Dövizde paniğe gerek yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Dövizde paniğe gerek yok

Daha önceki yazılarımda, yaklaşık 1 aydan beridir döviz kurlarında dünya çapında bir hareketlilik (oynaklık) olduğunu belirtmiştim. Türkiye’de de, hem dünyada yaşanan bu döviz hareketliliği, hem de kendi içsel ekonomik ve finansal gelişmelerinden dolayı döviz kurlarında yükselmeler görülmüş, gezi parkı olaylarıyla da birlikte dövizdeki yükseliş artmış, borsada keskin düşüşler yaşanmıştı. Son 1 ayda Türkiye’den 7-8 milyar dolar civarında para çıkışı oldu. Daha çok Borsa’dan çıkışlar görüldü.

TC Merkez Bankası dövizin çıkışını frenlemek ve paniğe yol açmamak için geçtiğimiz salı gün piyasaya müdahale ederek, bir günde 250 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi ve dövizde gerileme başladı. Dövizin istikrarlı bir seyir izlemesi bekleniyor. Merkez Bankası, gerektiği zaman döviz satım ihaleleri yapabileceğini açıkladı. Bütün bu gelişmelerden sonra dolar 1.92 seviyelerinden 1.85 seviyelerine, Euro da 2.55’lerden 2.47 düzeylerine geriledi. Bu kur değerleri, Gezi Parkı eylemleri öncesindeki kurlardır. Borsa da yükselişe geçerek yatırımcısını güldürdü.


Bütün bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye Merkez Bankası Başkanı da, paniklemeyi durdurmak ve piyasalara güven vermek için açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı açıklamasında, ekonominin genel yapısının güçlü ve temel göstergelerinin de olumlu bir seyir izlediğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı’nın yaptığı açıklamalardan satır başlarını, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; cari açıkta endişelenecek bir durum olmadığını, enflasyonun düşme eğiliminin devam ettiğini, ekonomide büyümenin toparlanmaya başladığını ve önümüzdeki dönemde hızlanacağını, kamu borç stokunun milli gelire oranının % 35’lere gerileyerek, sürdürülebilir bir düzeye gerilediğini, reel faizin tarihte ilk kez sıfıra yakın seyrettiğini, altın rezervlerinin en yüksek seviyelerde olduğunu, ticari kredi faizlerinin %6-7 düzeylerinde bulunduğunu ve bankaların rahatlıkla dış finansmana ulaşabildiğini belirterek, piyasalara, ülke ekonomisiyle ilgili endişelenecek bir durum olmadığı mesajını verdi.

Yazımın sonuna gelirken “faiz lobisi” konusuna da değinmek istiyorum. Türkiye ekonomisine ivme kazandıran realitelerden biride, yurt dışından gelen kısa vadeli sermaye hareketleridir. Kısa vadeli dış sermaye, faiz, döviz ve borsa yatırım araçlarına gelmektedir. Bu 3’lü arasında dolanarak kar elde etmektedir. Yerel faiz hadlarini ve döviz fiyatlarını bu dış sermaye merkezleri, borsaya da girip çıkarak kontrol etmektedir. Faiz lobisi aslında uluslararası sermaye merkezleridir.

Son tahlilde, dövizle iş yapan, dövizle borçlanan iş insanı ve vatandaşlarımıza panik yapmadan, sabırlı davranmalarını öneriyorum. Türkiye ekonomisi reel ve Bankacılık Sektörleriyle güçlü bir yapıya sahiptir. Döviz kurlarının 1 ay önceki seviyelerine geleceği beklenmektedir. Şimdiki seviyelerde aceleci davranıp, döviz almak hem hesaplı olmayacak hem de dövizde suni artışlara yol açabilecektir. Ellerinde fazladan dövizi bulunanlar ise bu yüksek seviyelerden döviz bozup, geleceğe yönelik pozisyon almayı düşünürlerse hata yapmamış olacaklardır.

Ülkemiz piyasasında ithal ürünler yoğun olarak bulunduğu için, kurlardaki artışlar fiyatları da yükseltecek ve piyasada pahalılık artabilecektir. Dövizdeki artışları fırsat bilerek, stoktaki mevcut olan malların fiyatlarını da, döviz arttı diye yükseltmek isteyenler, pahalılığın daha da artmasını sağlayacaktır. Bundan kaçınılması gerekmektedir. Herkesin, kurlardaki kısa süreli bu dalgalanmaları, panik yapmadan beklemesi en hayırlısı olacak diye düşünüyorum.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar