Buhara: Yasalar yetersiz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Buhara: Yasalar yetersiz

Buhara: Yasalar yetersiz

7 KÖYE HİZMET VERİYOR… Geçitkale Belediyesi merkezle birlikte Nergisli, Çalıca, Sütlüce, Mallıdağ, Yamaçköy ve Çınarlı köylerine de hizmet veren bir kırsal kesim belediyesi. Geçitkale de diğer kırsal kesim belediyeleri gibi verdiği hizmetlerin karşılığı olan vergiyi toplamakta ciddi sıkıntı yaşıyor  

YASALAR TAKSİT TAKSİT ÇIKIYOR: Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara KKTC’de belediyecilik sisteminin çok yeni olduğunu belirterek, bu alandaki yasal altyapıda eksiklikler olmasından şikayet etti. Buhara, “Yasalar taksit taksit çıkarılıyor. Bu da belediyeleri zor durumda bırakıyor” dedi


Geçitkale, Nergisli, Çamlıca, Sütlüce, Mallıdağ, Yamaçköy ve Çınarlı köylerinin bağlı olduğu Geçitkale Belediyesi ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok projesini gerçekleştiremiyor. Geçitkale Belediyesi’ne bağlı köylerin birçoğunun 1974 yılı öncesinde Rum’un ve Türk’ün ortak yaşadığı köyler olması nedeniyle Avrupa Birliği’nden destek almakta büyük zorluklar yaşıyor. Avrupa Birliği adanın kuzeyinde sadece Türklerin yaşadığı bölgeler için yardımda bulunuyor. Belediyenin birçok projesi Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti Desteği’yle hayata geçiriliyor.

Vergi toplayamıyor…
Ayrıca hemen hemen tüm kırsal kesim belediyelerinde baş gösteren vergi toplama sıkıntısı Geçitkale Belediyesi’nde de yaşanıyor. Ekonomik geliri iyice düşen bölge halkı belediyeye olan su ve temizlik borcunu ödeyemiyor.

Buhara: Birçok yasa eksik
Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin belediyecilikte henüz tecrübe sahibi olmadığını söyledi ve bu nedenle birçok yasanın da eksik olduğunu belirtti. Buhara şu şekilde konuştu:
“Belediyecilik anlayışı bizim ülkemize yeni gelmiştir. Türkiye’de belediyeciliğin en az iki yüz yıllık olduğu söyleniyor. Ayrıca cumhuriyetten önce Osmanlı zamanında da olduğu belirtiliyor. Bizim ülkemizde belediyecilik tarihimiz 1975 yılında başlamaktadır. Onun öncesinde belediye sayımız çok daha azdı. Bu nedenle bu konuda birçok eksiklikler var. Belediyelerle ilgili yasalar, belediyelerin gelirleriyle ilgili yasalar bugüne kadar hep taksit taksit çıkarıldı. Bu nedenle belediyeler zor durumdadır.”

“Para yoksa projeleri gerçekleştirmek zor”
Projeleri gerçekleştirmenin birinci şartının belediyenin maddi olanakları olduğunu kaydeden Buhara, şu ifadeleri kullandı:
“Artık insanlar tüm dünyayı görüyor ve bu nedenle de sadece çöp toplanması gibi belli hizmetlerin yapılmasından memnun olmuyor. Yurt dışında gördüklerini kendi bölgelerinde de istiyorlar. Ancak maddi olanaklar yoksa bu projelerin gerçekleşmesi de zordur.”

“Nüfus giderek azalıyor”
Geçitkale bölgesindeki nüfusun giderek azalmakta olduğuna işaret eden Buhara, bölge halkının büyük şehirleri tercih ettiğini belirtti. Buhara şu ifadeleri kullandı:
“Nüfus giderek büyük şehirlerde toplanıyor. İnsanlar küçük yerleşim yerlerinde oturmak istemiyor. Çünkü şehirlerdeki gibi hizmet alamıyor. Bütün bunlar olmayınca herkes işin aşın olduğu yeri tercih diyor.”

“Çevre temizliği önemli”
Buhara, çevre temizliğinin en çok önemsediği konular arasında yer aldığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Çevre temizliği benim için çok önemli. Çevredeki kuru otlar bir gün sonra kesilebilir ama bir tuvalet bir gün kirli kalamaz. Kalırsa hastalık saçmaya başlar. Ancak bu konuda vatandaşları da duyarlı olmaya davet ediyorum. Çünkü refüjlerin içi her gün temizleniyor. Ancak ertesi gün yine çöpler atılıyor.”

“Su sorununu çözdük”
Geçitkale’deki su sorununun çözüldüğüne dikkat çeken belediye başkanı Buhara, aynı zamanda belediyeye bağlı köylerinde yüzde 90 su sorununun çözüldüğünü kaydetti. Buhara şu ifadeleri kullandı:
“Mesarya’daki belediyelerin hedefi halkına temiz su sağlamaktır. Biz bu konuda sorunu çözdük. Yeraltı borularını değiştirdik. Şimdilik yeraltı kaynaklarımız da yeterli. Yağışlar olmaya devam ettikçe bu konuda sıkıntı yaşamayacağız.”

“Eşit olanaklar olmalı”
Buhara her yerleşim birimine eşit olanaklar verilmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için devlet olanakları her yerleşim birimine eşit denkleştirilmelidir. Bu eşitlik ve adalet ilkesidir. Göz ardı edilmemelidir. Yetkililerden bu konuda Mesarya’yı da unutmamasını rica ediyorum.”

Geçitkale Belediyesi
Nüfus: 2 bin 500
Köyler: Geçitkale, Nergisli, Sütlüce, Mallıdağ, Yamaçköy ve Çınarlı, Çamlıca
Muhtarlıklar: Geçitkale, Nergisli, Sütlüce, Mallıdağ, Yamaçköy ve Çınarlı, Çamlıca
Eski belediye başkanları: Ali Akat, Hilmi Cezaroğlu, Ali Doygunel, Kıvanç Buhara, Hüseyin Baybora ve en son olarak Kıvanç Buhara yeniden belediye başkanı seçilerek başkanlığı halen devam etmektedir

Geçitkaleli Mustafa Emirhan, sıcak öğle saatini köy meydanında şemsiyenin altında oturarak değerlendirdi

Geçitkaleli Ali Kızıl, kardeşi çocukları Neriman ve Mustafa birlikte

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar