Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

Değirmencioğlu’nun günlük ekonomi yorumu!

Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu!

Risk iştahının kademeli olarak düşmeye devam ettiğini görüyoruz.

 


Riskli pozisyonlardan uzak durmakta fayda var

 

“Made in China” riski her geçen gün daha da sert bir şekilde fiyatlanıyor

 

USD/TL kurunda 3,0450 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış kademeli olarak 3,07 ve devamında 3,10 yeni zirveye doğru kapıyı açacaktır

 

EUR/TL kurunda 3,11 seviyesi teknik manada ön plana çıkıyor. Aşılması durumunda sırası ile 3,3750 ve 3,4800 seviyelerini hedefleyeceğiz (bakınız grafik)

 

Cari işlemler açığı Kasım ayında beklentilere paralel sonuçlanırken, yıllandırılmış açık 34,7 milyar dolara geriledi (bakınız grafik)

 

  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Yurtdışı gündem aslında Çin ekseninde dönmeye devam ediyor. Çin’in Lehman Brother’s’in çöküşü ardından başlayan tökezlemesi, zayıflayan dünya talebine paralel hızlı bir şekilde düşen ihracatı, ihracat odaklı ekonomisinin ivme kaybetmesi ile  çift haneli rakamlardan hızla gerileyen büyümesi, çare olarak para politikası kapsamında ele alınan faiz indirimi ve makro ihtiyatlı çözümlerin başarısız olması, yetmediği gibi iç taleple büyüme çabasına paralel içerde atılan adımların da atıl kalması ile bu sefer borsasında önüne geçilemeyen çöküş…. Aslında buraya kadar olan tüm gelişmeleri defalarca işledik. Önemli olan konu, Çin’in büyüme kaybetmeye başlaması ile güvenilir olmayan verilerin nasıl bir seyir izleyeceği. Bu bağlamda gölge bankacılık nedeniyle ciddi analmda borcu olan Çin’in, yerel para birimi olan Renminbi’yi devalüe etmeye devam edeceği ve böylelikle kur ile rekabet avantajı yaratarak büyümeye ve tabir caize motorun çarklarının çevirmeye çalışacağı konuşuluyor. Hal böyle olunca, Çin cephesinde yarın Çin’li otoritelerin ne yapacağı veya Çin piyasalarında nasıl bir gün olacağı bilinmiyor. Bu bağlamda Asya piyasaları şu anda dünya tarafından yakından takip edilmeye devam ediliyor.  Çin’in para birimini devalü etmesi, yada kur savaşları olarak adlandırılan yeni dünya düzeni, diğer ülkelerin de rekabet avantajı kaybetmemek adına yerel para birimlerini devalüe etmeye yöneltebilir. Bu da ister istemez gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı unsuru olamaya devam ediyor. Örneğin, dün sabah saatlerinde, Çin’e ait olumsuz ekonomik gelişmelerin petrol fiyatlarını yeni dip seviyelere itmesi ardından Güney Afrika Randı son yedi senenin en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Yurtiçinde ise dün iki gelişme yakından takip edildi. Sabah saatlerinde TCMB’nin açıkladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari işlemler açığında daralma Kasım ayında da devam etti. Elbette ihracatın etksisi yerine petfol fiyatlarının Türkiye’nin enerji faturasının aşağıya çekmesinin daha ön planda olduğunun gördük (bakınız grafik). Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ in açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) da yakından takip edildi. OVP büyümesinin 2016 yılında % 4,5 , 2017 yılı için % 5,0 olarak hedeflendiği görüldü. Enflasyonda ise 2015 yılında görülen zirvenin ardından 2018’e kadar yine % 5,0’e düşürülmesi planlanıyor.

Yeni gün başlangıcında emtia fiyatlarında arz fazlası ve talep eksikliği nedeniyle çöküşün devam ettiğini görüyoruz. 2014 Haziran ayında 115 dolar olan ham petrol varil fiyatı bu sabah saatlerinde 31 dolar ile son 12 yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Görüleceği üzere, küresel kriz döneminden sonra dünyayı % 7’li büyüme rakamları ile sırtlayan Çin’in de tökezlemesi ardında dünya geneline yayılan ciddi bir sorun oluşmaya başladığından endişe ediyoruz. Sabah saatlerinde Çinli otoritelerin offshore Yuan piyasasına müdahale ettiğini ve bunun da gecelik faizlerde çok sert bir yükselişe neden olduğunu okuyoruz. Sabah bu gelişmelerin gölgesinde Asya piyasalarının gösterge konumunda olan Japonya borsası % 3 aşağıda işlem görüyor. Küresel piyasalarda havanın kırılgan olduğunu söyleyebiliriz. Riskli pozsiyonlardan uzak durmak gerekiyor.

  EUR/TL kurunda 3,11 heyecanı başladı

 

Yılın ilk haftasının oldukça süratli başlamasına paralel artan riskten kaçış eğiliminin bir parçası olarak Türk Lirası ve Türk Lirası cinsi yatırım araçlarının da değer kaybetmeye başladığını görüyoruz. Bu bağlamda, her ne kadar EUR’da ana trend zayıflığa işaret etse de, teknik resim EUR/TL için farklı bir duruma işaret ediyor. Aşağıda görüleceği üzere, 3,11 seviyesinin üzerine geçmeye çalışan EUR/TL kurunda (sarı kesik çizgi), şayet bu istek başarılı olursa, yükselişin ivme kazanabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda 3,3750 (4 numara) ve devamında 3,4800 ( 5 numara) seviyeleri radar menzilinde olacaktır.

Kaynak: Reuters

 

  Cari İşlemler açığında daralma devam ediyor

 

TCMB’nin açıkladığı dünkü veriye göre cari işlemler açığı daralmaya Kasım ayında da devam etti. Kasım ayında beklentilere paralel 2,1 milyar dolar açık veren cari denge, yıllıklandırılmış olarak 34,7 milyar dolara geriledi.

Kaynak: TCMB

 

İktisatbank'ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar