Cinsel hastalık büyük tehdit - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

Cinsel hastalık büyük tehdit

Cinsel hastalık büyük tehdit

138 KADINDA HASTALIK SAPTANDI: Gece kulüplerinde çalışan veya çalışmak için adaya giriş yapmak isteyen konsomatrislerde devlet hastanesinde yapılan tetkiklerde yedi hastalıktan toplam 138 vakaya rastlandı. SIFILIZ (frengi), HCV (Hepatit C), HBsAg (Hepatit B), HIV (AIDS), Gonore (bel soğukluğu), Molluscum ve Genital Verru bu yıl yapılan tetkiklerde saptanan 7 hastalık olarak kayıtlara geçti

EN FAZLA GENİTAL VERRU: Konsomatrislerde yapılan tetkikler sonucu 48 vaka ile Genital Verru denilen ve cinsel yolla bulaşan hastalığa rastlandı. İkinci sırada ise 37 vaka ile halk arasında Frengi olarak bilinen Sifiliz tespit edildi. Frengiyi ise 21 vaka ile bel soğukluğu takip etti


LİSTEDE AIDS DE VAR: Dünyanın baş belası olarak bilinen ve halen daha tedavisinin bulunmadığı AIDS de konsomatrislerde tespit edilen hastalıklar listesinde yerini aldı. 2014 yılında ülkeye konsomatris olarak çalışmak için girmek isteyen veya hale hazırda konsomatris olarak adada bulunan 7 kadının HIV virüsü yani AIDS’e yakalandığı belirtildi

Bertuğ TOPAL
Ülkede kanayan yara haline gelen gece kulüpleri, sadece asayiş bakımından değil sağlık bakımından da ülkeyi tehdit eder hale geldi.
Havadis gece kulüplerinin topluma yarattığı kötü yönleri irdelemeye devam ediyor. 2014 yılında ülkeye çalışmak için gelen veya hale hazırda ilkede konsomatris adına altında fuhuş yapan kadınlarda toplamda 138 hastalık tespit edildi.
7 ayrı hastalık altında toplanan toplam 138 hastalığını kimisi bulaşıcı, kimisinin ise tedavisi mümkün.

7 hastalık
2014 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde konsomatrislerde yapılan tetkiklerde 7 farklı hastalık saptandı. SIFILIZ (frengi), HCV (Hepatit C), HBsAg (Hepatit B), HIV (AIDS), Gonore (bel soğukluğu), Molluscum ve Genital Verru bu yıl yapılan tetkiklerde saptanan 7 hastalık olarak kayıtlara geçti.

Salı ve perşembe bakım günü
39 gece kulübündeki 361 konsomatris, haftada bir gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölümü’nde bakınıyor. Bazı gece kulüplerinin salı diğerlerinin ise perşembe günü yapılan tetkikleri sonucu konsomatrislerin cinsel veya herhangi bir hastalığı olup olmadığını bakılıyor.

En fazla Genital Verru’ya rastlandı
Konsomatrislerde yapılan tetkikler sonucu 7 hastalıktan en fazla Genital Verru denilen ve cinsel yolla bulaşan hastalığa rastlandı. 48 konsomatris kadında rastlan bu hastalığın tedavisi mümkün son yıllarda oldukça fazla artış gösteren hastalık, cinsel yolla hem erkeğe hem de kadına geçebiliyor.

Frengi ikinci sırada
Halk arasından Frengi olarak bilinene Sifiliz hastalığı ise konsomatrislerde Genital Verru’nun ardından ikinci olarak en fazla rastlanan hastalık oldu. 37 konsomatriste rastlanan bu hastalık cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık. Frengi, antibiyotikler ile tedavi ediliyor.

21 konsomatriste bel soğukluğu
Özellikle ülkemizde oldukça fazla görülen bel soğukluğu diğer adıyla Gonore hastalığı 2014 yılında 21 konsomatriste görüldü. Dünyanın her yerinde en hızlı yayılan cinsel hastalık olarak bilinen Bel soğukluğu hastalığı, ABD’deki araştırmalarda 30 saniyede bir kadının bel soğukluğuna yakalandığını gösteriyor.

Listede AIDS de var
Dünyanın baş belası olarak bilinen ve halen daha tedavisinin bulunmadığı Aids de konsomatrislerde tespit edilen hastalıklar listesinde yerini aldı. 2014 yılında ülkeye konsomatris olarak çalışmaya girmek isteyen veya hale hazırda konsomatris olarak adada bulunan 7 kadının HIV virüsü yani Aids’e yakalandığı belirtildi.

Diğer hastalıklar
Sifiliz (frengi), HIV (AIDS), Gonore (bel soğukluğu), Genital Verru dışında kalan üç hastalık daha 2014 yılında konsomatrislerde tespit edildi. Hepatit C diye bilinen HCV Hastalığına 14, Hepatit B’nin başlangıcı olarak bilinen HBsAg hastalığına 9 ve cildin cilde teması ile geçtiği bilinen Molluscum hastalığına 2 konsomatris kadın yakalandı.
Hastalıklar hakkında bilgi
Sifiliz:  
Frengi (Sifiliz), spiroket bakterisi  pallidum alttürünün sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bulaşmanın başlıca rotası cinsel temastır; aynı zamanda anneden cenine, hamilelik ya da doğum sırasında bulaşabilir, bu doğuştan gelen frengi ile sonuçlanır.
Frenginin bulgu ve belirtileri, ortaya koyduğu dört aşamaya göre değişkenlik gösterir (birincil, ikincil, latent ve üçüncül). Frengi, antibiyotikler ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
                                                                                                                                              
HCV:
Hepatit C özellikle karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur. Hastalığa, hepatit C virüsü (HCV) sebep olur. Hepatit C, genellikle herhangi bir belirtiye sahip değildir ancak kronik enfeksiyon, karaciğerde yara oluşumu ve uzun yıllar sonra siroza sebep olabilir.
Hepatit C, insanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıbbi ekipman ve kan nakilleri aracılığıyla, kandan kana temas yoluyla geçer. Dünya genelinde tahmini 130-170 milyon insanda hepatit C bulunmaktadır.

HBsAg    
HbsAg (Hepatit B Virüs’ünün Yüzey antijeni); B tipi hepatit geçiren hastaların kanında görülen antijene denilmektedir. Hastalığın belirtilerinin açığa çıkmasından daha önce, yani virüsün organizmaya girmesinden 2-4 hafta sonra antijen kanda belirir.
HBsAg’ın “pozitif” olması kişinin hepatit B ile enfekte olduğunu gösterir ki bu da “akut“ yada “kronik“ enfeksiyon olabilir. Enfekte olmuş kişiler virüsü kan yoluyla diğer kişilere bulaştırabilirler.

HIV         
HIV, AIDS’e yol açan virüs. HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir.
Kanında HIV virüsü bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere “HIV pozitif” veya “HIV enfeksiyonlu” denir. Ancak ilk bulaşma döneminde seronegatif kişiler aynı zamanda enfeksiyon taşıyan kişiler olabilirler.

Gonore:
Neisseria gonorrhoeae (gonokok) adı verilen bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülenidir. ABD’de her 30 saniyede bir kadının bel soğukluğuna yakalandığı ileri sürülmektedir. Bu kişiler 3-5 gün süren kuluçka dönemi süresince ileri derecede bulaştırıcı olmaktadırlar.
Gonoreli bir erkek ile ilişki kuran her kadın enfekte olmaz. Sadece %60 kadında enfeksiyon gelişir. Kadından erkeğe bulaşma ise daha zordur.

Molluscum:  
Molluscum contagiosum ciltte veya çok nadiren ağız içi veya vajina gibi müköz membranlarda görülen, özellikle de cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Molluscum contagiosum en sık olarak ortak kullanılan havlu ve giysilerden geçmektedir. Ayrıca cildin cilde teması ile de molluscum contagiosum bulaşabilmektedir.

Genital Verru: 
Genital siğiller hem kadında hem de erkekte genital bölgede human papilloma virus (hpv) enfeksiyonu sonucu gelişen karnıbahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen topluiğne başı kadar ufak, bazen de 5 cm çapına (ender durumlarda 15-20 cm. çaplı olabilir) erişebilen ağrısız kitlelerdir.
Ülkemizde de giderek artan sıklıkta görülen bu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonun hem erkekte hem de kadında, ancak özellikle kadında yaratması muhtemel sağlık sorunları nedeniyle her bireyin bu enfeksiyon hakkında bilgi sahibi olması ve kendisinde ya da eşinde bu enfeksiyondan şüphelendiğinde doktora başvurması gerekir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar