'Çalışma alanına ihtiyacımız var' - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Diğer SporlarRöportajSpor

‘Çalışma alanına ihtiyacımız var’

bora-altıntaş

BMX street sporcusu Bora Altıntaş, dünya standartlarında bir sürüşle uluslararası başarılara imza atmaya başladı.

ALTINTAŞ: 16 yaşındayım ama hadeflerimin %80’ine ulaştım. Hayatımı bu spordan kazanmak istiyorum. Amacım uluslararası yarışmalarda başarı sağlamak

ALTINTAŞ: Bu sporda gidip sponsor aramazsınız, başarılarınızı görüp onlar gelir. Ancak 3 sponsorumdan hiçbiri de ne yazık ki Kuzey Kıbrıs’tan değil


HK Ajans

Kuzey Kıbrıs’ta gençleri daha yakından tanıdıkça ne kadar şanslı olduğumuzu bir kez daha anlıyorum. Spor konusunda pek röportajlar yapmadığım için, ülkemizde alanında bu kadar başarılı gençlerimiz olduğunu fark etmemişim. Bundan dolayı da, büyük utanç duyuyorum. Uluslararası alanda kendini kanıtlamış, başarılı ve hırsılı gençlerimizi görmek, gelecek için bizi umutlandırıyor. Extreme sporlar konusunda son iki haftadır yaptığım röportajlarda birçok genci yakından tanıma fırsatı buldum. Kitesurf yapan Erdoğan Kervanlı arkadaşımız ile yaptığımız söyleşinin yayınlanmasının ardından kendisine bir iş insanımız sponsor oldu. Buradan kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bu hafta da, 16 yaşında, profesyonel olarak bmx street sporu ile uğraşan Bora Altıntaş ile konuştuk. Bora, bu yaşında yaptığı işe aşık. Gözlerinde ışık, sesinde büyük bir heyecanla yaptığı sporu anlattı bizlere. Katıldığı yarışmalarda birincilikleri, ikincilikleri olan Bora’nın sponsorlarının tümünün de yurt dışından olması çok manidar. Kendisi kesinlikle birinden birşey istemeye alışkın olmadığını ve yaptıkları karşısında kendisini taktir edenlerin onu görüp sponsor olmalarını istiyor. Bora Altıntaş’ın en büyük destekçisi ise, babası Fikri Altıntaş. Ülkemizde Bmx sporu yapan gençlerin bir çalışma alanı olmamasından dolayı Fikri Altıntaş, Lefkoşa’da bir parkın içine gençler için rampalar yapmış. Bununla da yetinmeyen baba, ev yapmak için aldığı arsanın içine, oğlu ve arkadaşları için büyük bir kapalı skatepark inşa edecek.Gençlerin burada devletten arzusu onları görmeleri, çalışma alanı yapmaları ve onları başarıları karşısında en azından arayarak tebrik edip, taktir etmeleri. Çok şey mi istiyorlar?

16 yaşında uluslararası başarı

SORU: Kamuoyunun sizi daha yakından tanıması için bize kendinden bahseder misiniz?

ALTINTAŞ: Yakın Doğu Üniversitesi’nde eğitim görüyorum.16 yaşındayım. Extreme spor olarak BMX Street sporunu yapıyorum yaklaşık 3 yıldır.

BMX sporu

SORU: Bu Spor ile tanışman nasıl oldu?

ALTINTAŞ: 5-6 yaşından itibaren spor ile uğraşmaya başladım. Basketbol, futbol derken, bir ATV sürme sevdam oluştu. Babamdan bana bir atv almasını rica ettim. ATV ile fazla adrenalin yaşamaya başlayınca bu durum babamın pek hoşuna gitmedi ve bunu unutturmak için bana bir dağ bisikleti aldı. Tabii dağ bisikletinde de rahat durmadım.Çünkü, “uçup konmaya” çok meraklıydım. Uçup konmalarıma dağ bisikleti dayanmıyordu ve doğru spor olarak BMX sporunu buldum.

Baba desteği büyük

SORU: Bu sporu nerelerde yapıyorsun. Antenörün var mı?

ALTINTAŞ: Bu spor antröner isteyen bir spor değil. Kendi kendine yapıyorsun ve nerede ise dünyanın en zor sporlarından biri. Bu sporun 4-5 tane disiplini var. Bana en uygunu street. Bizim ülkemizde ne yazık ki hiç rampa falan yoktu. Sağolsun babam bu konuda bana çok büyük destek oldu ve bir mekan yarattı. Lefkoşa Türk Belediyesi,  bizim evin yakınındaki bir parkta boş bir alanı bize verdi ve babamla birkaç küçük rampa yaptık içerisine. Daha sonra da bunu büyüterek Vakıflar İdaresi’nin maddi desteği ile oraya çok iyi rampalar yaptı babam. Mmx’de biraz park ayağına da merak sardım ama, benim için en iyisi street açıkcası her zaman. Sokakta, basamaklarda, demirlerde filan sürmeyi çok seviyorum.

Benim için street önemli

FİKRİ ALTINTAŞ: Park rampaların bulunduğu farklı bir kategoridir. Street farklı bir kategoridir. Aslında streetin mantığı, yolda, sokakta, bisikletle giderken önüne çıkan engelleri bir takım teknik ve taktiklerle aşmaktır.

BORA ALTINTAŞ: Örneğin, sokakta küçük bir eğim buluruz ve orada çok aşırı zorlukta hareketler deneriz ve başarırız. Ya da, yukardan aşağıya doğru eğimli demirler üzerinden aşağıya kayarak hareketler deneriz ki, çok zordur. Rampalar farklı birşeydir. Orada hep taklalar atarsın ,pek bana uygun değil. Dünyada da herkes streeti tercih eder açıkcası.

Skatepark yapıyoruz

SORU: Ülkemizde sokaklarda bisiklet sürmek güvenli mi?

ALTINTAŞ: Bu konu çok sıkıntılı açıkcası. Ben şu anda babam ile bu konu üzerinde çalışıyorum. Vakıflar İdaresi bir skatepark yapmaya çalışıyor.4 yıldır istiyoruz, 2 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Sokak tipinde bir skatepark yapmak, hafif eğimler vererek, basamak tipinde birşeyler yapmak istiyorum. Babam sağolsun bir arsa satın almıştı oraya bir kapalı skatepark yapıyoruz.

FİKRİ ALTINTAŞ: Biz aslında bir ev alacaktık. Vazgeçtik, bir arazi aldık Haspolat Sanayi Bölgesi’nde. Özel bir mülk. Burada 880 metre karelik kapalı bir skatepark yapıyoruz. Hedefimiz büyük aslında. Bora’nın bu sporu istediği bir şekilde dünya standartları olan rampalarda geliştirmesi adına, hem de ülkemizde bir atraksiyon merkezi olması adına. Bu spor bizim ülkemizde de yapılıyor, bu anlaşılsın, bir takım etkinlikler düzenleyelim istiyoruz. Güney Kıbrıs’tan da talepler var. Çünkü orada Bora’nın sürücü arkadaşları var, sponsoru var. Türkiye’de arkadaşları var sürekli buraya gelip giden. Birlikte sürüyorlar. Bir hafta önce Almanya’da idik. Oradaki yarışmada bir bisiklet markasının temsilcisi vardı ve bizim ülkemizin statüsünü bildikleri halde “hemen parkı bitirin bir yarışma bacağını da sizde yapalım” diye teklifle geldi.

Oğlumuz için fedakarlık

SORU: Bu parkı hangi kaynakla yapacaksınız?

FİKRİ ALTINTAŞ: Tamamen kendi kaynaklarımızdan yapacağız. Bahsettiğim gibi iki seçeneğimiz vardı. Ya ev yapacaktık, ya da oğlumuz ve bizim mutluluğumuz için bu salonu yapacaktık. Biz salonu yapmayı tercih ettik.

Dünya standartlarında bir sürüş

SORU: Bora, senin önündeki hedefin nedir?

ALTINTAŞ: Açıkçası, şu anki ilk ayak olarak bazı hedeflerime ulaşmış bulunmaktayım ama halen daha tam değil. 4 tane sponsorum var şu anda. Ne yazık ki Kuzey Kıbrıs’tan hiç yok. Çünkü, burada pek BMX ile ilgilenen yok. Türkiye’den G-Shock TR bir saat markası sponsorum var. Yine Türkiye’den BMXTR.com sponsorum var. HARO bisikletlerimi o karşılıyor. Bir de Güney Kıbrıs’tan GO4it Cyprus diye bir sponsorum var. 2,5 yıl içerisinde oldu bunlar. 2 buçuk yıl önce Güney Kıbrıs’a gitmiştim sürmek için. Orada arkadaş edindim. O zamanlar nerede ise dünya standartlarında sürüyordum. Orada beni gördüler ve GO4it Cyuprus diye bir BMX shop saport vardı. Orada beni gördüler ve bana sponsor olmak istediler, ben de kabul ettim. Çünkü, ilk sponsorumdular ve halen daha bana çok destek çıkıyorlar. O zaman daha hiç yarışmaya katılmamıştım. Yunanistan’dan bana bir davet geldi. Yarışmaya gitmek için,bu  ilk yarışmamdı ve 16 yaşında ilk kez profesyonel kategoride 25,26 ve 30 yaşındaki insanlarla yarıştım. Uluslararası bir yarışma idi. Orada 30 kişi arasında 7’inci geldim. İnşallah seneye birinci geleceğim,öyle düşünüyorum. Ondan sonra, adaya döndüm ve rampalarda ve sokaklarda antremanlar yaparak kendimi bayağı geliştirdim. Daha sonra, Rum tarafında bir yarışma olduğunu duydum. Oraya katıldım ve birinci geldim. Ardından Türkiye’de bir yarışmaya katıldım. Orada da profesynel street kategorisinde yer aldım ve 30 kişi arasında ikinci geldim.Çok güzel arkadaşlıklar edindim. Son katıldığım yarışma ise dünyanın en zor yarışmalarının yapıldığı Almanya’daki yarışma idi. Orada stratejik hatalar yaptım. İki gün önceden Almanya’ya gittim ve biraz kendimi yordum. Orada 25 kişi vardı profesyonel kategoride. Street yarışması idi kayıt yaptırdım fakat, street ile park birleştirildi. Bu kez streetcilerin şansı çok azaldı. Çünkü, işin içine taklalar girince etkinlik darmadağın oldu. Herkes şikayet etti. Ne yazık ki finale kalamadım orada. Ama bunların hepsi benim için büyük bir tecrübe oldu.

Kuzey Kıbrıs’tan sponsorum yok

SORU: Kendi ülken olan Kuzey Kıbrıs’tan neden sponsorun yok?

ALTINTAŞ: Pek bilmiyorum açıkcası. Burada sponsor arama diye bir arayış içinde değilim.

FİKRİ ALTINTAŞ: Bu sporda gidip sponsor aramıyorsunuz. Çünkü, bu sporun etiği bu. Siz sosyal medyadan paylaşım yapıyorsunuz ve sizi görüp değerlendiren insanlar, gerçekten bu sponsorluğu hak ediyorsa size geliyorlar. Bora’nın karakteri ile de çok uyumlu değil sponsor talep etmek. Onların taktir etmesini bekliyor.Yarışmalarda da, doğal olarak sponsorların ülkesini temsil etmek durumunda kalıyor. Cyprus diye katılıyor yarışmalara. Bu sporda biz şövenislik görmedik ne Güney’de, ne de Yunanistan’daki yarışmada.

İnsanlar bizi görünce şaşırıyor

SORU: Kuzey Kıbrıs’ta bu sporu yapan çok fazla arkadaşın var mı?

ALTINTAŞ: Çok fazla yapan var ama “bu sporu, spor için yapan” çok az açıkcası. 3-4 tane çok iyi arkadaşım var birlikte zaman geçirip antreman yaptığımız. Bu arkadaşlarla gösteri ekibimiz de var. Festivallerde showlar yapıyoruz 10-15 dakikalık. İnsanlar şaşırıyor gördüğü zaman bizi, “bu spor bu ülkede yapılıyor mu” diye hayret ediyorlar. Çünkü bilmiyorlar.

Hayatımı bu spordan kazanmak istiyorum

SORU: Hayatını bu şekilde mi idame ettirmek istiyorsun?

ALTINTAŞ: Açıkcası, şu an dünya standartlarında sürüyorum nerede ise. %80’i tamamdır desek, %20’sini de tamamlayıp, ayaklarım tutmayana kadar bu sporu yapmayı düşünüyorum. Tutmadığı zaman da artık manager olurum herhalde. Açıkcası bundan para kazanmak istiyorum.

Bu sporda kötü alışkanlık söz konusu değil

FİKRİ ALTINTAŞ: Bora, ışık olsa, 24 saat sürebilen bir çocuk. Sabah beşte kalkar, koşar gelir biraz uyur, daha sonra da akşama kadar sürer. Ama en büyük memnuniyetimiz çocuğumuzun nerede olduğunu ve ne yaptığını biliyoruz.

BORA ALTINTAŞ: Bu spor sizi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor ve dengeli beslenmeye itiyor.Çünkü, performansınızı etkiliyor. Hiç kötü alışkanlığım yok. Brokoli, tavuk ve et ile beslenirim. Kesinlikle kola falan içmem ama, arada tatlı tarzı şeyler yerim. Alkol ve sigara kesinlikle söz konusu değil. Bu spor 50-55 yaşına kadar yapılıyor ve ben de oraya kadar bu işi götürmek istiyorum.

Devlet yöneticileri bizi görmüyor

SORU: Devlet yöneticilerimiz size nasıl bakıyor?

BORA ALTINTAŞ: Açıkcası kimse bizim farkımızda değil. Kendimi gösteriyorum, sosyal medyada bayağı takipçim var, dünya çapında takipçiler. Ama bazı kişiler görmüyor sanırım.

FİKRİ ALTINTAŞ: Devlet büyükleri illa ki görüyorlardır bu sporu yapanları. Türkiye ikinciliği, Güney Kıbrıs birinciliği. Yunanistan’da uluslararası bir yarışmada yedincilik aldı. Biz bunları paylaştık. Ama gidip da birilerine “bakın biz böyle bir noktaya geldik, bizi tanıyın” demedik. Vakıflar İdaresi bizi takip ediyor. İbrahim Benter Bey’in bayağı bir desteği var. Bora aynı zamanda “İyilik Gönüllüleri” bölümünde çalışmaktadır. Sosyal Sorumluluk Projeleri’ne katkı koyuyor.

Bu sporu yapacak yer talebimdir

SORU: Senin beklentin nedir yetkililerden Bora?

BORA ALTINTAŞ: Ülkede bu sporun yapılacağı yerler istiyorum. Bunu açıkcası ısrarla yüzlerce kez her yerde söyledim ama, ne yazık ki bu kimsenin dikkatini çekmiyor. Ortalama 80-100 bin tl bir gideri vardır bunun. Yine de küçük bir yer yapılsa da, ben buna razıyım. Bir bölgemiz olsun temiz, güzel. Devletten beklentim bu. Bir de bisiklet sporuna biraz saygı. Bisiklet yolları yapılıyor son dönemde. Gönyeli Belediyesi bu konuda çok güzel işler yapmaya başladı. Sponsorluk açısından biraz destek bekliyorum tabii. Şu anki sponsorlarım gerekli desteği veriyor ama, buradan da bazı sponsorluklar olsa fena olmaz. “Kuzey Kıbrıs’tan da birileri beni destekliyor” demek istiyorum.

Vakıflar İdaresi’nden destek

FİKRİ ALTINTAŞ: Bireysel bir beklentimiz yok aslında.devlet bir el atsın, çocukların çalışıp, kendilerini geliştirebilecekleri bir alan yapsın. Biz kendimiz bir yer yapıyoruz ama devletin yapacağı farklı bir şey. Şu anda Vakıflar İdaresi Lefkoşa Belediyesi’ne 100 bin liralık bir taahütte bulundu ki parkı yapabilir. Belediye de bir yer belirledi verilmesi için ama bürokrasi çok uzun sürüyor. Bunun projesini de Bora kendisi çizdi.

Başarı değil, başarısızlık tartışılır oldu

SORU: Son olarak ne söylemek istiyorsun?

BORA ALTINTAŞ: Skateparkların yapılmasına ihtiyaç var, çalışma alanımız yok. Projesi benden, yapımı sizden. Başarı da bizden. Öyle bir zamana geldik ki insanlar televizyonda başarılı olanı değil, kaybedenin neden kaybettiğini tartışıyor. Benim en büyük destekçim ailem, onlara da buradan çok teşekkür ediyorum.

FİKRİ ALTINTAŞ: Bir devlet yetkilisinin arayıp da Bora “ Güney Kıbrıs’ta birinci geldin, Türkiye’de ikinci oldun. Seni tebrik ederiz” demesine ihtiyacımız var. Çünkü bu bir motive aracıdır. Bundan yakınıyoruz, görmemeleri mümkün değil, bu haberler gazetelerde ve sosyal medyada yer aldı.

 

https://www.instagram.com/bora_altnts/

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar