Bu belirtilere dikkat! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Bu belirtilere dikkat!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), grip belirtisi gösteren risk grubunda olan kişilerin en erken zamanda doktora görünmesi gerektiğini belirtti.

KTTB tarafından son günlerde yaşanan viral zatürree sonrası ölüm olayları hakkında yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan ölümlü viral enfeksiyon vakaları ile ilgili kan örneklerinin Ankara Hıfzısıhha Laboratuvarlarına gönderildiği, domuz gribi, mevsimsel grip veya başka bir enfeksiyon varlığı ayrımının ancak tektik sonuçları ellerine gelince yapılabileceği belirtildi.


Açıklamada, “Domuz gribi veya başka bir grip türü geçen senelere göre bu yıl daha yaygın ve ölümcül değildir” denildi.

Grip hastalığına yakalanan risk grubunda olan kişilerde ölüm vakalarının görülebileceği kaydedilen açıklamada, “kanser hastaları, kalp damar hastalığı olanlar (hipertansiyon hariç), kronik bronşit, astım ve bronşektazisi olanlar, küçük çocuklar (özellikle 2 yaşın altındakiler) ve gebeliğinin son 3 ayına girenler 65 yaşın üzerindeki hastalar, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve diyabeti (şeker hastalığı) olanlar, tıbbi yardım almayı reddeden veya bilinçsizce sık antibiyotik kullananlar, Thalasemia major'lu hastalar, aşırı derecede alkol, sigara ve uyuşturucu kullananlar, aşırı derecede şişman olanların risk grubunda” sayıldığı ifade edildi.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Yüksek ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik, bitkinlik, titreme, kas ağrıları, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kusma ve ishal grip hastalığının belirtileri olduğu ifade edilen açıklamada, belirtilere sahip olanların özellikle risk grubunda olanların en erken zamanda hekime görünmeleri tavsiye edildi.

Açıklamada, “Doğru yardım almış, yukarıda sayılan risk gruplarına girmeyen kişilerin enfeksiyon geçirmeleri durumunda telaşlanması yersizdir” denildi.

Eczacıların doktor reçetesiz grip için hastalara antibiyotik verebildiğini kaydedilen açıklamada, eczacılara, antibiyotik yasası geçene kadar gribal enfeksiyonla gelen özellikle risk grubundaki hastalara ilaç vermeden hekime yönlendirme çağrısında bulundu.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

“En etkin önlem aşılanmadır. Risk grubu hastaların sonbaharda aşılanması gerekmektedir” denilen açıklamada koruma önlemleri konusunda şu bilgilere yer verildi:

“Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun bir mendil ile kapatılır. Mendil kullandıktan sonra çöp sepetine atılır.

Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra eller bol sabun ve suyla yıkanır. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de kullanılabilir.

Kirli ellerle gözlere, buruna ve ağıza dokunulmaz.

Gribe yakalananlar, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar istirahat etmelidir.

Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınmasında, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılmasında fayda vardır.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar