Citta Slow Hareketi DAÜ'de - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Kıbrıs

Citta Slow Hareketi DAÜ’de

Citta Slow Hareketi DAÜ'de

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Bölümü’nün, geçtiğimiz aylarda Yeniboğaziçi Belediyesi işbirliği ile başlattığı “Cittaslow” çalışmaları çerçevesinde, önümüzdeki Haziran ayında gerçekleşecek olan genel kurulda Yeniboğaziçi’nin Cittaslow hareketine adaylığını koyacağı ve kabul edilmesi durumunda Kıbrıs’ta bir ilkin gerçekleşeceği belirtildi.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgür Dinçyürek, Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şebnem Önal Hoşkara, Doç. Dr. Resmiye Alpar Atun ve Yrd. Doç. Dr. Ceren Boğaç’tan oluşan ekiple, Yeniboğaziçi’nin adaylık sürecinde danışman olarak katkı koyacaklar.


DAÜ Mimari Tasarım I stüdyosu öğretim üyeleri Doç. Dr. Türkan Uraz, Doç. Dr. Beser Oktay, öğretim görevlisi Onur Olguner ve araştırma görevlisi Halleh N. Riahi’nin, Cittaslow bilincini genç mimar adaylarına kazandırmak ve yerel mimariye katkı koyma amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, mimari tasarım proje çalışmaları kapsamında, Alaniçi köyü için bir toplum merkezi projesi üzerinde de çalışıldığı ifade edildi.

Geleneksel mimariyi inceleyip bu alandaki çalışmalara katkı koymak için de, Mimari Tasarım II stüdyosu öğretim üyeleri Doç. Dr. Hıfsiye Pulhan, Yrd. Doç. Dr. Harun Sevinç ve öğretim görevlisi Cenk Atun, genç mimar adayları ile bir ekoloji ağı olan Natura 2000 programına dahil edilen Karpaz bölgesindeki doğal yaşamı korumak ve araştırmak amacı ile Yeniboğaziçi köyünde bir araştırma merkezi önerisi üzerinde çalışacağı kaydedilen açıklamada, “Geliştirilecek projeler, Cittaslow konsepti kapsamında Yeniboğaziçi beldesinin gelişmesine katkı sağlayacaktır” denildi.

Açıklamaya göre, Cittaslow çalışmaları DAÜ Mimarlık Bölümü lisans ve lisansüstü programında da yer alarak, Kentsel Tasarım I ve II stüdyoları öğretim üyeleri Doç. Dr. Resmiye Alpar Atun, Doç. Dr. Özlem Olgaç Türker ve Y. Doç. Dr. Ceren Boğaç tarafından yürütülecek ve stüdyo çalışmaları kapsamında, öğrenciler Cittaslow kriterlerini karşılamak için yapmış oldukları analizlerle de kentsel tasarım önerileri geliştirecek.
Türkçe’de ‘Sakin Şehir’ diye anılan Cittaslow hareketi, İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşmakta. 1999 yılında İtalya’nın Tuscany bölgesinde küçük bir kasaba olan Greve in Chianti’nin belediye başkanı Paolo Saturnini tarafından başlatılan akım, küreselliğe karşı bir direniş olarak ortaya çıktı. Kentsel dokuyu, yerel özellikleri, zanaatları ve yaşam tarzını korumayı amaçlayan hareket ‘Slow Food’ hareketinin desteğini sağlayarak kısa zamanda gelişti. Cittaslow hareketi bugün 25 ülkeden 167 kentin üyesi olduğu bir birlik halinde. Slow Food gibi Cittaslow’a üyelik birtakım kriterlerin sağlanmasına bağlı. Üyeliğe kabul için, özdeğerlendirme sürecinde sayısı 70 kadar olan kriterin en az yarısını sağlamak gerekmekte.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar