Dövizle borçlanma yasaklansın - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

Dövizle borçlanma yasaklansın

Dövizle borçlanma yasaklansın

BORCUN YÜZDE 33.2’Sİ DÖVİZ: Merkez Bankası’nın 2014 rakamlarına göre vatandaşın bankalara 8 milyar 314 milyon 241 bin TL borcu var. Borcun 2 milyar 762 milyon 753 bin TL’lik kısmı yani yüzde 33.2’si döviz, 5 milyar 551 milyon 488 bini yani yüzde 66.8’i TL olarak kredilendirildi
AB ÜLKESİNDE DE YASAK: Birçok AB ülkesinde vatandaşların kazandığı para birimi dışında bir para biriminde borçlanması yasalarla yasaklandı. Türkiye’de benzer bir uygulama söz konusu. Yalnızca tüzel kişiliklerin dövizle borçlanmasına imkan veriliyor
“YASAKLANSIN”: Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, döviz borcu nedeniyle halkın iflas noktasına geldiğini belirterek KKTC’de de benzer bir yasal düzenleme yapılmasını istedi Tulga, “Herkesin kazandığı para cinsinden borçlanması gerekir” dedi

Bertuğ TOPAL
KKTC Merkez Bankası’na göre 2014 yılında bankalardan alınan borçların yüzde 66’sı Türk Lirası cinsindenken yüzde 33’lük kısmı ise yabancı para cinsinden oldu.
Dövizin artışının tavan yaptığı bugünlerde özellikle dövizle borçlananların başı büyük belada. Geçtiğimiz yıl 3.50 seviyelerinde seyreden sterlin bu yıl 1 TL artışla 4.50 seviyelerine çıktı. Hal böyle olurken dövizle borçlanan vatandaşlarında borçları katlanmış oldu.
Havadis, ülkedeki kredi hacimlerine ulaşarak döviz borçların yıllık skalasını oluşturdu.
Buna göre kredi alan vatandaşların ve şirketlerin üçte biri döviz cinsinden borçlanmayı tercih ediyor.
Ekonomistler ise bunun nedeninin ülke geleneğinden gelen sterlinle yaşama alışkanlığı olduğunu belirtti. Faizlerin Türk Lirası’na göre daha az olmasının da en büyük döviz borçlanma etkeni olduğu ifade ediliyor.


2014’te 8 milyar borçlanma
KKTC Merkez Bankası rakamlarına göre 2014 yılında vatandaş ve şirketler KKTC’deki bankalardan toplam 8 milyar 314 milyon 241 bin Türk Lirası borçlanma gerçekleştirdi. Buna göre 2013 yılına göre kredi alma oranındaki değişim yüzde 5.6 artmış oldu.

Türk Lirası borçlanma fazla ama…
Yine 2014 kredi hacmi rakamlarına göre toplam 8 milyar 314 milyon 241 bin Türk Lirası borçlanmanın 5 milyar 551 milyon 488 bin liralık kısmı Türk Lirası cinsinde, geriye kalan 2 milyar 762 milyon 753 bin TL’lik kısmı ise döviz cinsinden borçlanıldı. Bakıldığında borçlanmaların yüzde 66’sının Türk Lirası borçlanma olmasına rağmen ekonomistlere yüzde 33.22’lik kısım bir ülke için az bir döviz borçlanması değil.

2010’a göre iki katı artış
2014 yılı döviz borçlanma oranına bakıldığında 2010 yılı döviz borçlanmasına göre oranın iki katını aştığı görülüyor. 2010 yılında 1 milyar 348 milyon 317 bin Türk Lirası değerinde döviz borçlanması olurken bu rakam 2014 yılında 2 milyar 762 milyon 753 bin Türk Lirası’na yükseldi.
2011 yılında 1 milyar 733 milyon 781 bin Türk Lirası, 2012 yılında 2 milyar 134 milyon 330 bin Türk Lirası ve 2012 yılında 2 milyar 706 milyon 964 Türk Lirası değerinde döviz borçlanması yapıldı.

“Döviz borçlanma yasaklansın”
Çeşitli çevreler en azından vatandaşların döviz cinsinden borçlanma yapmasının engellenmesi için devlet tarafından bir yasaklama getirilmesi görüşünde. Vatandaşların kazançları olan Türk Lirası cinsinden borçlanmaya yönlendirilmesi için bir süreliğine de olsa bu yola gidilmesini isterken hükümet yetkililerinin bu konuya sıcak bakmadığı ifade edildi.

Hükümet programında yeri var
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin programında da bu konuya değinilmiş durumda. Programda şu satırlara yer verildi: “Geliri Türk Lirası cinsinden olan KKTC yurttaşlarına ilişkin banka kredileri, kira ve eğitim harçları gibi konularda yalnızca Türk Lirası kullanılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler iki yıl içerisinde yapılacaktır.”

Tulga: Dövizle borçlanma yasaklanmalı
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, hükümet programına döviz cinsinden borçlanmanın yasaklanmasına ilişkin bir maddenin girdiğini ifade ederek hükümetin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.
Tulga, vatandaşların kazandıkları para biriminden borçlanması gerektiğini ifade eden Tulga, hükümetin bu politikasını bir an evvel uygulamaya geçmesi gerektiğini belirtti.
Tulga, “Burada kaybeden bir tek tüketici oluyor. Kurumlar hiçbir şekilde risk almıyor. %30 artış oldu dövizde bunları krediyi alan ödüyor. Adaletle alakası yok. Bankalar sorumluluk almıyor. Bıçak tek taraflı kesiliyor. İflaslar başlayacak. Aslında sonuçta satıcıyı da etkiliyor. TL kullanımını düzenlemek gerek. Yabancı para cinsinden kredi verme yasaklanmalı” diye konuştu.

“Faiz farkı dövize itiyor”
Tulga, Türk Lirası’na uygulanan faiz ile dövize uygulanan faiz oranları arasındaki farkın vatandaşları döviz borçlanmaya ittiğini kaydederek “İhracatta döviz borçlanma kullanılabilir ama vatandaşların döviz borçlanması yasaklanmalı” dedi.

“Toplumun borç kapasitesi doldu”
“Borçlanma % 70’e tekabül ediyor. Borç kapasitesini doldurmuş bir toplumdan bahsediyoruz. Milli gelirde artış falan olmadı tam tersine eriyor. 15 binden bahsediliyordu 2012-2013’te. Şu an için 12-13’te seyrediyor. Ekonominin % 80’i bir takım kuruluşların elinde bulunuyor. Çok dengesiz bir ekonomi var, tekelleşme var. Paranın kontrolü 3-5 kişinin eline geçti.
Ekonomideki gelir ve gelir dağılımını sağlamak gerek. İnsanlar sadece markete gidebiliyor. Esnaf tamamen bitti.

Saydam: Türkiye’yi etkilemez ama bizi derinden vuracak
Ekonomist Mehmet Saydam ise döviz borçlanmanın faizinin düşük olması nedeniyle vatandaşların döviz borçlanmayı tercih ettiğini belirterek döviz borçlananların ciddi şekilde kaybının olduğunu belirtti. Saydam, “100 bin pound borçlanan bir vatandaş ciddi bir maddi artış olarak geri ödeyecek. Devlet bütçesi tek taraflı kazanç sağlıyor. Tükettiğimiz ürünlerin %90’a yakını ithal üstündendir. Ülkede aylık 10 milyon dolar ithalat var. 10 milyon geçmiş dönemde 22 milyon TL idi. Devlet de bunun üzerinden %20 vergi alır. Şimdi bugüne geldiğimizde rakam 28 milyon TL oldu. Devletin aldığı vergi ise 5.6 milyon TL oldu. Devletin aldığı vergilerdeki 1.2 milyon TL artış, senin benim alın terimden kazandığı paradır. Bugün çıkıp diyorlar ki sınırlıdır müdahalemiz. Gümrükteki maliyetleri indirmeleri gerek. Beceriksiz ve vasıfsız insanların yönettiği yapıda toplumun iflası kaçınılmazdır.
Türkiye’de genel ekonomik çark TL üzerinden döndüğü için bankalar kur riskini açıklar. Bizim ülkemizde ise geçmişten gelen bir alışkanlıktan dolayı Sterlin bazlı bir döngü var. Biz döviz borçlanmayı marifet biliriz. Biz çok uyardık. Türkiye’de benzer bir seçim sonucu doların 3 TL’yi devirmesine neden olabilir. Türkiye de artık dövize müdahale yapmıyor” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar