Böbrek taşı erken doğum nedeni - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Sağlık

Böbrek taşı erken doğum nedeni

Şiddetli ağrıya yol açarak anne adayına zor anlar yaşatan böbrek taşları ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Hamilelerde tanısı atlanmış böbrek taşlarının hem böbreklere zarar verdiğini hem de erken doğum, preeklampsi veya izole yüksek tansiyon riski yarattığını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan, gebelikte taş tanısını koymanın daha zor olduğunu söyledi. Dr. Gürkan, “Böbrek taşının klasik bulguları olan yan ağrısı, bulantı, kusma ve sık idrar yapma hissi gebelerde taş hastalığı olmadan da görülürken, büyüyen ana rahmine bağlı olarak taş ağrıları bel ve kasık gibi klasik konumlarından farklı noktalarda hissedilerek ağrının doktor tarafından yorumlanmasını güçleştirebilir” dedi.

Fizik muayenedeki güçlük yanında gebede taş tanısı için kullanılabilecek görüntüleme yöntemlerinin de sınırlı olduğunu vurgulayan Gürkan, ilk tercih edilen yönteminin ultrason olduğunu söyledi. Tanısı konulamamış vakalarda ise MR, BT ve IVP kullanıldığını aktardı.


KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ PLANLANMALI
Taşların yaklaşık %70 kadarının ağızdan ilaç tedavisi ile düştüğünü belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan, diğer tedavi yaklaşımları hakkında şunları söyledi:

“Geleneksel olarak ilk tedavi üreteral stenttir. Bu işlemde böbrek ile idrar kesesi arasında taş ile tıkanmış olan kanala taşın yanından geçecek şekilde bir kateter, bir lastik boru takılmaktadır. Bu lastik boru gebelik süresince hasta içinde kalmakta ve birçok gebede sıkıntıların gebelikten sonra yapılacak kesin tedaviye kadar ertelenmesini sağlamaktadır. Bazı gebelerde ise bu boru ağrıyı kesmekte yetersiz kalmakta, idrar kesesinde hassasiyete ve ağrıya neden olmakta, sık tuvalete gitme ihtiyacı ile gebenin hayat kalitesini belirgin olarak düşürmektedir. Dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma yöntemi olan ESWL’nin gebelerde kullanımı ise sakıncalıdır.

HASTA KONFORUNU ARTIRAN YÖNTEM
Son dönemde endoskopik aletlerde ve lazer teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak bu hastalar artık üreteral kateterlere mahkûm değildir. Ucunda ışık ve kamerası bulunan üreteroskop ile idrar deliğinden girilerek direkt görüş altında idrar kanalı boyunca ilerlenmekte ve taş ile karşılaşıldığında lazer ile parçalanmaktadır. Bu cihazların genel kullanımda olanları rijit, sadece 5-7 derece eğilmeye izin veren metal modelleridir. Oysaki gebelerde, özellikle ileri gebelik haftalarında rahimleri belli bir boyutun üstünde olduğunda bu bükülemeyen modellerle tedavi güçleşmektedir. Fleksible üreteroskoplarla tedavinin gebelik döneminde de sunulması gündeme gelmiştir. Bükülebilirlikleri ile ana rahminin baskısı altındaki idrar kanalında rahatça ilerleyen bu cihazlarla hasta %70 ila 100 arasında başarı ile taştan arındırılmaktadır. Bu yöntem hasta konforunu önemli ölçüde artırmaktadır.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar