önünde bulundurularak yeni bir yasa geçirildi. Buna göre sürücü belgesi sahibi olanların 50 yaşına kadar 10 yılda bir, 50-65 yaş arası 5 yılda bir, 65 yaşından sonra ise 3 yılda bir sağlık kontrolünden geçme zorunluluğu var. Maliye’ye gelir sağlamak için her yıl ehliyetler yenileniyor ama, sağlık kontrolü diye bir düşünce, maalesef yok…

Sosyal devlet, vatandaşlarının sağlığı ve güvenliği için kafa yoran, yasa geçiren, düzenleme yapan devlet demek. Burada konu, hem sürücünün kendisi, hem de trafik güvenliği… Belki trafik kazalarının tek sorumlusu yaşlı sürücüler değil ama, kabul edelim ki önemli bir boyutu. Artık bazı şeyleri tartışmak, yaptırımları korkmadan, çekinmeden getirmek gerek…

 

Okur Uyarıyor

Sn. Mehmet Moreket;
Öncelikle, çevre konularına göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı size teşekkür ediyorum. 20 Nisan 2013 tarihli Havadis Gazetesi’ndeki köşenizde çıkan bir vatandaşımızın ihbarı ile ilgili konu; dairemizin konuyla ilgili birimine aktarılmış olup, şikayete konu olan şahsa kullandığı aracın plakasından ulaşılacak ve kendisine Çevre Yasası’nın konuyla ilgili maddesi kapsamında cezai müeyyide uygulanacaktır. Şikayet sahibi kişiye henüz dönülmeme sebebi ise yasal prosedürün tamamlanmamış olmasıdır. Yasa gereği sabit para cezası kesilen herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin kesilen cezayı 15 gün içerisinde ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde ikinci 15 günlük bir süre tanınmakta ve bu süre sonunda da cezanın ödenmemesi halinde konu Hukuk Dairesi aracılığı ile mahkemeye sevk edilmektedir. Yasal süreç cezanın ödenmesi ile veya mahkemeye sevk edilmesi ile tamamlanmaktadır.
Alo 123 şikayet hattıyla ilgili dairemiz tarafından yapılan işlemler aşağıdaki gibidir:
• Mesai saatleri içerisinde Alo 123 hattına gelen şikayetler görevli kişiler tarafından kaydedilmekte ve ilgili birimlere aktarılmaktadır.
• Mesai dışında gelen şikayetler ise sesli yanıt sistemine bırakılmakta ve sistem tarafından sıraya konulmaktadır. Sıraya konulan şikayetler tek tek değerlendirilip şikayetlere cevap verilmektedir.
• Mesai saatleri içerisinde Alo 123 hattının meşgul olduğu durumlarda bir arama yapılması halinde ise sistem otomatik meşgule düşmekte veya sesli yanıt sistemi devreye girmektedir.
Çevreye göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı tekrar teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

                                                                                                  Eşref Ünlüsoyer
                                                                                       Çevre Koruma Dairesi Müdürü

 

YERİN KULAĞI VAR

TOKAY’IN DAVASI 17 MAYIS’TA:                                                                                                                     Başbakan Küçük’ün imzasını sahtelediği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Cumhurbaşkanlığı eski müsteşarı ve halen Kamu Hizmeti Komisyonu üyesi olarak görev yapan Mustafa Tokay’la ilgili süreç devam ediyor. Dün savcılıktan bir ekibin Kamu Hizmeti Komisyonu’na giderek, Tokay’ın ifadesine başvurduğu, mahkemenin ise 17 Mayıs’ta görüleceği öğrenildi…   

TOPLANSALAR NE OLACAK:                                                                                                                                KKTC Meclisi’nin dünkü toplantısının, gruplar arası varılan mutabakatla ertelenmesine DP milletvekili Arabacıoğlu çok sinirlenmiş ve “Hangi mutabakatla ertelediniz?” diye tepki koymuş. Halbuki kızmaya hiç gerek yok sayın vekilim. Toplansanız ne olacaktı sanki? Kürsüde boş salona konuşup birbirinize çatacaktınız. KKTC’de her şey kilitlenmiş, memleketin ne durumda olduğunu bilen, bilse de umursayan var mı..? Meclis artık sadece siyaset tartışmalarının platformu haline geldi. Başka bir şey değil.

SORUN 194 KİŞİ Mİ:                                                                                                                                                     BES Başkanı Savaş Bozat, usulüne uygun olmadan işe alınan 194 kişinin işine son verilmesiyle Lefkoşa Belediyesi’nin rahatlayacağını söyledi. Belediye’nin kurtulması için bir şeyler feda edilecekse, sendika ile başkan, oturup adil bir şekilde karar versinler. Kimse kimseyi hedef göstermesin. Çünkü ne Belediye’nin, ne de Lefkoşa’nın ikinci bir travma yaşamaya tahammülü yok…

ŞÜKÜRLER OLSUN:                                                                                                                                               Nihayet rahatsız oldu büyüklerimiz. Gazetelerin ilk 5 sayfası suç dosyalarıyla dolu senelerdir. Uyuşturucu trafiği neredeyse üstümüzden geçer oldu. Çocuklarımız tehdit altında. Uyuşturucuyla ilgili suçlara verilen cezalar artıyor. Meclis’teki yasa taslağına göre uyuşturucu suçu işleyen kişilere 15 bin ila 100 bin TL arası para cezası verilmesi öngörülürken, bu suçu işleyenlere 15 ila 20 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Çoktan yapılması gereken bir değişiklikti. Taslak halkın bilgisine getirilmek üzere Resmi Gazete’de yayınlandı. Yıllardır bu konuda konuşan hukukçularla, sosyal hizmet çevreleri yasayı inceleyip, görüş vermeliler. Tam fırsatıdır. Katılımcı demokrasinin gereği de bu…

ŞAHALİ’LERİN SINAVI:                                                                                                                                         Haziran ayında yapılacak CTP kurultayı için ilçe kongrelerinin tarihi ve adaylar yavaş yavaş belli oldu. Yarışta Mağusa ve Güzelyurt İlçe Başkanlığı için aday olan Şahali’ler dikkat çekti. Erkut Şahali Mağusa İlçe Başkanlığı için aday olurken, amcası Doğan Şahali de, Güzelyurt’tan İlçe Başkanlığı için adaylığını açıklamış. İkisinin de kazanması halinde Doğu’dan Batı’ya Şahali rüzgarı esecek desenize.   

PETROL DEĞİL, ALAN PAYLAŞIMI:                                                                                                                                        ABD’nin son olarak Güney Kıbrıs’a “5. ve 6. parsellerde arama yapmayın” demesi üzerine haritaya baktım, adanın güneyinde kalan bölüm. Yani İngiliz üslerinin denize açılan kısmı ve uluslararası sular.  Akdeniz’in doğusunda, Kıbrıs adası çevresinde verimli petrol ya da doğal gaz yatakları olup olmamasının artık bir önemi yok. Olayın siyasi boyutu, gerçekliğinin ötesine geçmiş durumda. Münhasır ekonomik alan paylaşımı, bölge ülkelerinin birbirlerine karşı kullandığı bir koz haline geldi. Karalar bitti, şimdi kavga denizlerde…

BİZİM MESLEKTEN KÖTÜSÜ YOK:                                                                                                                        ABD’de yapılan araştırmaya göre, 2013 yılının en düşük gelirli mesleği gazete muhabirliği, en iyisi ise 91 bin dolarlık yıllık gelirle aktüerlik (uzman danışmanlık) olarak açıklandı. Bunu 85 bin dolarla biyomedikal mühendisliği, 89 bin dolarla yazılım mühendisliği izliyor. Araştırmaya göre, yılda ortalama 35 bin 275 dolar kazanan gazete muhabirleri ABD’nin en kötü mesleğini icra ediyormuş. Meraklılarına duyurulur…

ZİRVEDEKİLER

Helal Olsun: Meclis, Uyuşturucu Maddeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı, 19 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayınlayarak görüş ve önerileri halkın bilgisine sundu. Yeni yasaya göre uyuşturucu suçu işleyen kişilere 15 bin ila 100 bin TL arası para cezası verilmesi öngörülürken, bu suçu işleyenlere 15 ila 20 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek. Geç olsun da güç olmasın. Elleri değmişken, trafik suçlarına ve diğer asayişle ilgili suçların cezalarına da bir dokunsalar…

DİPTEKİLER

Ambargo Bahanesi: İhracatın önündeki engelin ambargolar ve izolasyon olduğu savunması, galiba işin en kolay tarafıydı. Herkes çaba göstermek yerine, bu bahanenin arkasına saklanmayı tercih etti. Ancak Sanayi Odası’nın yaptırdığı bilimsel çalışma, esas engelin yüksek navlun ve girdi maliyetleri olduğunu ortaya çıkartmış. İhraç yapan firmalar, siyaseti engel olarak görmediklerini açık açık söylemişler.  Artık top Sanayi Odası’nda ve üreticide… Eğer gerçek anlamda baskı grubu olabilirlerse, iktidar kim olursa olsun, bu sorunu ortadan kaldırabilirler. Yeter ki üretmek ve satmak için niyet olsun…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar