Döviz kuru senaryosu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Döviz kuru senaryosu

Geçen gün JP Morgan’ın takip etmiş olduğu endekslerden birini inceledim. Bu endeks gelişen ülke kurlarından oluşan bir sepet. Sepette gördüğüm gelişen ülkelerin kurlarının 2011’den beri düştüğüdür. Endekste ortalama % 20 civarında bir oynaklık var. Kasım 2011’den itibaren kurlar düşüyor ve Nisan 2013’e kadar ortalama %7’ye kadar geriledi. Bu durum şunu gösteriyor, gelişen ülke kurları üzerinde ki baskı azalıyor. Hemen hemen tüm gelişen ülke kurları değer kazanmaya başlıyor. Türk Lirası’na baktığımızda oynaklık diğer gelişen ülke kurları ile beraber önce hızla gerilemiş. Nisan 2013’ten itibaren artış göstermiş. Yani Türk Lirası’nın volatilitesi düşmüş ve gelişen ülke kurları içinde yerini almış gibi gözüküyor. Şu analizi yapabiliriz; döviz satıp Türk Lirası almak istersek iyi düşünmemiz gerekiyor.
Finansal olarak bağlı bulunduğumuz Türkiye Cumhuriyeti finansal piyasasına kısa vadede yurt dışı fon akımı yavaşlamış durumda. Çünkü Yurt dışı yatırımcı Türkiye finansal piyasasından tatminkar getiriyi sağlayamıyor. Türk Lirası getirisinin de tatminkar olmadığı ve döviz kurunun da bu süre zarfın da oynaklığının kaybolması neticesinde yabancı fonların tercihi gelişmiş ülke piyasaları olmuş. Bu tercih ise ABD piyasalarından yana. ABD 2008 yılından itibaren kaçırdığı fonları şuanda geri topluyor. Türkiye iç piyasasında ki durum ise döviz mevduatı tutmak kısmen hızlanmış. Bu bireysel yatırımcının önümüzde ki süreç içerisinde kurun gerileyeceğini beklemediğini Türkiye Cumhuriyeti merkez bankasının ise kura fazla müdahale etmeyeceğini, çünkü ihracatçının beklediği kur seviyesinin yakalandığına inandığını göstermektedir. Bireysel yatırımcı kurun hareketine çok duyarlı. Yükseldiği zaman satıyor düştüğü zaman ise sattığını geri alıyor. Yani kurdaki yükselişi ve düşüşü fırsat olarak algılıyor. Burada bir tespit yapmakta fayda var. Yatırımcı doların 1.90’ların altına kısa vadede düşmesini beklemiyor.
SONUÇ; Türkiye finansal piyasasına yurt dışından kısa vadede fon girişi pek mümkün gözükmüyor. Türkiye’de ki cari açığın ve enerji tüketiminin yarattığı döviz talebi kurun aşağı gelmesini mümkün kılmıyor.
Döviz cephesinde önümüzde zor bir dönem var.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar