Çam Kese İle Mücadele terminatör'ü "Calasoma Sycophanta" - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Çam Kese İle Mücadele terminatör’ü “Calasoma Sycophanta”

Çam Kese İle Mücadele terminatör'ü "Calasoma Sycophanta"

Kızıl çamlara büyük zarar veren çam kese böceği ile mücadelede kullanılan Calasoma  sycophanta isimli böcek, Girne çevre yolu üzerindeki orman arazilerine bırakıldı.

Orman Dairesi’nden verilen bilgiye göre, ülkede kurulan laboratuarda çoğaltılmaya başlanan böcekler, çam kese böceği ile biyolojik mücadelede diğer tekniklerle birlikte kullanılacak.


Söz konusu böceğin çam kese böceği popülasyonunun azalmasında etkili olduğu kaydedilen açıklamada, ülkede çoğaltılan 350 adet ergin ve 500 adet larva halinde Calasoma Sycophanta’nın  Girne çevre yolu üzerindeki orman arazilerine bırakıldığı kaydedildi.

Akdeniz ülkelerinde özellikle kızılçam ormanlarında sıklıkla görülen çam kese böceğinin popülasyonunun; küresel ısınma, kuraklık gibi iklimsel değişimlerden dolayı ormanlardaki ağaçların zayıf düşmesiyle arttığı kaydedildi.

Böcek ile mücadelede kimyasal mücadelenin çevreyi olumsuz etkilemesi nedeniyle biyolojik mücadelenin genişletildiği kaydedilen açıklamada, “bacillus thuringiensis…” isimli bakteri ile ilaçlama yapıldığı kaydedildi. Bunun yanında ormanlarda su adacıkları kurularak çam kese böceğinin yumurta paraziti olan “phryx caudata”nın çoğaltılmasına çalışıldığı ifade edildi.

Terminatör Böcek olarak bilinen “calasoma sycophanta”nın çoğaltılması için Alevkaya Bölge Şefliği’nde laboratuvar kurulduğu kaydedilen açıklamada, ortalama 1,5-2 cm büyüklüğünde olan bu böceklerin üretimine başlandığı kaydedildi.

Açıklamada, “calasoma  sycophanta, çam keseböceği ile mücadelede çok önemli olup, tırtıl ve ergin döneminde çam kese böceği tırtıllarını yer. Yaşam süresi 3-4 yıldır. Calasoma sycophanta erginlerinin günlük ortalama 7 adet çam kese böceği larvasını yediği ve yılda 30-40 gün aktif olduğu dikkate alındığında bir ergin yıllık ortalama 210-280 adet çam kese böceği, 3-4 yıllık ömrü boyunca ise 840-1120 civarında çam kese böceği larvası ile beslenmektedir” denildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar