Eğitimle ilgili aklıma takılanlar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Eğitimle ilgili aklıma takılanlar

Eğitimle ilgili ülkede son günlerde yaşanan, söylenen ve yapılan bazı etkinlikler üzerine bir şeyler karalama ihtiyacı hissettim. İlk önce Maliye Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde Havadis’te yayımlanan röportajında “UBP Kurultayı’nın ikinci turu” öncesi yapılan istihdamların yasal çerçevede ve 2013 yılı için hedeflenen sayının altında yapıldığını söylemesi ve 2013’te başka istihdam yapılmayacağını açıklaması dikkatimi çekti. “Başka istihdam yapılmayacak” açıklamasına üzüldüm. Gerçekten üzüldüm çünkü aklıma takılan sorular var. Bunun üzerinde Sayın Maliye Bakanı Tatar Bey’e şunu sormakta yarar görüyorum. Öğrenmek ve bu açıklamanın hangi amaçla yapıldığını anlamak için soruyorum. Yani, eylül ayında ortaya çıkacak olan öğretmen ihtiyacı karşılanmayacak mı? Öğretmen istihdamı yapılmayacak mı? Hemşireler Sendikası, 70’ten fazla acil hemşire ihtiyacı olduğunu söylüyor. Bu yıl hastanelere hemşire alınmayacak mı? Yani bir devletin devlet olma erdemi olan eğitim ve sağlık alanına bu yıl istihdam yapılmayacak mı?

Sayın Tatar’ın “istihdam yok” açıklamasını detaylandırması ve toplumu aydınlatması gerekmektedir. Eğer eylül ayında başlayacak yeni öğretim yılında öğretmen istihdam edilmeyecekse, içinde bulunduğumuz öğretim yılı başında yaşadığımız öğretmen krizinin beş beterini yaşayacağımızın bilinmesi gerekir.
*******
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, Vestel firması ile atılan imzalar sonrasında hemen 300 adet akıllı tahta ülkemize geldi ve ortaöğretim kurumlarımıza monte edilmeye başlandı veya başlanacak. Burada da merak ettiği şu; hani Türkiye bize akıllı tahta ve tablet verecekti. Öyle demişti eski Eğitim Bakanı Kemal Dürüst Bey. Yoksa bu gelen akıllı tahtalar o kapsamda mı geldi? O zaman Sayın Atasayan’ın Vestel firması ile yaptığı anlaşma ve imza şov niye yapıldı?
Bu akıllı tahtalar ile ilgili ikinci bir merakım daha var. Eğitim teknolojisi ana bilim dalında master yapmış biri olarak şunları sormak durumundayım. Bu akıllı tahtaları kullanacağımız uygun öğretim programımız var mı? Bu akıllı tahtaların verimli kullanılması için uygun ortam, ders yazılımları ve materyaller hazır mı? En önemlisi ders ortamında bu akıllı tahtalar nasıl kullanılacağı ile ilgili öğretmenlerimize hizmet için eğitim verildi mi? Birçok okulumuzda şu anda mevcut olan akıllı tahtaların verimli kullanıldığına dair ihtiyaç analizi yapıldı mı?
Bu noktada benim çok ciddi kaygılarım vardır. Bu akıllı tahtalar okullarda atıl vaziyette kalacaklar. Bugün birçok okuldaki akıllı tahtalar gibi çok az kullanılacak veya hiç kullanılmayacak. Çünkü bizim müfredatımıza uygun yazılım çok az bulunmaktadır. Dolayısı ile eğitim için çok önemli ve değerli olan bu akıllı tahtalardan istediğimiz verimi ne yazık ki alamayacağız.
*******
Polis Genel Müdür Yardımcısı Pervin Gürler’in verdiği bilgiye göre polis kayıtlarına giren şikayetlerin %26’sını kadına şiddet içeriyor. Son iki yılda 419 kadın polis kayıtlarına göre darp ediliyor. Polise ulaşmayan olayları ve polis kayıtlarına girmeyenleri de düşündüğünüz zaman bu rakam çok daha yukarılara çıkıyor. Diğer taraftan ise Sayın Başbakan “kadına şiddet geçmiş yıllara göre azaldı” diyor. Gerçekten Başbakanı anlamakta güçlük çekiyorum.
Pervin Hanım’ın açıkladığı rakamları görünce şu soruyu sorma ihtiyacı hissediyorum; Kıbrıslı Türkler böyle miydi? Kadına yönelik şiddetin artmasının bir açıklaması olması gerekiyor. Bu sayının artmasında toplumda demografik yapının değişiyor olmasının bir etkisi olabilir mi acaba?
Daha da önemlisi annesi, kız kardaşi sürekli dayak yiyen bir erkek çocuğun okuldaki davranışları ne haldedir? Son yıllarda okullarda şiddet olaylarının artmasının altında yatan psikolojik nedenler “kadına yönelik şiddet” olabilir mi? Şiddet ortamında büyüyen bir çocuğun da şiddete eğilimli olduğu ile ilgili binlerce bilimsel araştırma sonuçları bulabilirsiniz.
Topluma yönelik doğru dürüst sosyal politikalar üretilmediği, okullarda doğru dürüst rehberlik hizmetleri sunulmadığı, bakanlık bünyesinde doğru dürüst bir ölçme-değerlendirme ve araştırma birimi kurulmadığı sürece bu sorulara sağlıklı cevap bulmak da, okullardaki şiddeti de önlemek çok zor… Ne yazık ki durum bu!


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar