Devlet seyrediyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Devlet seyrediyor

KKTC’de başımızı hangi dağa çevirsek bir taş ocağı işletmesi ve bu işletmenin doğadaki tahribatı gözümüze ilişiyor. Beşparmak Dağları’ndaki tahribat hızla sürüyor. Değirmenlik- Dağyolu’nda dağ neredeyse kalmadı, Alevkayası’nda da tahribat büyük

43 YILDA 341 RUHSAT İZNİ: Jeoloji ve Maden Dairesi’nin verilerine göre, 1974 yılından bugüne 341 taş ocağına ruhsat izni verildi. KKTC’de 16’sını kırma kum çakıl, 11’i mozaik taşı, 6’sı yapı taşı, 2’si alçı taşı, 1’i de dere, kum ve çakıl işletmesi olmak üzere 36 adet işletme faaliyet gösteriyor


 

BEŞPARMAKLAR ALT ÜST: Ülkenin çevre açısından en değerli sıra dağı Beşparmak Dağları, göz göre göre yok ediliyor. Beşparmaklar üzerinde 2 milyon 651 bin metrekarelik bir alanını işgal eden taş ocakları, ağaçlık arazileri ve dağları kemirirken patlatma metoduyla da doğanın yapısını altüst ediyor

 

İŞ GÜVENLİĞİ DE EKSİK: Çalışma Dairesi’nin kayıtlarına göre, 2000-2014 yılları arasında toplam 56 kişi taş ocaklarında iş kazası geçirdi, bunların 6’sı hayatını kaybetti. İstatistiklere göre iş kazaları en fazla düşme ve çarpma sonucu yaşandı

 

SAĞLIK TEHDİDİ: Hava kirliliği, görsel kirlilik, gürültü kirliliği, atık kirliliği yaratan işletmeler, insan sağlığına da zarar veriyor. İşletmelerdeki patlamalar, toz, kimyasal sızıntılar, zararlı dumanlar, ağır metaller ve radyasyon içerikli maddeler, zehir saçıyor

 

Duygu ALAN

KKTC’de faaliyet gösteren taş ocağı işletmelerinin doğadaki tahribatı sürüyor. Taş ocaklarının işletme koşulları, doğal dengeyi alt üst ederken bazı taş ocaklarının yerleşim yerleri ile iç içe olması insan sağlını tehdit ediyor.

Ülkedeki bazı taş ocağı işletmelerinde yeterli iş güvenliği sağlanamadığından ciddi sonuçlar doğuran iş kazaları hatta ölümler yaşanıyor.

Taş ocaklarının faaliyeti dolaylı olarak trafikte de can güvenliğini tehdit ediyor.

Taş ocaklarına ait kamyonların sevkiyat sırasında yollara döktüğü kum ve çakıllar, ağır yük taşıyan bu araçların asfalta verdiği zarar ve bazı kamyon sürücülerinin yeterli sürüş deneyimine sahip olmaması

trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

 

Aktif 36 adet işletme var

Jeoloji ve Maden Dairesi’nin 2016 yılı Ağustos ayı verilerine göre, 1974-1984 yılları arasında 112, 1985-1994 yılları arasında 149, 1995-2004 yılları arasında 63, 2005-2014 yılları arasında 17, olmak üzere 1974 yılından bugüne kadar toplam 341 taş ocağına ruhsat izni verildi. 341 taş ocağının yüzde 80’lik bir kısmı ise birkaç kez ruhsat uzatma işlemi yaptı veya hiç yapmadı, bundan dolayı da ruhsat izin sürelerini sonlandırmaya gitti. 2015-2017 yılları arasında hiç taş ocağı ruhsat izni verilmedi.

KKTC’de faaliyette olan taş ocağı işletmesi sayısı ise 36.

36 işletmenin 16’sını kırma kum çakıl, 11’i mozaik taşı, 6’sı yapı taşı, 2’si alçı taşı, 1’i de dere, kum ve çakıl işletmesi olarak çalıştırılıyor.

Ülkenin 2 milyon 800 bin metrekarelik alanını kırma kum çakıl, işletmesi, 124 bin metrekarelik alanını yapıtaşı, 762 bin metrekarelik alanını alçıtaşı, 69 bin metrekarelik alanını mozaik taşı, 208 bin metrekarelik alanını ise dere kum çakıl, işletmesi işgal ediyor.

 

Çevreyi katlediyor

Taş ocağı işletmelerinin yarattığı çevresel etkiler saymakla bitmiyor.

Taş ocağı işletmeleri, hava kirliliğine, görsel kirliliğe neden olurken dağı patlatma işlemi sırasında sarsıntılara da neden olan işletmeler, topoğrafik yapının bozulmasına neden oluyor, erozyon ihtimali ve toprak kirliliği riskinin doğmasına sebep oluyor.

Atık Kirliliği, su rezervlerine etkileri ve su kirliliği, flora ve Faunaya olumsuz etkileri ve kullanılan kimyasalların ekolojik tahribatı da açık işletme yöntemiyle çalıştırılan taş ocağı işletmelerinin yarattığı çevresel etkiler arasında yer alıyor.

 

Sağlık tehdidi

Taş ocağı işletmelerinin işleyiş metodu insan sağlığını da tehdit ediyor. Taş ocaklarındaki patlamalar, toz, kimyasal sızıntılar, zararlı dumanlar, ağır metaller ve radyasyon içerikli maddeler, işçileri zehirleyebileceği gibi, hayat boyu sürecek meslek hastalıklarına da neden olabiliyor.

 

İş güvenliği yetersiz

Ülkede faaliyet gösteren taş ocağı işletmelerinde iş güvenliği ve sağlığı da arzu edilen düzeyde değil.

Çalışma Dairesi’nin verilerine göre 2000 yılından 2014 yılına kadarki süreçte toplam 56 kişi taş ocaklarında iş kazası geçirdi, bunların 6’sı ise hayatını kaybetti.

Ülkemizdeki taş ocağı işletmelerinde 2000-2014 yılları arasında meydana gelen iş kazalarının sebepleri, çarpma, kıstırılma, düşme, elektrik akımına maruz kalma, ısıya maruz kalma, kayma/çökme ve trafik kazası olarak kayıtlarda yer alıyor.

İstatistiklere göre iş kazaları en fazla düşme ve çarpma sonucu yaşandı.

Sosyal Sigortalar Dairesi’nin kayıtlarına göre, ülkedeki taş ocağı işletmelerinde kayıtlı çalışan sayısı ise toplamda 116.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar