CAFE DOWN AÇILDI - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

CAFE DOWN AÇILDI

Gazi Mağusa İrfan Nadir 18 yaş üstü engelli Rehabilitayson Merkezinden bir ilk:
Gazimağusa'da faaliyet gösteren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi'ne bağlı İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nde engelli gençlerin işleteceği "Cafe Down" hizmete girdi.
Down Sendromlu çocuk sahibi ailelerin en büyük düşmanı bilgi eksikliğidir. En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, dolayısıyla fazladan sahip olunan bir kromozom hayatı etkileyebilir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur. Bu şekilde dünyaya gelmiş olan insanların fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi sizin çocuğunuzun da Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır. Diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır. Diğer çocuklar gibi onlar da farklı kişiliğe sahip bir birey olarak büyüyeceklerdir.

Dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında Down Sendromu mevcuttur ve zamanla ortaya çıkan bir durum değildir. Down Sendromlu insanların, insanoğlunun oluşumundan beri var olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Down Sendromunu yaşamın doğal bir parçası olarak kabul etmek yanlış olmasa gerek. İşte bu farklı büyüyen gençleri topluma kazandırmak için atılan adımlardan bir tanesi Gazi Mağusa İrfan Nadir 18 yaş üstü engelli Rehabilitayson Merkezinde gerçekleşti. Bu Kıbrıs'ta bir ilkti. Down Sendromlu gençlerin rehabilite edildiği sevgi dolu, sıcak ortamda eğitildiği  CAFE DOWN açıldı. Geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşen açılışta yetkililer ve bu gençlerle birlikteydik. Topluma kazandırılmaları açısından çok faydalı bir gelişme olduğu daha o gün belliydi. Bu gençlerimiz misafirlere servis yapıyor, kafenin her türlü işine koşuyor, boşalan bardakları ve çöpleri topluyor ve oranın işletmeciliğini üstleniyorlardı. O gün içi hazırladıkları program arasında müzik de vardı. Bu gençlerden müzikte yetenekli olanlar org ve darbuka ile bize bir müzik dinletisi sundular. Daha sonra merkezin korosundan MARŞLARINI dinledik. O gün onlar için gelecekte bir meslek kapısının provası da demekti bu. O gün birşeye daha şahit olduk. Çalışanlarla bu gençlerin arasındaki sevgi bağı. 
Topluma adaptasyon, bir ve birlikte yaşayabilmek için insanlar arasındaki özellikleri, farklıkları olumluya dönüştürecek adımlara çok ihtiyacımız vardır. Bu anlamda bu özel ve güzel adım için emeği geçen herkesi kutlarım. Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda hizmete giren "Cafe Down"un açılışında İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Havva Öztenay, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Sosyal Hizmetler Daire Müdürü Aydan Başkurt ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi konuşma yaptı.
Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Havva Öztenay'ı tanırım, o bizim de ablamız. Sevgi dolu kişiliği, sabrı, insanlara, hayvanlara göstermiş olduğu ilgi ve alaka ile takdire şayandır. Bu cafe onun duruşuna da çok yakışan bir yer olmuştur. Çocukların, gençlerin sık sık onun etrafında toplanması, sarılması, öpmesi bu merkezin bir iş yeri değil, bir aile kucağı olduğunun kanıtıdır.
O gün birlikte şarkılar söyledik, göbek attık, yedik- içtik. Artık kahvelerimizi sevgi dolu bir ortamda içebileceğimiz bir yerimiz var. Herkesi İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi'ndeki  Cafe Down’u görmesi gerekmektedir.
Engellerin ortadan kalkabileceği bir dünya hala mümkün.
—————————————————————————————————————–
PENDAŞİNO DAŞLARI
Yeniboğaziçi Belediyesine bağlı olarak kurulan Yeniboğaziçi  Belediye Tiyatrosu 'nun oluşumu önemli bir olaydır. Tam da, ülke gençlerinin bozulduğunu, hazır yeyici olduğunu söyleyen bir jenerasyona ders verici  nitelikteydi. Birbirinden yetenekli Yeniboğaziçili gençler Belediye bünyesinde Meclis üyemiz ve çok şeyimiz  Selma Tanık önderliğinde gece gündüz çalışarak müthiş bir oyun sergilediler bize. Hem de ne oyun. Bu oyun günlerce yoğun taleple dopdolu salona oynadı. Yediden yetmişe bütün civar köylerdeki insanlar bu oyunu izlemek üzere yarıştı. Bu oyunun bu kadar ilgi görmesinin bir nedeni de vardı elbete. PENDAŞİNO DAŞLARI isimli iki perdelik komedi oyun Aytotoro'daki yaşamı gerçek kimlikleri ile gözler önüne serdi.  Caca isimli karakterde örneğin Dede Caca'yı torun Caca oynadı. Çok duygulu anların yaşandığı gecelerde çörek hellim dağıtıldı, zeytin yaprağı ile insanlar tütsülendi. Tiyatroyu izlediğimde düşündüğüm şey ise bugüne kadar komedi tiyatrosu niteliğinde izlediğim pek çok oyundan daha iyi olduklarıydı.
Pendaşino Daşları Oyununu Selma Tanık ablamız yazdı. Kürşat Ozdaloğlu yönetti. Oynayanlar ise Mustafa Tazeoğlu, Kadriye Özekici, Necat Karaşahin, Kezban Güryaylı, Mustafa Taşçıoğlu, Emine Sensev, Fatma Yaba, Sadi Yiğit, Süheyla Karel, Ayşe Oğur, Hüseyin Sencar, Saim Akbelli. 
Bu oyun 1974 öncesinde insanların kültürlerini, yaşayış şekillerini, hayata bakışlarını, örf adet gelenek ve göreneklerini yansıtmaktır. Oyun konuştuğumuz dille yazılmış ve böylelikle Kıbrıs ağznın zaman içinde kaybolmasına izin verilmemiştir.Oyunun ismi Aytotoro ile özdeşleşen meşhur Pendaşino Deresinden gelmektedir. Emeği geçen güzel yürekli insanları kutlarım. Gençler bu ülkede çok güzel işlere imza atmaktadırlar. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de Yeniboğaziçi Belediyesi Tiyatrosunda gerçekleşmektedir.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar