Belirsizlik Hayatı Felç Etti - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Belirsizlik Hayatı Felç Etti

Belirsizlik Hayatı Felç Etti

HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI: Sivil toplum örgütleri, hükümet kurma çalışmalarının uzamasına tepki gösterdi. Koalisyon arayışlarının uzamasının sektörleri olumsuz etkilediği görüşünde birleşen farklı sektörlerdeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hükümetin bir an önce kurularak sorunları masaya yatırmasını istiyor 

ACİL KARARLAR BEKLİYOR: Üretici örgütler hükümet boşluğu nedeniyle devletle alacak verecek hesaplarını tamamlayamamaktan yakınıyor. Örgütler acil olarak üretilmesi gereken kararların gecikmesinin iflaslar getireceği endişesinde. Öğretmen sendikaları ise okulların açılmasına sayılı günler kalmasına rağmen nakillerin ve atamaların yapılmamasından huzursuz


Hükümet kurma görüşmelerinden bir türlü sonuç çıkmaması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde birçok alanda hayatı kilitledi. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen öğretmen nakilleri gerçekleşemedi. Tarım ve hayvancılık sektöründe ise üreticiye devlet tarafından ödenmesi gereken destekler ödenmedi.

Üreticinin derdi büyük…
Havadis’e konuşan Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri Birliği ve Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı hükümetin bir türlü kurulaması nedeniyle üreticilerin iflasın eşiğine geldiğini kaydetti. Sanayi Odası Başkanı ise şu anda mevcut teknokrat hükümet olduğuna dikkat çekerek, bu konuda sıkıntı yaşamadıklarını açıkladı.

Çıralı: Hükümetsiz değiliz
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise olumsuz bir tablo çizmedi. Mevcut bir hükümetin olduğuna işaret eden Çıralı, hükümetin kurulamamsının sanayi sektörüne etkisi olmadığını belirtti. Çıralı yeni kurulacak hükümetten beklentilerini şöyle sıraladı:
“Üretime faydalı bir model oluşturulması. İhracatın önünün açılması.
Ülke ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durması.”

Okullarda ise sorun farklı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen öğretmen nakillerinin gerçekleşmediğini söyledi. Özhür bu sorunun nedeninin öğretmen nakil tüzüğünde bir noktaya gelinmesine rağmen bir türlü teknik kurulun çağrılıp tüzüğün yürürlüğe girmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Öğretmen nakillerinde yaşanan bu sıkıntının mevcut teknokrat hükümet tarafından da çözülebileceğini belirten Özhür şu şekilde konuştu:
“Eğitim ve sağlık sektörü hükümetin değişmesine ya da kurulup kurulmamasına bağlı olmamalı. Hala tadilatta olan okullar var. Öğretmen nakilleri gerçekleşmedi. Hükümet kurulsa da kurulmasa da nakil işlemleri yapılabilir. Öğretmen akademisi mezunları için yapılması gereken sınav yapılmadı. Ayrıca seçimin temmuz ayında da yapılması yanlıştı. Temmuz ayında nakillerin bitmesi gerekiyordu. Biz henüz herhangi bir nokta koyamadık.”

Hayvancılar isyanda…
Doğrudan gelir desteğini ve süt parasını alamayan hayvan üreticileri isyan noktasına geldi. Hayvan üreticilerinin süt bedeli olarak 25 milyon küçükbaş hayvancının da doğrudan gelir desteği olarak 9 milyon TL alacağı var.
Havadis’e konuşan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, en kısa sürede hükümetin kurulmasını ve hayvan üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmalarını beklediklerini açıkladı. Naimoğluları hayvan üreticilerinin evine ekmek götüremeyecek duruma geldiğine işaret ederek, çözüm bulunmaması durumunda eylem yapacaklarını belirtti.

“Sorunumuz çok”
Naimoğluları, hayvan üreticilerinin yaşadığı tek sorunun sadece süt parası ve doğrudan gelir desteği olmadığını söyleyerek aynı zamanda tarımsal girdilerin sürekli artarken süt ve hayvan fiyatlarının yıllardır değişmemesinin büyük bir olduğunu kaydetti. Bu sorunları yetkililere ilettiklerini kaydeden Naimoğluları “Mevcut hükümetinde eli kolu bağlı” dedi.

Alioğlu: Mart ayında verilen ürünün karşılığını alamadık
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin mart ayından beridir verdikleri ürünlerin karşılığını alamadıklarını söyledi. Alioğlu, üreticinin mart ayından verdiği üründen 6 milyon TL alacağı olduğuna işaret ederek şu şekilde konuştu:
“Bizim durumumuz diğer üreticilerden çok farklı. Üretici sene de bir defa hasat yapar. Bunun karşılığını da almak ister. Mart ayında verilen ürünün karşılığı hala alınamadı. Üretici bu parayı almakla ilgili çok çaba sarf etti. Ancak değişen bir şey olmadı. Cebimizde para yoksa narenciye bahçesine bakamıyoruz. Biz bu konularda teknokrat hükümetle birçok kez görüştük. Ancak sonuç alamadık.”

Kabakçı: Geçmişin alışkanlıkları devam ediyor
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, son yılda yaşanan kurultay sıkıntısının tüm partilerde alışkanlık yaptığını ve bunun hükümet kurma sürecine de yansıdığını kaydetti. Kabakçı, seçimin üzerinden bir ay geçmesine rağmen partilerin koalisyon sürecine yaklaşmadığını ifade etti ve “Herhalde geçmişin alışkanlıkları devam ediyor” dedi.

“Çok yavaş hareket ediliyor”
Şu an ülkenin başında her ne kadar hükümet bulunsa da bu hükümetin çok yavaş hareket ettiğini belirten Kabakçı, özellikle bu durumun tarım sektöründe geçerli olduğunu ifade etti. Kabakçı bir yandan üreticilere verilen cezaların bakanlar kurulundan yıldırım hızı ile geçerken üreticiye yapılması gereken ödemelerin ise sürekli askıya alındığını kaydetti. Kabakçı, “Bir yandan hükümet ülkede genel kuraklık ilan ederken diğer yandan tazminatların ödenmesi ile ilgili bir çalışma yapmıyor” dedi.

“2013-2014 sıkıntılı geçecek”
2013-2014 üretim yılının çok sıkıntılı geçeceğinin şimdiden belli olduğunu kaydeden Kabakçı, bu konuda Meclis’e yeni giren vekillere de büyük bir rol düştüğünü belirtti. Yeni vekillerin ülkedeki sorunların çözülmesi adına partilerinde baskı oluşturması gerektiğin dile getiren Kabakçı şu şekilde konuştu: “Bizim mesleğimiz bir dükkan işletmek değildir ki kapatıp kaçalım, beş ay sonra tekrar açalım. Tarlalarımıza sürekli bakmak zorundayız. Ülkedeki sorunlarla ilgili meclise yeni giren vekillere de önemli rol düşmektedir. Partilerine baskı yapıp bu sorunları çözmeleri gerekir.” 

“Hükümet kurulup sorunlar masaya yatırılmalı”
Kabakçı en kısa süre hükümetin kurulup tarımsal sorunların masaya yatırılmasına işaret ederek, üreticinin kuraklı parası olarak 22 milyon ve Doğrudan Gelir Desteği olarak da 17 milyon alacağı olduğunun altını çizdi. Ayrıca Doğrudan Gelir Desteği’nin 3 yıl önceki parayla aynı olmasının da sorun olduğunu belirten Kabakçı, bu sorununda bir türlü tartışılamadığını kaydetti. Kabakçı, “En kısa sürede hükümet kurulup, tarımsal sorunlara eğilmelidir” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar