Bereket değil, felaket getirdi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Bereket değil, felaket getirdi

Bereket değil

YAĞMUR BEKLENENDEN GEÇ GELDİ… Hasat döneminde gelen şiddetli yağmur ve dolu Meriç’te bulunan çiftçilerin aylardır harcadığı emeği bir anda silip süpürdü. Bölgede bulunan çiftçilerden alınan bilgiye göre tarlalarda yüzde 70 oranında yani yaklaşık 100 bin TL’lik zarar var

 ÇİFTÇİNİN DEVLETE GÜVENİ KALMADI… 2005 yılından beridir yaşanan doğal afetlerde, devlet yetkilileri tarafından hasar tespiti yapılmasına rağmen zarar karşılığı ödenmeyen üreticilerin devlete güveni kalmadı. Havadis’e konuşan üreticiler, “Laf değil icraat istiyoruz” diyerek isyan etti 


Zamansız gelen yağmur Meriç’e bereket yerine felaket getirdi. Meriç’te geçtiğimiz pazartesi günü zamansız yağan şiddetli yağmur ve dolu tarlalarda ne buğday bıraktı ne de arpa. Şiddetli yağmurlar bölgedeki çiftçilerin aylardır harcadığı emeğini bir günde silip süpürdü.
Bölgede bulunan çiftçilerden edinilen bilgiye göre bölgede bulunan tarlalarda yüzde 70 oranında yani yaklaşık 100 bin TL’lik zarar var.

Hasat dönemi gelmişti
Bu yıl yeterli yağmur olamaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan çiftçilere bir darbe de hasat döneminde gelen yağmurlar vurdu. Aylarca emek verip, yetiştirdikleri ekinlerin mahvolduğunu gören çiftçiler kara kara ne yapacaklarını düşünüyor.

Felaket sadece tarlalarla sınırlı kalmadı
Meriç köyünde yağan şiddetli yağmurlar nedeniyle oluşan felaket sadece arpa ve buğday tarlaları ile sınırlı kalmadı. Şiddetli yağmur ve dolu Meriç köyünde bulunan hayvancıların, hayvanları için ayırdığı yemleri de tuzla buz etti.

Köylünün devlete güveni kalmadı
2005 yılından beridir yaşanan doğal felaketlerde hasarın tespit edilip bir türlü köylüye ödeme yapılamaması, üreticinin devlete olan güvenini sarstı. Üreticiler, “2005 yılından beridir her doğal felakette hasar tespiti yapılıyor. Ancak hiçbir ödeme yapılmıyor” diyerek isyan etti. 

Köy halkı ne dedi?
Yusuf Yorgancı
“Ben çiftçiyim. Gelen şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle yüzde seksen zararım var. Tam para kazanacağımız dönemdi. Zaten sene de kurak geçti. Felaketin ardından tarlalarda gelip inceleme yapıldı. Ancak bize tarlaların nadas olmaması nedeniyle ödeme yapamayacaklarını söylediler. Devlet zaten bu tarlaları bize bir yıllığına kiralıyor. Bir sonraki yıl başkasına verilecek. Artık devletten lafta değil icraatta yardım istiyoruz. Köylünün durumu hiç iç açıcı değil.”

 

 

 

Yusuf Parıldak
“Ben Akıncılar’da kalıyorum. Ancak devlet 2005 yılından beridir tüm doğal afetlerde hasar tespiti yapmasına rağmen zararımızı tazmin etmiyor. Söylenenler sadece lafta kalıyor.”

 

 

 

 

 

 

Mehmet Hacıkadiroğlu
“Ben artık çiftçilik yapmıyorum. Ancak kahveme gelen çiftçi arkadaşlarım var. Zarar yüzde 80 civarındadır. Yüzde 100 oranında zarar gören tarlalar da var. Üreticiliği bırakmamım nedeni devletin tarım politikası olmamasıdır. Emeğimin karşılığını alamıyordum. Bu ülkede herkes memur olacak. Devletin tek yaptığı memurları ödemek.”

 

 

 

 

Güven Yücener
“Ben 500 dönüm arazi ektim. 150 dönümü sana yaptım. 350 dönüm ürünüm kaldı. 150 dönümü hiçbir şey kalmayan bölgelerdendir. Benim tarlalarımda yüzde 70 oranında zarar var. Yani bu da 45 bin TL civarına denk geliyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar