Bayramlar Kültürel ve Geleneksel Zenginliklerimizdir - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Bayramlar Kültürel ve Geleneksel Zenginliklerimizdir

Zühre Akmanlar

Bugün bayram…. Bayramlar toplumsal yapının  vazgeçilmez mihenk taşlarından biri olarak hemen hemen her toplumda karşımıza çıkan bir gerçekliktir. Toplumsal şekillenmenin temellerinden biri olarak söyleyebileceğimiz  bayramlar sosyal yapının standardize edilmiş  ve kabul gören davranışlarının oluşmasında büyük önem taşırlar. Bu  davranışdan olan bayram ziyaretleri, birlik ve beraberliği tetikleyen önemli  davranışlardır. Fakat göz ardı edilemez bir gerçekte  bu davranışların günümüz koşullarında azalmış olduğudur. Toplumsal bilinçaltı kavramının içinde yer alan akrabaların, komşuların, aile yakınları ve arkadaşların ziyaretleri; sosyal bağın güçlenmesinde ve  toplumsal yapının gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.

Bayramlar kültürel ve geleneksel zenginliklerin adeta   göstergesidir. Sevgi, saygı, yardımlaşma, birbirini anlamaya çalışmak gibi değerleri içinde barındırır. Sıcak aile ortamlarında büyüklerin ellerini öpme, bayram harçlıklarının verilmesi gibi adetler günümüzde çocuklarımıza kazandırmamız gereken davranışlar arasında yer alır.


BAYRAMLAR  ÇOCUKLARIN SOSYAL VE PSİKOLOJİK GELİŞİMİNDE ETKİLİ

Bayramlara bir de, çocuk psikolojisi açısından bakalım istiyorum. Çocuklar  ile  toplum arasında sıcak bir bağ vardır. Bu bağın güçlü olmasının, çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimi üzerinde olumlu pek çok etkileri vardır. Çocuklar, toplumla duygusal etkileşime girer ve özellikle içedönük çocukların dışa açılmasına katkı. Bunlar  çocuklardaki sosyal aitlik duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Çocuk etrafındaki  insanların davranışlarını izlerken, diğer insanlarında  birbirlerine olan davranışlarını gözlemleme fırsatı bulur. Bayramlarda çocuklar ile büyükler arasında kurulan sıcak bağı göz ardı etmeyelim. Bayramları sadece tatil yapabilmek için bir fırsat olarak görmeyelim , çocuklarımızın psikolojik, sosyal ve kültürel gelişimlerini zedelemeden bayramları yaşayalım.

NEDEN HEP AH O ESKİ BAYRAMLAR DİYORUZ?

Çevremize baktığımızda dikkat etmişsekherkesten hemen hemen ayni şeyi duyarsınız ah nerde o eski bayramlar der. Anneniz de ,neneniz de  belli ki onun annesinde aynı şeyleri söyler.Her jenerasyon bunu dile getirir.Ah o eski bayramlar…  Psikolojik açıdan bu durum baqktığımızda aslında kişi kendi çocukluğundaki bayramlara duyduğu özlemi dile getirir. Çünkü neredeyse herkesin çocukluk bayramları güzel geçmiştir. Ya da onları güzel kılan hatıraqları vardır. Aile bağlarının güçlendiği, şiddet  ve öfke azalmış olduğu dönemlerdi. Böyle bir dönemde ve ailede yetişen çocuklar da  kendini daha mutlu ve güçlü ve huzurlu  hisseder. O günleri hiç unutmaz. O yüzdendir ki  kendi kültür ve değerlerimizin çocuklara aktarılması bu aşamada çok önemlidir.

BAYRAMLARIN ÖNEMİNİ UNUTMAYALIM

Toplumun en küçük yapı taşının aile olduğunu biliyoruz.  Ailenin gelişimini sürdürmesinde olumlu  bir etkiye sahip olan  bayramlar ve bayramlarda yapılan ziyaretlerin; ekonomik zorlukların altında yok olan , giderek  yalnızlaşan, kapı komşusuna bile selam vermekten çekinerek, yabancılaşan günümüz insanının  bu tutumlarının psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasında da etkili olabileceğini unutmamalıyız. İnsanın var olması için gerekli temel duygulardan olan, güven ve aitlik duygusunun, bağlılığın, sevginin, şefkatin,empati kurabilmenin  ve vicdan gelişiminin temellerinin aile içinde atıldığını ve gelişimini sosyal çevre ile birlikte devam ettiğini unutmamalıyız, böylece  bayramların sosyal etkileşim içindeki rolünü daha iyi anlayabiliriz.

İyi bayramlar…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar